Kantapään kautta

Kirja rohkeista epäonnistumisista

Perusvireeltään innostava 'Kantapään kautta' raapaisee pintaa yli 15 julkisuuden henkilön epäonnistumistarinalla ja niitä tukevilla tutkimustiedolla.

Siinä missä elämäkin, epäonnistumisen myöntäminen on vaikeaa. Hyväksymällä tämän on jo pitkällä, mutta miten epäonnistuminen edes määritellään? Miksi Suomessa epäonnistuneita ruoskitaan mediassa, ja onnistumisia irvokkaasti kadehditaan? Milloin urheilija on mokannut, julkkis toilaillut tai riistoyrittäjä ajanut ökyautolla (Kia) seinästä sisään. Jokavuotisesta ansio- ja pääomatulotilastopornosta puhumattakaan. Kaikki tämä samaan aikaan, kun Anaheimissa nostetaan Selänteen paitaa kattoon ennennäkemättömin suitsutusfanfaarein.

Kantapään kautta sisältää 15 epäonnistumisen tarinaa, jotka avaavat portin erilaisten julkisuudenhenkilöiden todellisuuteen. Jos seuraa menestystarinoita pelkkien lopputulosten siivittämänä, on vaikea kuvitella niihin liittyviä uhrauksia ja tuskaa. Erityisesti tuska teemana kantaa läpi kirjan. Lukija kokee omien epäonnistumisten pienuuden, mikä puolestaan voi kertoa joko yrittämisen vähyydestä tai onnistumisen määritelmästä.

On hävyttömän helppoa mantramaisesti toistaa, että tuska kuuluu menestykseen, mutta samalla kuitenkin unohtaa, mitä tuska oikeasti on — menetettyjä suhteita kumppaniin ja lapsiin, rahallista ahdinkoa, itsetuhoisia aikeita, lopettamisen kuilun partaalla seisomista ja yleisön halveksuntaa.

Kuinkakohan monta Selännettä, Wahlroosia tai Niinistöä on jäänyt pinnan alle, kun kriittisellä hetkellä tuska on noussut liian korkeaksi, ja ei yksinkertaisesti ole jaksanut jatkaa? Sitä emme voi koskaan tietää, koska elämme after-the-fact -ajattelun maailmassa, jossa vain tapahtunut on todellista.

Kantapään kautta rakentuu siten, että epäonnistumistarinoiden oheen on ujutettu samaan teemaan liittyvää yleisemmän tason tarkastelua, jota edelleen tuetaan erilaisilla artikkeli-, tutkimus- ja kirjalähteillä. Kirjoitustyylin kontrasti tarinoiden ja yleisen tarkastelun välillä on paikoitellen räikeää, mutta se korostaa hyvin henkilötarinoiden inhimillisyyttä.

Kirjan ehdottomasti suurin anti onkin ymmärrys inhimillisyydestä. Jokainen onnistuja — miten ikinä sen itse päätät määritellä — on epäonnistunut, usein vielä niin rankasti, että hengenlähtö on ollut lähellä. Se on hyvä lähtökohta ihan mihin tahansa, sillä epäonnistuminen on vääjäämätöntä.

Teksti on selkeää, mutta paikoitellen kirjoitusasuun olisi kaivannut nokkalampia sanakäänteitä ja astetta syvemmälle vietyä pohdintaa. Kirjan ollessa pintaraapaisu epäonnistumisen maailmaan on kuitenkin ymmärrettävää, että luettavuuden nimissä tekstin luonne on pidetty maanläheisenä.

Suosittelen kirjaa lämmöllä varsinkin niille, jotka ihannoivat menestyjiä tai ylipäätänsä muita ihmisiä pelkkien lopputuloksien perusteella. Matka ylös on pitkä ja karvas, ja kuten Iso H hyvin asetti: “ei oo helppoo kenelläkään, jengi vaan luulee niin.”

...tai selaa aiheittain: artikkeli , kirjakatsaus tai podcast .

Heräsikö ajatuksia?

Usein blogeissa on kommentointiosio, jossa kävijät pääsevät jakamaan ajatuksiaan muille lukijoille. Olen jättänyt kommentointimahdollisuuden tarkoituksella pois seuraavista syistä:

  1. Jos blogi on kävijämääriltään maltillinen (kuten tämä), kommentointiosiot ovat usein tyhjiä.
  2. Kommentit ovat harvemmin pitkän ajatustyön tuloksia, vaan enemmänkin nopeita heittoja.
  3. Henkilökohtainen keskustelu on usein antoisampaa.

Kommenttisi ja ajatuksesi ovat minulle tärkeitä. Kannustankin sinua lähestymään minua suoraan ajatuksellasi. Laita sähköpostia minulle. Ne keskustelut, jotka ovat nousseet jostain kirjoituksestani, ovat usein toimineet innostuksena jatkaa kirjoittamista. Kiitos, että jaksatte uskoa ja osallistua.

Jussi Virtanen

Olen suunnittelija, joka on saanut palvella lähes 100 asiakasta, joihin kuuluvat mm. Smartly.io, Nosto, Leadfeeder, Kesko, PwC ja Ruohonjuuri. Aiemmin toimin Venuun brändivastaavana.

Perustamani suunnittelutoimisto Solder auttaa asiakkaitaan rakentamaan maailmanluokan palveluita.

Edellinen Seuraava
Jussi
Virtanen
Menu