Aloittamisen tuska

Oli kyse sitten uudesta blogitekstistä, siivoamisesta, lenkistä tai työpäivästä, aloittaminen on aina hankalaa.

Tämä on kaikkein vaikein vaihe. Nimittäin aloittaminen. Oli kyse sitten uudesta blogitekstistä, siivoamisesta, lenkistä tai työpäivästä, aloittaminen on aina hankalaa. Tämä kirjoitus kertoo siitä, miten vaikeaa tämän kirjoituksen aloittaminen oli. Ja ehkä jotain muuta.

Olen viimeisen kahden vuoden ajan lukenut paljon, ja mielestäni oppinutkin paljon. Siinä missä kouluaikojen lukeminen assosioitui pakolliseen oppimiseen, työelämän ohessa lukeminen on ollut vapaa-ajan timantti. Kun lukee itselleen, oppii eniten.

Tietyn pisteen jälkeen pelkän ottamisen sijasta syntyy kuitenkin palava tarve antaa. Antaminen on lopulta tekemisen muodoista hienoin – se on siemen kylvämistä ainaisen syömisen sijasta. Tämä teksti antaa.

Noin vuoden ajan olen pyöritellyt ajatuksia siitä, mistä haluaisin kirjoittaa. Olen muodostanut muutaman hyvän iskulauseen tai käsitteen ja kuvitellut, että “tästä aiheesta riittäisi vaikka kuinka paljon kerrottavaa.” No ei muuten riitä.

Huomasin jo varhaisessa vaiheessa, että ihminen usein puijaa itseään luulemaan ymmärtävänsä enemmän, kuin todellisuudessa ymmärtää. Ilmiö on tuttu jo kouluajoilta; luet oikeita vastauksia ja mietit, että kyllä mä nämä ymmärrän. Yritäpä ensi kerralla muodostaa itse vastaus katsomatta ratkaisuja.

Ihminen usein puijaa itseään luulemaan ymmärtävänsä enemmän, kuin todellisuudessa ymmärtää.

Satunnaisen tekstitiedostokasan jälkeen totesin lakonisesti, että minusta ei ole tähän. Jokainen paperi sisälsi puoli sivua ajatuksia aiheesta, josta koin ymmärtäväni paljonkin. Totesin kuitenkin, että ymmärrys ei muodostunut yksityiskohtaisten ominaisuuksien luettelemisesta. Päinvastoin, ymmärrys muodostuu vasta sitten, kun unohtaa puut ja kohtaa metsän. Silloin välähtää.

Epäonnistuminen

Aloittamisen hankaluus on suoraan verrannollinen aikaansaamattomuuden käsitteeseen. Jos ei koskaan aloita, ei koskaan saa. Jos pelkää häviötä, ei uskalla yrittää.

Tehdään mielikuvaharjoitus: jos et voisi epäonnistua, mitä juuri nyt tekisit?

Mietin usein, että haluaisin perustaa – ei vaan perustaisin – yrityksen sellaisten ihmisten kanssa, joihin luotan kaikista eniten niin henkilökohtaisella kuin ammatillisella tasolla. Löytäisin itseni aina uudelleen paljon puhutusta flow-tilasta, johon nykyisellään valitettavan harvoin yllän.

Mutta mikä estää minua? Pelkoni. Pelkoni siitä, mitä yrittäminen voisi tuoda tullessaan. Aivan samat pelot, jotka estivät minua kirjoittamasta. Nämä pelot ovat alitajuisen mielen tapoja suojella itseämme muutokselta.

Kuten Tim Ferris ilmaisi: “fear is optimistic denial.” Touché. Omia ajatuksiani summaten lisään, että konditionaali on pessimistin ja laiskan paras kaveri. Lue nyt vastaukseni mielikuvaharjoitukseen uudestaan.

Oletko sinä tekijä vai katsomossa?

Epäonnistumisen eliminointi

Mitä käy, jos epäonnistumisen elementti poistetaan? Virtuaalisessa maailmassa tämä on jo varkain saavutettu; anonyyminä (verkko)pelaajana jaksat pelata peliä päivästä toiseen, sillä varsinaista epäonnistumisen käsitettä ei ole olemassa. Mahdollisen luisukierteen jälkeen voit aloittaa puhtaalta pöydältä – toisin kuin oikeassa elämässä. Ja nämä pelejä ympäri vuorokauden hakkaavat, ulkopuolisen elämän mahdollisista rajoitteista vähät välittävät ihmiset nousevat virtuaalimaailman kuninkaiksi. Eikä vähiten siksi, että heillä ei ole pelkoa epäonnistumisesta. Ja mitä jos henkisesti miettisit toimivasi maailmassa, jossa ei voi epäonnistua. Mieti tätä analogiaa.

