10 % Happier

How I Tamed the Voice in My Head, Reduced Stress Without Losing My Edge, and Found Self-help That Actually Works: A True Story

Sanavalmis Dan Harris kertoo mieleenpainuvan tarinansa läpi merkityksettömyyden kohti valaistumista ja elämänsä uudelleenlöytämistä.

Kun vetää elämää tukka putkella, jossain vaiheessa voi tulla seinä vastaan. Jopa niillä, joita pidämme kovimpina tyyppeinä. Dan Harris, amerikkalainen uutisankkuri, oli elänyt äärirajoilla ja lopulta vuonna 2004 koki paniikkikohtauksen suorassa lähetyksessä 5 miljoonan katsojan silmien alla. Nyt Harris avaa kokemuksiaan ja kertoo mukaansatempaavan tarinan huumeaddiktion ja merkityksettömyyden kautta aina sisäisen rauhan löytämiseen, ja joka on niin hyvin kirjoitettu, että tekstikulinaristit kehräävät onnesta.

Meditaatiota on helppo pitää vähemmistön henkisenä puuhasteluna. Totuus kuitenkin on, että tätä ikivanhaa harjoitetta on alettu käyttää laajemmin niin työpaikoilla, armeijassa, kouluissa kuin huippuurheilussakin. Julkkikset ovat alkaneet ripotellen tulla ulos kaapista myöntäen, että he meditoivat. Mistä tässä ilmiössä oikein on kyse?

Meditaatio on nykypäivän lääke hektiselle elämänrytmille, joka on ajanut ihmisen tilanteeseen, jossa aivoilla harvemmin on aikaa pysähtyä ja tylsistyä. Ärsykkeitä on saatavilla koko ajan, emmekä malta olla tarttumatta niihin. Siinä missä ennen meditaatio saattoi tietämättämme olla osa elämäämme pakollisten rauhallisten hetkien myötä (istut bussissa ilman kännykkää), nykymaailmassa rauhoittuminen on enemmän poikkeus kuin sääntö.

Milloin viimeksi kävit vessassa ilman, että räpläsit kännykkää?

Meditaation voisikin nähdä enemmän paluuna aiempaan, rauhoittumisen mahdollistavaan elämään kuin uutena muoti-ilmiönä.

Dan käy läpi hauskasti, mutta samalla vakavasti koko polun aina erilaisten self-help gurujen (Tolle, Chopra ja kumppanit) seuraamisesta kohti yksinkertaisten vastausten löytämistä. Lopulta vastauksia alkaa tulla kuin itsestään, ja lukijalle tarjoillaan oivalluksia läpi koko matkan. Lukiessa tunsin vahvaa samaistumista Daniin.

Myönnettäköön, että kun luin ensimmäiset sivut ja tajusin, että kirja kertoo meditaatiosta, olin hieman pettynyt. Odotin jotain “uutta” ja “mullistavaa”, vain myöhemmin tajutakseni tämän oman reaktioni tyypillisyyden: etsimme usein mullistavia ratkaisuja, vaikka lopulta kaikki parhaat asiat ovat yksinkertaisia, mutta vaativat toistoa ja uskoa ilman varmuutta tuloksista.

Kun opit päästämään irti, saat enemmän. Tämän tietää myös Tommy Hellsten, jonka loistava teos Saat sen mistä luovut teki aikanaan vaikutuksen. Samasta teemasta puhui myös Arto Pietikäinen, jonka Joustava mieli -teosta on helppo suositella. Kaikissa näissä perusajatuksena on se, että ymmärtää ajatusten olevan vain ajatuksia, ja että pään sisällä pyörivä “minä” ei ole todellisuus. Kuten Sarasvuo joskus totesi, aistit ovat mieltä parempi käyttöliittymä elämälle.

10 % onnellisempi kuulostaa kiehtovalta tavoitteelta. Että jos olisi vähän parempi fiilis omasta tilanteesta. Nykymaailmassa tunnutaan pyrkivän jatkuvaan onnellisuuteen samalla unohtaen, että onnellisuus on usein sivutuote. Jatkuvasti siihen keskittymällä voit helposti missata olennaisen, eli elämän, joka lopulta tekee tai on tekemättä onnelliseksi. Harris painottaa, että meditaatio on yksi keino saavuttaa sopivasti – 10 % – parempi fiilis elämästä ja oppia päästämään irti.

10 % Happier on yksi parhaiten kirjoitetuista kirjoista, joita olen lukenut. Se tarjoilee loistavalla tavalla yhdistettynä paketin paljon nauruja ja pohdintaa. Omasta näkökulmastasi riippuen se voi antaa juuri sopivan ärsykkeen kokeilla meditaatiota tai saat vahvistusta sille käsitykselle, että malttamalla pysähtyä saavutat lopulta enemmän – mitä ikinä se juuri sinulle tarkoittaakaan.

...tai selaa aiheittain: artikkeli , kirjakatsaus tai podcast .

Heräsikö ajatuksia?

Usein blogeissa on kommentointiosio, jossa kävijät pääsevät jakamaan ajatuksiaan muille lukijoille. Olen jättänyt kommentointimahdollisuuden tarkoituksella pois seuraavista syistä:

  1. Jos blogi on kävijämääriltään maltillinen (kuten tämä), kommentointiosiot ovat usein tyhjiä.
  2. Kommentit ovat harvemmin pitkän ajatustyön tuloksia, vaan enemmänkin nopeita heittoja.
  3. Henkilökohtainen keskustelu on usein antoisampaa.

Kommenttisi ja ajatuksesi ovat minulle tärkeitä. Kannustankin sinua lähestymään minua suoraan ajatuksellasi. Laita sähköpostia minulle. Ne keskustelut, jotka ovat nousseet jostain kirjoituksestani, ovat usein toimineet innostuksena jatkaa kirjoittamista. Kiitos, että jaksatte uskoa ja osallistua.

Jussi Virtanen

Olen suunnittelija, joka on saanut palvella lähes 100 asiakasta, joihin kuuluvat mm. Smartly.io, Nosto, Leadfeeder, Kesko, PwC ja Ruohonjuuri. Aiemmin toimin Venuun brändivastaavana.

Perustamani suunnittelutoimisto Solder auttaa asiakkaitaan rakentamaan maailmanluokan palveluita.

Edellinen Seuraava
Jussi
Virtanen
Menu