He eivät tiedä mitä tekevät

Jussi Valtonen

2014 | 557 sivua | Osta

Vahva, väkevä, tunteellinen, samaistuttava. Ihastuttava, surullinen, melankolinen, herättävä ja viiltävä. Sellainen on Jussi Valtosen He eivät tiedä mitä tekevät, katsaus nykyaikaan ja elämäämme vaivihkaa hiipiviin uusiin virikkeisiin, joita haalimme paremman elämän toivossa. Ja miten samalla suljemme silmämme kaikelta, mikä tämän mahdollistaa.

Kirja on kuvaus ajasta, jolloin kaikki ovat yhteydessä, mutta yksinäisiä. Väliin ripotellaan juuri sopiva annos pilkahduksia pienistä elämän tärkeimmistä asioista ja heräämisestä niiden vaalimiseen. Tunsin nenässäni märän nurmen tuoksun, Suomen syksyn, Baltimoren alppiruusujen kastehelmien tahdittamat terälehdet. Tunsin sydämessäni ilon, surun, myötätunnon ja tuskan. Näin omin silmin epäonnistumisen, epätoivon, turhautumisen, kostonhalun ja uusioperheen yltiöpositiivisen pohdiskelijaisän. Isä-poika -suhteen, joka jäi muodostumatta.

He eivät tiedä mitä tekevät luetaan kaikilla aisteilla.

Teksti on samaistuttavaa ja erityisesti tunne- ja tilannetason kuvaukset on onnistuttu rakentamaan hämmentävästi siten, että voisi luulla kuuntelevansa ajatuksiaan kirjan lukemisen sijaan. Jokainen lause on nousee eloon, ollen tästä elämästä, jonkun sanoma, jonkun ajattelema, jonkun kokema—jonkun oma. Tällaista tekstiä on ilo lukea.

9 / 10.

...tai selaa aiheittain: artikkeli , kirja-arvostelu tai podcast .

Tietoa kirjoittajasta

Olen suunnittelija, joka on saanut palvella lähes 100 asiakasta, joihin kuuluvat mm. Smartly.io, Nosto, Leadfeeder, Kesko, PwC ja Ruohonjuuri. Aiemmin toimin Venuun brändivastaavana.

Perustamani suunnittelutoimisto Solder auttaa asiakkaitaan rakentamaan maailmanluokan palveluita.

Menu