Kaiken käsikirja

Mitä jokaisen tulisi tietää

Elämä saa uutta perspektiiviä, kun sen tarkastelu siirretään ihailtavalla otteella maailmankaikkeuden mittakaavaan.

Välillä elämään on hyvä saada perspektiiviä. Joskus teen niin, että mielessäni nousen itseni yläpuolelle, muutaman kymmenen metrin korkeuteen, ja siitä hitaasti ylemmäs. Katson alas ja tajuan, että olen aika pieni muurahainen tässä maapalloksi kutsutussa sopassa. Nousen vielä vähän ylemmäs. Olen entistä merkityksettömämpi. Ja lopulta kun en enää näe itseäni lainkaan, palaan takaisin. Tajuan aika nopeasti, että loppujen lopuksi asioista murehtiminen on turhaa. Noniin, täällä taas, asiaan.

Edellämainitun harjoituksen voi tehdä joko mielikuvituksen avulla, kuten yllä, tai sitten voi lukea Esko Valtaojan Kaiken käsikirjan. Tai jos olet kuten minä, teet molemmat.

Otetaanpa heti kärkeen kirjan sisällysluettelo:

 1. Todellisuus
 2. Lait
 3. Kaiken alku
 4. Järjestyksen kasvu
 5. Elämä
 6. Ihminen
 7. Historia
 8. Oikea ja väärä
 9. Usko ja tieto
 10. Henki

Kevyt paketti, terve. Pituutta on kuitenkin vain reilut parisataa sivua, joten aika painavilla sanoilla saa Esko tykittää menemään. Ja niinhän tässä käykin. Sen sijaan, että löytäisin itseni lukemassa naama kurtussa faktapohjaista kuvausta todellisuudesta, ihmisestä ja uskosta, saan nauraa lähes poikkeuksetta joka sivulla. Vitsi mikä tyyli! Olen nähnyt Eskolta yhden aiemman esiintymisen videolta (hänen viimeinen luentonsa, suosittelen), ja en voinut olla kuulematta lukemaani Valtaojan hilpeällä äänellä. Kaverilla on muuten musta vyö huumorissa, ja kirjoituskin sujuu.

Jos vähän vakavammin pohditaan, on Kaiken käsikirja vahva kuvaus aina maailmankaikkeutemme synnystä nykyhetkeen. Kuten arvata saattaa, käänteitä ei tarkastella kovin detailitasolla. Kun Esko puhuu vaikkapa nuoresta vastasyntyneestä tähdestä, on tähdellä ikää 500 miljoonaa vuotta. Siitä vähän skaalaa ikuisuudelta tuntuvaan arki-iltaasi, silvuplee.

Taitaa mennä toiston puolelle, mutta tykkään objektiivisesta kirjoitustyylistä. Ja voi hyvät hyssykät (mitä ne muuten on?), tätä Valtaojan eetosta ei voi kun ihailla. Kun kaappi on täynnä pokaaleja, ei tarvitse kulkea kadulla huutelemassa saavutuksistaan. Ja tämähän paistaa kirjoitustyylistä. Esko esittelee asiat miten kokee ne, mutta tarjoaa myös vaihtoehtoisia näkemyksiä. Kertoo avoimesti, että ei tiedä, onko jumalaa (tai Jumalaa) olemassa. Antaa mahdollisuuden eri vaihtoehdoille.

Kaiken käsikirja ei ole kaiken käsikirja. Se on yhden ihmisen näkemys siitä, miten tämä maailmankaikkeus muodostuu, ja ehkä varovainen kannanotto, mihin maailma on menossa. Ja hyvä niin.

Lainaan loppuun kappaleen Eskon jälkisanoista:

“Yhä useamman ihmisen ongelmana ei ole enää puute vaan runsaus, krääsään ja kaloreihin hukkuminen; materiaalinen hyvinvointi luiskahtaa helposti materialismiksi. Samalla tavalla tieto on vaarassa muuttua tiedottomuudeksi, jossa kaikki totuudet ovat keskenään samanarvoisia, kunhan niille vain löytyy oma verkkosivunsa. Aineellisen maailman ongelma on kaiken tiedon muuttaminen viisaudeksi – jota ilman myös materiaaliselle hyvinvoinnillemme käy huonosti. Google löytää kyllä vastauksen mihin kysymykseen tahansa, mutta voiko vastaukseen luottaa, ja mitä sillä pitäisi tehdä? Ja oliko itse kysymyksessä mitään mieltä?”

...tai selaa aiheittain: artikkeli , kirjakatsaus tai podcast .

Heräsikö ajatuksia?

Usein blogeissa on kommentointiosio, jossa kävijät pääsevät jakamaan ajatuksiaan muille lukijoille. Olen jättänyt kommentointimahdollisuuden tarkoituksella pois seuraavista syistä:

 1. Jos blogi on kävijämääriltään maltillinen (kuten tämä), kommentointiosiot ovat usein tyhjiä.
 2. Kommentit ovat harvemmin pitkän ajatustyön tuloksia, vaan enemmänkin nopeita heittoja.
 3. Henkilökohtainen keskustelu on usein antoisampaa.

Kommenttisi ja ajatuksesi ovat minulle tärkeitä. Kannustankin sinua lähestymään minua suoraan ajatuksellasi. Laita sähköpostia minulle. Ne keskustelut, jotka ovat nousseet jostain kirjoituksestani, ovat usein toimineet innostuksena jatkaa kirjoittamista. Kiitos, että jaksatte uskoa ja osallistua.

Jussi Virtanen

Olen suunnittelija, joka on saanut palvella lähes 100 asiakasta, joihin kuuluvat mm. Smartly.io, Nosto, Leadfeeder, Kesko, PwC ja Ruohonjuuri. Aiemmin toimin Venuun brändivastaavana.

Perustamani suunnittelutoimisto Solder auttaa asiakkaitaan rakentamaan maailmanluokan palveluita.

Edellinen Seuraava
Jussi
Virtanen
Menu