Toki on muistettava se tosiasia, että aina löytyy niitä ääripään ihmisiä, jotka eivät mistään ponnistuksista huolimatta menesty. Sitä kutsutaan todennäköisyydeksi ja sattumanvaraisuudeksi, joista muun muassa Nassim Nicholas Taleb puhuu.

Kuitenkin, argumentoimalla todennäköisyysjakauman ääripäistä osoitat henkistä kypsymättömyyttä. Eliminoi henkinen epäonnistumisen muuri ja astu ovesta sisään. Yllätyt, miten helppoa siirtymä on, mutta et voi käsittää sitä ennen kuin… arvasittekin, aloitat.

Sitku

Aloittamisen ilmiötä voi lähestyä myös eri perspektiivistä; asioiden lykkääminen on helpompaa kuin tekeminen. Kutsun tätä sitku-ajatteluksi. Sitku mulla on vähemmän töitä ja enemmän aikaa ni alotan urheilun. Joopa joo, et aloita. Tai sitku mulla on enemmän rahaa, ni kaikki on helpompaa. Kuule, päinvastoin. Oletteko muuten kuulleet, että ensi viikolla asiat on aina paremmin? Niin minäkin.

Asian lykkäämisestä muodostuva tuska ylittää nopeasti sen suorittamisesta aiheutuvan vaivan.

Vastaus sitku-ajatteluun löytyy teemaa myötäillen nopeasti: aloita nyt. Pulttaa itsesi moodiin, jossa et mieti tekemisen tuskaa, tai edes sen tuloksia. Teet vain.

Jos Selänne tai Litti olisivat miettineet, kuinka paljon aikaa harrastukseen oikeen pitääkään käyttää tullakseen hyväksi, he eivät olisi aloittaneet. Kun aloitat, etkä aina mieti pitkän tähtäimen tuskaa, olet vahvoilla. Jokainen talo rakennetaan tiili kerrallaan.

Pulttaa itsesi moodiin, jossa et mieti tekemisen tuskaa, tai edes sen tuloksia. Teet vain.

Oman mausteensa nappisoppaan tuo se, että nuorena aloittaminen on helpompaa. Mitä vanhemmaksi tulet, sitä enemmän ymmärrät asioiden vaatiman vaivan ja tuskan. Huomaan tämän päivittäin omassa arjessani. Enhän mä nyt enää voi alkaa soittaa sembaloa, kun pitäis opetella ne teoriat ja sitten pitäis käyttää hirveesti aikaa. Ikä tuo mukanaan tietoisuuden, niin hyvässä kuin pahassa.

Loppusanat

Tämä teksti syntyi lopulta kuin itsestään. Se vaati kaikkineen aikaa noin 54 minuuttia. Ja ai että kun tuntuu hyvältä.

Miksi en tehnyt tätä aiemmin? Koska pelkäsin aloittaa.

Mietin, mitä ystävänikin nyt sanovat, kun alan kirjoittaa. Osaankohan muodostaa lauseet oikein? Tuleekohan relatiivipronominivirheitä? Kirjoitanko minä-näkökulmasta vai kolmannen osapuolen roolista käsin? Missä muodossa tekstin julkaisen? Pitääkö blogini ulkoasu olla täydellinen, koska teen ammatikseni designia?

Metsä, puut ja niin edelleen.

Haastan sinut. Oli kyseessä sitten uusi harrastus, yksi lenkki, parempi käytös tai lempeämpi suhtautuminen lähimmäisiin. Aloita tänään.

Sillä eilen sanoit huomenna.

...tai selaa aiheittain: artikkeli , kirjakatsaus tai podcast .

Heräsikö ajatuksia?

Usein blogeissa on kommentointiosio, jossa kävijät pääsevät jakamaan ajatuksiaan muille lukijoille. Olen jättänyt kommentointimahdollisuuden tarkoituksella pois seuraavista syistä:

  1. Jos blogi on kävijämääriltään maltillinen (kuten tämä), kommentointiosiot ovat usein tyhjiä.
  2. Kommentit ovat harvemmin pitkän ajatustyön tuloksia, vaan enemmänkin nopeita heittoja.
  3. Henkilökohtainen keskustelu on usein antoisampaa.

Kommenttisi ja ajatuksesi ovat minulle tärkeitä. Kannustankin sinua lähestymään minua suoraan ajatuksellasi. Laita sähköpostia minulle. Ne keskustelut, jotka ovat nousseet jostain kirjoituksestani, ovat usein toimineet innostuksena jatkaa kirjoittamista. Kiitos, että jaksatte uskoa ja osallistua.

Jussi Virtanen

Olen suunnittelija, joka on saanut palvella lähes 100 asiakasta, joihin kuuluvat mm. Smartly.io, Nosto, Leadfeeder, Kesko, PwC ja Ruohonjuuri. Aiemmin toimin Venuun brändivastaavana.

Perustamani suunnittelutoimisto Solder auttaa asiakkaitaan rakentamaan maailmanluokan palveluita.

Edellinen
Jussi
Virtanen
Menu