Johtajuus

Kirkas suunta ja ihmisten voima

Tulevia sukupolvia käsittelevä loppukliimaksi ei riitä pelastamaan muuten puisevaa teosta, joka olisi ansainnut paremman kustannustoimituksen.

Matti Alahuhdan kattava ura Nokialla ja myöhemmin Koneella on esimerkki siitä, miten ihminen voi kasvaa tehtäväänsä. Omien sanojensa mukaan vasta yli kolmekymppisenä “oman juttunsa” löytänyt Alahuhta on arvostettu johtaja, jonka käsissä erityisesti Koneen tarina sai alleen rakettimoottorit.

Totean yhden jutun: olen liian kokematon saamaan tästä kirjasta kaikkea irti. Teksti on pieniä poikkeuksia lukuunottamatta kuivakan asiapitoista, käytännössä korkean tason johtamisoppeja ja -havaintoja. Kirjoitustyyli ei sytyttänyt, vaikka aihealue olisi voinut olla todella mukaansatempaava.

Alahuhdan ura ja saavutukset ovat kiistattomat, mutta ensimmäisenä heräsi ajatus, että tuoko tämä kirja ne liian konemaisesti (pun) esille? Kustannustoimitus ei ole parhaasta päästä. No, olisiko kirja voinut olla hauskempi? Ehkä. Olisiko se voinut olla innostavampi? Ehdottomasti. Kannattaisiko tätä suositella luettavaksi vasta sitten, kun on pari natsaa enemmän rotsissa? Todellakin.

Oikeastaan viimeinen luku osaltaan pelasti kokemuksen. Siinä Matti tuntuu vapautuvan muuten kankeasta sapluunastaan antaessaan ohjeita tuleville sukupolville. Näistä ohjeista yksinkertaisin (ja tutuin) tarttui omaan haaviin:

“Valitse tehtäväsi siten, että olet niistä kiinnostunut. Tämä on suurin palvelus, jonka voit tehdä itsellesi ja muille. … Älä ainakaan juokse rahan ja aseman perässä, sillä jos siihen juoksuun lähtee mukaan, ei pääse koskaan maaliin.”

Laitan tämän teoksen listalle “lue 15 vuoden päästä uusilla silmillä”. Teos on listalla ensimmäinen.

...tai selaa aiheittain: artikkeli , kirja-arvostelu tai podcast .

Heräsikö ajatuksia?

Usein blogeissa on kommentointiosio, jossa kävijät pääsevät jakamaan ajatuksiaan muille lukijoille. Olen jättänyt kommentointimahdollisuuden tarkoituksella pois seuraavista syistä:

  1. Jos blogi on kävijämääriltään maltillinen (kuten tämä), kommentointiosiot ovat usein tyhjiä.
  2. Kommentit ovat harvemmin pitkän ajatustyön tuloksia, vaan enemmänkin nopeita heittoja.
  3. Henkilökohtainen keskustelu on usein antoisampaa.

Kommenttisi ja ajatuksesi ovat minulle tärkeitä. Kannustankin sinua lähestymään minua suoraan ajatuksellasi. Laita sähköpostia minulle. Ne keskustelut, jotka ovat nousseet jostain kirjoituksestani, ovat usein toimineet innostuksena jatkaa kirjoittamista. Kiitos, että jaksatte uskoa ja osallistua.

Jussi Virtanen

Olen suunnittelija, joka on saanut palvella lähes 100 asiakasta, joihin kuuluvat mm. Smartly.io, Nosto, Leadfeeder, Kesko, PwC ja Ruohonjuuri. Aiemmin toimin Venuun brändivastaavana.

Perustamani suunnittelutoimisto Solder auttaa asiakkaitaan rakentamaan maailmanluokan palveluita.

Edellinen Seuraava
Jussi
Virtanen
Menu