Give and Take

Why Helping Others Drives Our Success

Laajaan ottamisen ja antamisen tutkimustietoon perustuva teos on oikeilla jäljillä, mutta subjektiivinen tyyli jättää toivomisen varaa.

Ottamisen ja erityisesti antamisen maailmaan tutustuttuva Give and Take jakaa ihmiset antajiin (givers), ottajiin (takers) ja tasaajiin (matchers) ja kertoo lukuisia esimerkkejä siitä, miten antajat pärjäävät yhteiskunnassa luomalla lisäarvoa ympärillään oleville ihmisille.

Ensimmäisiltä sivuilta lähtien kirjan sävyä varjostaa subjektiivisuus. Lähestyminen sai allekirjoittajan takajaloilleen ja suhtautumaan argumentteihin tavallista varovaisemmin. Karistin kuitenkin asenteeni ja luin eteenpäin avoimin mielin.

Tempo pysyy tasaisena ilman suurempia kohokohtia tai suvantoja, mikä tekee kirjasta miellyttävän luettavan. Antamisen vahvuutta tuodaan esille usein erilaisten empiiristen tutkimusten avulla ja kirjailijalle pitää nostaa hattua suuresta tutkimusrosterista, jota teoksessa hyödynnetään. Mikään esimerkeistä ei kuitenkaan jäänyt wow-mielessä takaraivoon, vaan tuntui enemmänkin itsestäänselvältä.

Päälimmäisenä kirjasta jäi mieleen se, että antamisen ei tarvitse automaattisesti tarkoittaa ovimaton rooliin asettumista, vaan avokätisyys voi toimia tehokkaana keinona saavuttaa myös omia tavoitteita ilman muiden kärsimystä.

Edellinen Seuraava
Jussi
Virtanen
Menu