Aki Hintsa

Voittamisen anatomia

Elämän kolme ydinkysymystä nousevat keskiöön ja aiheuttavat mitä luultavimmin monelle lukijalle aiheellisen piston sydämeen.

Sepporätymäisten väsyneiden kulmien takaa suoraan silmiin kirjan kannessa katsova Aki Hintsa huokuu elämänkokemusta. Ja näin tosiaan on. F1-maailman huippulääkärinä uransa luonut Hintsa on kokenut elämän ylä- ja alamäet henkilökohtaisesti. Muun muassa Mika Häkkisen, Lewis Hamiltonin, Kimi Räikkösen ja Sebastian Vettelin kanssa työskenneellä Hintsalla diagnosoitiin kesällä 2015 vakava syöpä. Uutisen kuultuaan Hintsa totesi, että “tämä on elämäni suurin taistelu. Toivon oppivani tästä jotakin, ja että voin sitten antaa kokemusteni kautta enemmän muille”. Näillä fiiliksillä kaverista kirjoitetun kirjan kimppuun.

Kirja muodostuu kahdesta osasta: Hintsan elämäntarinasta ja kokonaisvaltaisesta elämänhallinnasta. Olen pidempään miettinyt, miksi moni oppejaan jakava taho keskittyy vain yhteen osa-alueeseen kerrallaan, vaikka usein harva asia on eristettävissä kokonaisuudesta. Hintsa lähestyy ihmisen hyvinvointia kokonaisuutena, jonka core, eli ydin, muodostuu kolmesta kysymyksestä:

  1. Tiedätkö, kuka olet?
  2. Tiedätkö, mitä haluat?
  3. Hallitsetko omaa elämääsi?

Kysymykset ovat isoja, ja niitä on helppo vältellä vaikka koko elämän ajan. Jos kuitenkin mietit tarkemmin, voitko elää täyttä elämää ilman, että edellämainitut kysymykset ovat selvillä? Myönnän, että omat vastaukseni olivat parhaimmillaankin hataria, mikä edelleen kertoo siitä, että on aika kirkastamiselle.

Ytimen selvittämisen jälkeen siirrytään yksittäisiin osa-alueisiin, kuten uneen, treenaamiseen, ruokavalioon ja henkiseen energiaan. Jokaisessa osa-alueessa viitataan viimeisimpiin tieteellisiin havaintoihin ja nähdään kokonaisuus. Varsinkin unen vähyyden haittavaikutukset hätkähdyttivät, vaikka olin ollut jossain määrin niistä aiemminkin tietoinen.

Voittamisen anatomia on ajaton teos, jonka lukeminen on helppoa ja jonka lukiessaan moni varmasti tuntee piston sydämessään, varsinkin ydinkysymysten äärellä. Hintsan tarina sisältää niin monta hyvää lainausta, että tarkemman analyysin sijasta heitän tähän kohtia, jotka saivat alleviivauskynän laulamaan, olkaapa hyvä:

“Kurjuutta [Afrikassa] oli paljon, mutta merkillistä kyllä myös silmiinpistävää onnellisuutta. Se kosketti. Kuinka ihmiset, joilla on kaikkein vähiten, vaikuttivat siltä kuin heillä olisi eniten? Länsimaissa mistään ei ollut pulaa, mutta ihmiset olivat usein paljon tyytymättömämpiä.”

“Menestys on hyvinvoinnin sivutuote.”

“Hyvinvointi ei ole osiensa summa vaan tulo.”

“Tavoitteiden pitäisi Hintsan mielestä perustua arvoihin, ei toisin päin. Nykyhetkeenkin pitäisi voida olla tyytyväinen, vaikka tavoitetta ei vielä olekaan saavutettu.”

“Tyytyväisyyden voi ajatella myös kyvyksi olla onnellinen, vaikkei olisikaan vielä saavuttanut tavoitettaan.”

“Jos jokin estää tekemästä omien arvojensa mukaisia valintoja tai joillakin olosuhteilla on jatkuvasti negatiivinen vaikutus elämään ja sen laatuun, kannattaa miettiä, ovatko kyseiset olosuhteet muutettavissa omilla valinnoilla.”

“Ulkoiset seikat voivat motivoida yleensä vain tilapäisesti.”

“Jos ihminen nukkuu vain kuusi tuntia yössä kahden viikon ajan, hänen suorituskykynsä laskee samalle tasolle kuin jos hän olisi ollut vuorokauden nukkumatta.”

“Uusimpien tutkimusten valossa on jopa perusteltua väittää, että urheilua harrastamaton, mutta koko päivän jaloillaan oleva, paikasta toiseen kävelevä myymäläapulainen viettää terveellisempää elämää kuin viidesti viikossa tunnin urheileva, mutta päivät toimistotyössä istuva henkilö.”

“Jos korvaa kolme tuntia istumista seisomisella, palaa yhdessä päivässä noin 120 kilokaloria enemmän. Viidesti viikossa tehtynä se tarkoittaa noin 600 kilokalorin lisäkulutusta. Ei kenties kuulosta isolta määrältä, mutta näin toimimalla vuodessa kulutus lisääntyy yhtä paljon kuin jos juoksisi kymmenen maratonia.”

“On turha ryhtyä optimoimaan yksityiskohtia, elleivät perusasiat ole kunnossa.”

“Uusissa tutkimuksissa on todettu lasten toivovan vanhemmiltaan nimenomaan yhdessäoloa ilman sen kummempia hienouksia.”

“Kiireinen elämä vie helposti mennessään, ellei ihminen tiedosta, kuka hän on, mitä hän haluaa, eikä kontrolloi itse elämäänsä.”

“Naamion ylläpitäminen on raskasta.”

“Ihminen ei ole pelkkä suoritustensa summa. Silti moni tiedostamattaan hakee arvostusta ja hyväksyntää esimerkiksi työelämässä menestymisestä.”

“Ilman suurta ja näkyvää syytä harva kuitenkaan huomaa muuttaa mitään.”

...tai selaa aiheittain: artikkeli , kirjakatsaus tai podcast .

Heräsikö ajatuksia?

Usein blogeissa on kommentointiosio, jossa kävijät pääsevät jakamaan ajatuksiaan muille lukijoille. Olen jättänyt kommentointimahdollisuuden tarkoituksella pois seuraavista syistä:

  1. Jos blogi on kävijämääriltään maltillinen (kuten tämä), kommentointiosiot ovat usein tyhjiä.
  2. Kommentit ovat harvemmin pitkän ajatustyön tuloksia, vaan enemmänkin nopeita heittoja.
  3. Henkilökohtainen keskustelu on usein antoisampaa.

Kommenttisi ja ajatuksesi ovat minulle tärkeitä. Kannustankin sinua lähestymään minua suoraan ajatuksellasi. Laita sähköpostia minulle. Ne keskustelut, jotka ovat nousseet jostain kirjoituksestani, ovat usein toimineet innostuksena jatkaa kirjoittamista. Kiitos, että jaksatte uskoa ja osallistua.

Jussi Virtanen

Olen suunnittelija, joka on saanut palvella lähes 100 asiakasta, joihin kuuluvat mm. Smartly.io, Nosto, Leadfeeder, Kesko, PwC ja Ruohonjuuri. Aiemmin toimin Venuun brändivastaavana.

Perustamani suunnittelutoimisto Solder auttaa asiakkaitaan rakentamaan maailmanluokan palveluita.

Edellinen Seuraava
Jussi
Virtanen
Menu