Hyvän elämän anatomia

Hyvä elämä puretaan arkisen hellävaraisesti peruskysymyksiin rakkaudesta, arjesta, suunnasta ja onnellisuudesta.

Olen huomannut, että tapa ajatella asioista vaikuttaa suuresti siihen, miten maailman kokee. Enkä liene ihan yksin havaintoni kanssa. Harva tapahtuma tai asia on lähtökohtaisesti hyvä tai huono; on vain tapoja suhtautua. Näin ollen myös onni tai epäonni ovat sidoksissa siihen, mitä ajattelet maailmasta ja sen tapahtumista. Varsinkin ihmissuhde- ja työympäristössä sitä tulee helposti tulkinneeksi asioita negatiivisen vivahteen kautta; ajattelet esimerkiksi asiakkaan ajattelevan sinun olevan osaamaton sen sijaan, että ajattelisit hänen arvostavan sinua. Mieli on vahva työkalu, ja sitä kannattaa harjoittaa.

Hyvän elämän anatomia on manifesti sille, että kaikki on lopulta hyvin, ja että elämä on monimuotoinen juuri näiden ajatustemme ja tunteidemme takia. Sytyn erityisesti rauhalliselle kirjoitustyylille. Ja rauhallisella tarkoitan sitä, että asioista ei kiihkoilla tai olla yksikantaan jotain absoluuttista mieltä. Hyvän elämän anatomia on rauhallinen teos. Sävyltään se on erittäin hillitty, ja onhan pääsanomakin yksinkertainen: sinulla on jo kaikki tarvittava onnelliseen elämään. Tässä ja nyt. Ei mitenkään uniikki sanoma, mutta elämäntotuuksien uudelleenpaketointi saa jos ei nyt oivaltamaan uusia asioita, niin ainakin heräämään niihin uudestaan.

Kun katsoo Hyvän elämän anatomian neljää pääotsikkoa (rakkaus, arki, suunta ja onnellisuus), tulee väkisinkin mieleen, että tämä on se teos, jonka haluaisin itse joskus kirjoittaa. Perusasioita, peruspalikoita. Niistä kun se elämä muodostuu. Onni on arjessa, sanotaan. Sanotaan myös, että elämä on valokuva, mutta elät pikselissä. Joki ja pienet purot.

Sen sijaan, että listaisin tähän oivaltavia lainauksia, koitan tehdä mahdottoman, ja poimia mielestäni kirjan tärkeimmän lauseen. Se menee näin:

Kaikki mihin keskitymme, vahvistuu ja kasvaa.

Siinä. Tämä pätee sekä positiivisiin että negatiivisiin asioihin. Kuinka usein työmurheet poistuvat niitä illalla sängyssä pohtimalla? Entä kuinka usein opettelemalla jotain uutta innostut entistä enemmän? Ainakin minä innostun, ja usein. Sanoma? Kiinnitä huomiota siihen, mihin keskityt elämässäsi, sillä jokainen meistä lopulta suhtautumisellaan luo oman todellisuutensa mielensä sisällä, vaikka puitteet ja sattuma syöttelevätkin kilvan erilaisia tilanteita.

...tai selaa aiheittain: artikkeli , kirjakatsaus tai podcast .

Heräsikö ajatuksia?

Usein blogeissa on kommentointiosio, jossa kävijät pääsevät jakamaan ajatuksiaan muille lukijoille. Olen jättänyt kommentointimahdollisuuden tarkoituksella pois seuraavista syistä:

  1. Jos blogi on kävijämääriltään maltillinen (kuten tämä), kommentointiosiot ovat usein tyhjiä.
  2. Kommentit ovat harvemmin pitkän ajatustyön tuloksia, vaan enemmänkin nopeita heittoja.
  3. Henkilökohtainen keskustelu on usein antoisampaa.

Kommenttisi ja ajatuksesi ovat minulle tärkeitä. Kannustankin sinua lähestymään minua suoraan ajatuksellasi. Laita sähköpostia minulle. Ne keskustelut, jotka ovat nousseet jostain kirjoituksestani, ovat usein toimineet innostuksena jatkaa kirjoittamista. Kiitos, että jaksatte uskoa ja osallistua.

Jussi Virtanen

Olen suunnittelija, joka on saanut palvella lähes 100 asiakasta, joihin kuuluvat mm. Smartly.io, Nosto, Leadfeeder, Kesko, PwC ja Ruohonjuuri. Aiemmin toimin Venuun brändivastaavana.

Perustamani suunnittelutoimisto Solder auttaa asiakkaitaan rakentamaan maailmanluokan palveluita.

Edellinen Seuraava
Jussi
Virtanen
Menu