Logicomix

An Epic Search for Truth

Matematiikan alkujuurille palaava sarjakuva muodostaa inhimillisen kuvan loogisen empirismin keksijän Bertrand Russellin vaikeasta elämästä.

Bertrand Russellin — brittiläisen matemaatikon, filosofin ja loogikon — elämäntarina uraauurtavana loogisen empirismin filosofisen perinteen aloittajana on vahva opetus siitä, mitä tarkoittaa taistella täysin uusien konseptien parissa. Kun yrittää yhdistää filosofian ja matematiikan matkalla kohti tuntematonta totuutta ympäröivästä maailmasta, ei voi olettaa etenevänsä ilman vastaväittäjiä ja vähättelijöitä—ja luovalle hulluudelle, sille on kysyntää. Tästä matkasta kertoo Logicomix, joka on mukaansatempaava, hauska, tahdiltaan sopiva sarjakuvateos.

Tarina palautti vahvasti mieleen ymmärtämisen ja onnistumisen ilon, mutta samalla myös karvaan epäonnistumisen ja turhautumisen tuskan. Yli 1000-sivuisen, kolmesta osasta muodostuvan Principia Mathematican julkaisu tuntui Bertrandista täydeltä pettymykseltä, ja omien sanojensa mukaan hän oli epäonnistunut. Samalla sitä pidetään kuitenkin yhtenä uraauurtavimmista matemaattisen logiikan ja filosofian teoksena. Tämä on hyvä opetus siitä, kuinka nykyhetkessä voi olla mahdotonta tietää tai ennustaa, mikä vaikutus teoillamme on.

Eläväisen tarkka piirustustyyli ja mutkaton dialogi tekee oikeutta elämäntarinalle, jota Bertrand kirjassa itse kertoo 1939 syyskuussa pitämällään luennolla. Tarinassa vuorotellaan kertomishetken, menneisyyden ja nykyhetken välillä. Nykyhetken kohtauksissa esiintyy sarjakuvan tekijätiimi, joka pohtii sarjakuvan luomisprosessia. Ensimmäisten nykyhetken kohtausten kohdalla pelkäsin, että ne lannistaisivat tunnelmaa ja tuntuisivat päälleliimatuilta, mutta todellisuus oli päinvastainen. Tasapaino eri aikajaksojen välillä on harmoninen.

Kun puhutaan etuoikeutetusta asemasta, oli Bertrand Russellille jaettu voittava käsi. Isoisänsä John Russell — Russellin 1. jaarli — oli toiminut Iso-Britannian pääministerinä 1800-luvun keskivaiheilla ja täten Russell (itse siis suvun 3. jaarli) sai elää lapsuutensa ja nuoruutensa erilaisten rikkauksien ympäröimänä. Erityisesti isoisänsä kirjastoon tutustuminen johdatti nuorta Bertrandia luonnontieteiden, filosofian ja matematiikan pariin. Kotiopetus puolestaan mahdollisti yksilöllisen kohtaamisen ja oppilaan vahvuuksien hyödyntämisen.

Logicomix on kiehtovasti kerrottu tarina aikamme yhdestä merkkihenkilöstä, jonka olemassaolosta kovin moni ei kuitenkaan ole tietoinen. Suomalaisille Russell saattaa olla etäisesti tuttu Pekka Himasen väitöskirjasta, joka käsitteli Russellilaista uskontokritiikkiä esimerkkinä aikalaiskriittisestä filosofiasta.

...tai selaa aiheittain: artikkeli , kirjakatsaus tai podcast .

Heräsikö ajatuksia?

Usein blogeissa on kommentointiosio, jossa kävijät pääsevät jakamaan ajatuksiaan muille lukijoille. Olen jättänyt kommentointimahdollisuuden tarkoituksella pois seuraavista syistä:

  1. Jos blogi on kävijämääriltään maltillinen (kuten tämä), kommentointiosiot ovat usein tyhjiä.
  2. Kommentit ovat harvemmin pitkän ajatustyön tuloksia, vaan enemmänkin nopeita heittoja.
  3. Henkilökohtainen keskustelu on usein antoisampaa.

Kommenttisi ja ajatuksesi ovat minulle tärkeitä. Kannustankin sinua lähestymään minua suoraan ajatuksellasi. Laita sähköpostia minulle. Ne keskustelut, jotka ovat nousseet jostain kirjoituksestani, ovat usein toimineet innostuksena jatkaa kirjoittamista. Kiitos, että jaksatte uskoa ja osallistua.

Jussi Virtanen

Olen suunnittelija, joka on saanut palvella lähes 100 asiakasta, joihin kuuluvat mm. Smartly.io, Nosto, Leadfeeder, Kesko, PwC ja Ruohonjuuri. Aiemmin toimin Venuun brändivastaavana.

Perustamani suunnittelutoimisto Solder auttaa asiakkaitaan rakentamaan maailmanluokan palveluita.

Edellinen Seuraava
Jussi
Virtanen
Menu