Free Will

Vapaan tahdon illuusio on niin uskottavasti perusteltu, että on vaikea uskoa toisin.

Jos joku piirre ihmisyydessä tuntuu luonnolliselta, on se vapaus valita omat tekemisensä. Mutta entä jos näin ei olekaan? Sam Harris argumentoi tätä vapaan valinnan mahdollisuutta vastaan ja toteaa, että vapaa tahto on yksinkertaisesti illuusio. Emme voi valita ajatuksiamme ja täten emme itse päätä, mitä teemme. Pelottavaa, eikö?

Tiivistettynä:

“Free will is an illusion. Our wills are simply not of our own making. Thoughts and intentions emerge from background causes of which we are unaware and over which we exert no conscious control. We do not have the freedom we think we have.”

Harris korostaa, että kaikki päätöksesi toimia perustuvat menneisyyteen ja sattumanvaraisuuteen, joita et voi lopulta kontrolloida, vaikka siltä nykyhetkessä tuntuisikin. Ai miten niin? No, joitain satoja millisekunteja ennen fyysistä toimintaa aivoistasi voidaan tulkita, mitä olet tekemässä; vaikka et sitä itse vielä tiedä. Ajatukset nousevat sattumanvaraisesti tyhjyydestä sen sijaan, että itse loisit ne. Jos voisit luoda ajatuksesi, mistä ajatus ajatuksen luomisesta syntyy? Ketjua jatkamalla päädytään lopulta Harrisin mukaan siihen, että alkuperäinen ajatus tai idea mistä tahansa tulee täydestä pimeydestä, tuntemattomasta — ja siihen et voi itse vaikuttaa. Vahvoja keloja, joista osa tuntuu luontevilta, ja joista osa vaatii vähän pähkäilyä.

Itselle kirjan suurin sanoma oli, että jos satut olemaan psykopaatti massamurhaaja, olet ollut äärimmäisen epäonnekas. Koska kukaan ei voi valita vanhempiaan (geenejään) tai kasvuympäristöään, on koko ihmisyksilön kehityksen lähtökuopat täysin poissa omista käsistä. Ja Harrisin mukaan nämä palikat ovat täysin yhtä selittäviä tekijöitä esimerkiksi paloittelusurmaajan käytökselle kuin kasvain, joka painaa harkintakyvystä vastaavaa aivolohkoa. Ongelma on, että ainoastaan jälkimmäisen voimme käsitellä ns. huojentavana asianhaarana ihmisen käytökselle, mutta ilman näkyvää syytä tuomitsemme ihmiset sillä periaatteella, että “he olisivat vallan hyvin voineet jättää murhaamatta”. MUTTA! Jos olisin itse syntynyt murhaamaan päätyneen kaverin saappaisiin, saanut samat geenit, käynyt samat polut, olisin päätynyt yhtä lailla murhaamaan. Se siitä valinnanvapaudesta. Tätä kannattaa pohtia seuraavan kerran, kun tuomitset jonkun ihmisen hänen tekojensa perusteella.

Kirjoitustyyliltään Free Will on makuuni asteen liian tuputtava. Asiat ilmaistaan vankkana totuutena, eikä tilaa vaihtoehdoille juuri jätetä. Jäin kaipaamaan Daniel Kahnemanin tai Malcolm Gladwellin tyylistä hillitympää ilmaisua, joka jättää lukijalle enemmän tilaa tehdä omat johtopäätöksensä. Kun omasta asiastaan on täysin varma, pitäisi ehkä eniten olla korvat höröllä vaihtoehdoille — harvoin mistään asiasta löytyy absoluuttista totuutta.

Kirja on lyhyt (66 sivua) ja Harris tiivistää koko paketin tässä noin 45 min puheessaan.

...tai selaa aiheittain: artikkeli , kirjakatsaus tai podcast .

Heräsikö ajatuksia?

Usein blogeissa on kommentointiosio, jossa kävijät pääsevät jakamaan ajatuksiaan muille lukijoille. Olen jättänyt kommentointimahdollisuuden tarkoituksella pois seuraavista syistä:

  1. Jos blogi on kävijämääriltään maltillinen (kuten tämä), kommentointiosiot ovat usein tyhjiä.
  2. Kommentit ovat harvemmin pitkän ajatustyön tuloksia, vaan enemmänkin nopeita heittoja.
  3. Henkilökohtainen keskustelu on usein antoisampaa.

Kommenttisi ja ajatuksesi ovat minulle tärkeitä. Kannustankin sinua lähestymään minua suoraan ajatuksellasi. Laita sähköpostia minulle. Ne keskustelut, jotka ovat nousseet jostain kirjoituksestani, ovat usein toimineet innostuksena jatkaa kirjoittamista. Kiitos, että jaksatte uskoa ja osallistua.

Jussi Virtanen

Olen suunnittelija, joka on saanut palvella lähes 100 asiakasta, joihin kuuluvat mm. Smartly.io, Nosto, Leadfeeder, Kesko, PwC ja Ruohonjuuri. Aiemmin toimin Venuun brändivastaavana.

Perustamani suunnittelutoimisto Solder auttaa asiakkaitaan rakentamaan maailmanluokan palveluita.

Edellinen Seuraava
Jussi
Virtanen
Menu