Give and Take

Why Helping Others Drives Our Success

Adam Grant

2013 | 268 sivua | Osta

Ottamisen ja erityisesti antamisen maailmaan tutustuttuva Give and Take jakaa ihmiset antajiin (givers), ottajiin (takers) ja tasaajiin (matchers) ja kertoo lukuisia esimerkkejä siitä, miten antajat pärjäävät yhteiskunnassa luomalla lisäarvoa ympärillään oleville ihmisille.

Ensimmäisiltä sivuilta lähtien kirjoittajan sävyä varjostaa subjektiivisuus, joka on tuttua Susan Cainin Quietille, jonka lähtökohtana oli osoittaa introverttien roolin tärkeys. Valitettavasti lähestyminen sai allekirjoittajan takajaloilleen ja suhtautumaan argumentteihin tavallista nihkeämmin. Karistin kuitenkin asenteeni ja luin eteenpäin avoimin mielin.

Tempo pysyy tasaisena ilman suurempia kohokohtia tai suvantoja, mikä tekee kirjasta miellyttävän luettavan. Antamisen vahvuutta tuodaan esille usein erilaisten empiiristen tutkimusten avulla ja kirjailijalle pitää nostaa hattua suuresta tutkimusrosterista, jota teoksessa hyödynnetään. Mikään esimerkeistä ei kuitenkaan jäänyt wow-mielessä takaraivoon, vaan tuntui enemmänkin itsestäänselvältä.

Päälimmäisenä kirjasta jäi mieleen se, että antamisen ei tarvitse automaattisesti tarkoittaa ovimaton rooliin asettumista, vaan avokätisyys voi toimia tehokkaana keinona saavuttaa myös omia tavoitteita ilman muiden kärsimystä.

Arvosana: 7,5 / 10.

...tai selaa aiheittain: artikkeli , kirja-arvostelu tai podcast .

Tietoa kirjoittajasta

Olen suunnittelija, joka on saanut palvella lähes 100 asiakasta, joihin kuuluvat mm. Smartly.io, Nosto, Leadfeeder, Kesko, PwC ja Ruohonjuuri. Aiemmin toimin Venuun brändivastaavana.

Perustamani suunnittelutoimisto Solder auttaa asiakkaitaan rakentamaan maailmanluokan palveluita.

Menu