Focus

The Hidden Driver of Excellence

Keskittymistä kuvaava teos, joka kaipaisi tuekseen monipuolisempia esimerkkejä.

Nykymaailmassa tuntuu olevan enemmän sallittua kuin paheksuttua olla samanaikaisesti monessa paikassa. Sosiaalinen media tuuppaa meille jatkuvasti mielenkiintoista, omaa nykyhetkeäsi mielenkiintoisempaa sisältöä. Focus on mainifesti keskittymiselle; kyvylle panostaa omaa sosiaalista kapasiteettia yhteen asiaan kerrallaan.

Ralli alkaa Daniel Kahnemanin ihmismielen jakamisella kahteen systeemiin: systeemi 1, joka voisi yksinkertaisesti kutsua alitajunnaksi; intuitioksi, ja systeemi 2, joka on rationaalinen, omatoimista ajattelua vaativa osa aivojamme. Tästä siirrytään suhteellisen nopeasti muiden ihmisten lukemiseen ja sitä kautta isompien systeemien ymmärtämisen kautta ilmastonmuutoksen ongelmiin.

Teksti on jouhevaa, mutta varsinkin esimerkit alkavat toistamaan itseään valitettavan nopeasti. Keskity, ole tunneälykäs, mieti kokonaisuutta ja sitä rataa.

Pakko myöntää, että odotin teokselta enemmän. Olin katsonut Golemanin muutamat puheet videolta ja vaikutuin hänen tyylistään. Myönnettäköön samassa yhteydessä, että välillä oma keskittymiseni kirjan lukuun ei ollut täysin kohdillaan, mikä varmasti vaikutti lukukokemukseen.

Suosittelen tätä teosta, jos et ole aiemmin tutustunut mm. Kahnemanin tai Malcolm Gladwellin teoksiin, sillä näiden osalta summaava sävy toiminee ensikertalaiselle hyvin. Edellämainitut lukeneena Focus toimi muistutuksena, että sen kännykän voisi jättää useammin omaan arvoonsa.

...tai selaa aiheittain: artikkeli , kirjakatsaus tai podcast .

Heräsikö ajatuksia?

Usein blogeissa on kommentointiosio, jossa kävijät pääsevät jakamaan ajatuksiaan muille lukijoille. Olen jättänyt kommentointimahdollisuuden tarkoituksella pois seuraavista syistä:

  1. Jos blogi on kävijämääriltään maltillinen (kuten tämä), kommentointiosiot ovat usein tyhjiä.
  2. Kommentit ovat harvemmin pitkän ajatustyön tuloksia, vaan enemmänkin nopeita heittoja.
  3. Henkilökohtainen keskustelu on usein antoisampaa.

Kommenttisi ja ajatuksesi ovat minulle tärkeitä. Kannustankin sinua lähestymään minua suoraan ajatuksellasi. Laita sähköpostia minulle. Ne keskustelut, jotka ovat nousseet jostain kirjoituksestani, ovat usein toimineet innostuksena jatkaa kirjoittamista. Kiitos, että jaksatte uskoa ja osallistua.

Jussi Virtanen

Olen suunnittelija, joka on saanut palvella lähes 100 asiakasta, joihin kuuluvat mm. Smartly.io, Nosto, Leadfeeder, Kesko, PwC ja Ruohonjuuri. Aiemmin toimin Venuun brändivastaavana.

Perustamani suunnittelutoimisto Solder auttaa asiakkaitaan rakentamaan maailmanluokan palveluita.

Edellinen Seuraava
Jussi
Virtanen
Menu