Antifragile

Things That Gain from Disorder

Uskollisena pikkutarkalle tyylilleen pysyttelevä Nassim Taleb esittelee epähaurauden käsitteen, joka voi paikoitellen olla vaikea ymmärtää.

Pitkän linjan pessimisti, akatemiaa halveksuva, kuitenkin tohtorismies ja fyysinen katujyrä Nassim Nicholas Taleb on jo aiemmin kerennyt useampaan otteeseen varoittamaan ihmiskuntaa erityisesti isoista, odottamattomista ja (täysin) ennustamattomista muutoksista (Black Swan), jotka tulevat isolla kädellä muokkamaan — ja ovat aina muokanneet—ihmiskunnan historiaa. Hän on myös kiinnostunut sattumanvaraisuuden merkityksestä (Fooled by Randomness) elämässä ja yhteiskunnassa.

Tällä kertaa Taleb yhdistää aiempien teesiensä voimat yhteen käsitteeseen, joka on myös kirjan nimi: Antifragile, joka kääntyy löyhästi suomeksi epähauras.

Kun ihmiseltä kysytään, mikä on hauraan vastakohta, on luonnollinen vastaus yleensä “vahva” tai “kestävä”. Kuitenkin tarkemmin katsottuna hauraan vastakohta on epähauras, muodostaen seuraavan järjestyksen:

Fragile (hauras) — Resilient / robust (kestävä, joustava, vahva) — Antifragile (epähauras)

Siinä missä hauras vahingoittuu erilaisista stressitekijöistä (kuten aika, toiminta, volatiliteetti, sattumanvaraisuus tai epäjärjestys), epähauras vahvistuu näistä. Esimerkki: tuuli sammuttaa kynttilän, mutta vahvistaa nuotiota. Kynttilä on tuleen nähden hauras, nuotio epähauras.

Antifragile on jakautunut seitsemään eri kirjaan, joista jokainen esittelee monta yhteen nitoutuvaa käsitettä, ja jotka yhdessä tukevat pääajatusta epähaurauden tärkeydestä. Tärkeimmiksi teemoiksi muodostuvat:

  1. Volatiliteetin pakoilun ongelmat (volatiliteetti on aina signaali ja sitä tukahduttamalla aiheutamme harvempia, mutta skaalaltaan suhteellisesti suurempia kriisejä mm. taloudessa)

  2. Uusien asioiden palvominen (yleensä aika kertoo, kuinka pitkään jokin idea, teos tai käsite tulee vielä elämään ja uusien asioiden kohdalla todennäköisyydet ovat pieniä)

  3. Konveksisuus ja konkaavius

  4. Poistaminen (via negativa) versus lisääminen (via positiva) (miten lähtökohtaisesti asioiden poistaminen on parempi kuin niiden lisääminen; ja miksi tulevaisuudenanalyyseissä ihmisellä on tendenssi lisätä asioita poistamisen sijasta).

  5. Etiikka (miten erilaiset järjestelmät mahdollistavat riskin ottamisen ilman, että omaa takamusta tarvitsee laittaa linjalle, ns. “absence of skin in the game.”)

Teos on vahva, joskin pituudeltaan (n. 420 sivua ilman appendixia) olisi toiminut tiiviimpänäkin. Talebin kirjoitustyyli jakaa mielipiteitä ja pessimistisyys ei iske kaikkiin (minuun iskee). Loskaa saavat niskaan niin pankkiirit, tieteilijät (puoskarit) kuin nobelistitkin. Talebin innostus antiikin ajattelijoista puolestaan on suuressa roolissa, ja kirjan teeman puhuessa ajan merkityksestä kestävyydelle ymmärrän valinnan hyvin.

Joku voisi kritisoida, että Taleb on haukannut liian ison palan soveltaessaan epähaurauden käsitettä lähes kaikkeen: tieteestä taiteeseen ja talouteen aina lääkäreistä filosofeihin ja ruokatottumuksiin (omien sanojensa mukaan Taleb syö ja juo vain asioita, jotka ovat olleen olemassa yli 1000 vuotta, koska nyrkkisääntönä voidaan olettaa, että näiden asioiden olemassaolo tulee jatkumaan vähintään saman verran ja aika on testannut ne toimiviksi). Olen sitä mieltä, että Talebilla on pointtinsa; monen uuden tuotteen (oli sitten kyseessä talous, ravinto tai lääketiede) sivuvaikutukset tulevat vasta pitkällä tähtäimellä esille, joten miksi ottaa turhia riskejä ilman selkeitä hyötyjä?

Olen hieman tunnetyhjiössä kirjan loputtua. Välillä tekstin lukeminen oli puuduttavaa, mutta varsinkin loppua kohden koittanut kiihdytys (vikat parisataa sivua parissa päivässä) toi fiiliksen, että tätä olisi halunnut lukea vielä lisää.

...tai selaa aiheittain: artikkeli , kirjakatsaus tai podcast .

Heräsikö ajatuksia?

Usein blogeissa on kommentointiosio, jossa kävijät pääsevät jakamaan ajatuksiaan muille lukijoille. Olen jättänyt kommentointimahdollisuuden tarkoituksella pois seuraavista syistä:

  1. Jos blogi on kävijämääriltään maltillinen (kuten tämä), kommentointiosiot ovat usein tyhjiä.
  2. Kommentit ovat harvemmin pitkän ajatustyön tuloksia, vaan enemmänkin nopeita heittoja.
  3. Henkilökohtainen keskustelu on usein antoisampaa.

Kommenttisi ja ajatuksesi ovat minulle tärkeitä. Kannustankin sinua lähestymään minua suoraan ajatuksellasi. Laita sähköpostia minulle. Ne keskustelut, jotka ovat nousseet jostain kirjoituksestani, ovat usein toimineet innostuksena jatkaa kirjoittamista. Kiitos, että jaksatte uskoa ja osallistua.

Jussi Virtanen

Olen suunnittelija, joka on saanut palvella lähes 100 asiakasta, joihin kuuluvat mm. Smartly.io, Nosto, Leadfeeder, Kesko, PwC ja Ruohonjuuri. Aiemmin toimin Venuun brändivastaavana.

Perustamani suunnittelutoimisto Solder auttaa asiakkaitaan rakentamaan maailmanluokan palveluita.

Edellinen Seuraava
Jussi
Virtanen
Menu