Mindfulness ja kirjoittamisen taito

Kirjoitusoppaiden keskeltä nousee tiivis, rauhallinen ja onnistunut kokonaisuus, joka tarjoaa jotain uutta jokaiselle kirjoittamisesta kiinnostuneille.

Kun kerta toisensa jälkeen koitan summata ajatuksia jostain lukemastani, kohtaan seuraavan prosessin:

  1. Tästä tulee hyvä!
  2. Tää onkin vähän haastavaa
  3. Tää on huono
  4. Mä oon huono
  5. Ehkä tästä tuleekin ihan ok
  6. Tästä tulee hyvä!

Ajallisesti tuntuu, että vaiheet 2-4 hallitsevat, ja joskus kieltämättä lopputuloskin jää tälle sektorille. Seuraa Tärkeä Opetus™: tää tapahtuu kaikille. Ja pitää vaan jaksaa eteenpäin, kohti sitä kutosta.

Kuuluisten (ja itselle ei-niin-tuttujen) kirjailijoiden lainausten kautta kirjoittamista lähestyvä Mindfulness ja kirjoittamisen taito (eng. The Mindful Writer) voisi hyvin olla opas mille tahansa alalle. Vaikka mindfulness voi monelle olla loppuun kulutettu termi, Dinty W. Moore onnistuu kuvailemaan, mitä se kirjoittajan arjessa tarkoittaa.

Kuten muissakin hengellisyyteen viittaavissa oppaissa, Moore nojaa vahvasti Buddhalaisuuden oppeihin. Myönnetään, että elämä on kärsimystä ja sitten luovutaan egosta. Ensin on hyväksyttävä se, että välillä asiat ovat vaikeita. Kun sen hyväksyy, kaikki on helpompaa. Jos kirjoittaa tullakseen kuuluisaksi — tyydyttääkseen egoa — on vaikea menestyä. Kun kirjoittaa sydämestä miettimättä palkintoja, on tekeminen itsessään palkinto, ja ulkoiset palkinnot menettävät merkityksensä.

Ja josset ole vielä elämässäsi huomannut, sama periaate pätee kaikkeen tekemiseen, ei pelkästään kirjoittamiseen. Tekeminen on palkinto; raha, maine tai kunnia ovat vain hyvin tehdyn työn pakollisia sivutuotteita.

“Maalitauluun voi osua ainoastaan silloin, kun ei tähtää siihen. Tavoitteensa saavuttaa vasta sitten, kun lopettaa siihen takertumisen ja lakkaa himoitsemasta haluamaansa lopputulosta.”

“Autuuden voi saavuttaa vain, jos lakkaa tavoittelematta sitä.”

Koen, että monia ihmisiä vaivaa ilmiö, jota kutsun “happily ever after” -syndroomaksi. Että kun on saavuttanut jonkun pisteen (varallisuus, rakkaus, se unelmien loma, lottovoitto, terveys, parisuhde jne.), siitä eteenpäin kaikki sujuvat kuin itsestään. Todellisuudessa mikään ei kuitenkaan muutu radikaalisti: nukut, heräät, teet jotain, ja toistat. Odotettu palkinto on usein antikliimaksi. Kaipaat jatkossakin sisältöä elämääsi. Siksi on olennaista tehdä jo nyt jotain sellaista, joka tuntuu sinusta oikealta ja jolla koet olevan merkitystä; jotain, joka on sinulle itsesarvo. Sisältä ulospäin, ei toisin päin.

Mindfulness ja kirjoittamisen taito on jaettu neljään osaan: kirjoittajan mieleen, pöytään, visioon ja elämään. Jokainen näistä osa-alueista sisältää kappaleita, jotka alkavat kuuluisan kirjoittajan lainauksella, jota Moore edelleen avaa lukijalle. Kappaleet ovat sopivan lyhyitä (luin koko kirjan parin raitiovaunumatkan aikana) ja omaksuttavia. Tosin en suosittele alleviivailemaan raitiovaunussa — suoriksi tarkoitetuista viivoista ei tule suoria.

Vaikka käännetyissä teoksissa on aina omat haasteensa, Mindfulness ja kirjoittamisen taito vahvisti entisestään sitä ajatusta, että kannattaa kuunnella avoimesti itseään. Että kantsii tehdä niitä asioita, jotka tuntuvat tekemisensä takia oikealta. Valitettavan moni kuitenkin päätyy tekemään elämässään asioita muiden mieliksi. Esimerkiksi saavuttamaan varallisuutta status tai huolettomuus silmissä.

Kun teet elämässäsi asioita, jotka tuntuvat sillä hetkellä oikealta, pääset aina eteenpäin — ja olet tyytyväinen.

Toteuta itseäsi, älä muita.

...tai selaa aiheittain: artikkeli , kirjakatsaus tai podcast .

Heräsikö ajatuksia?

Usein blogeissa on kommentointiosio, jossa kävijät pääsevät jakamaan ajatuksiaan muille lukijoille. Olen jättänyt kommentointimahdollisuuden tarkoituksella pois seuraavista syistä:

  1. Jos blogi on kävijämääriltään maltillinen (kuten tämä), kommentointiosiot ovat usein tyhjiä.
  2. Kommentit ovat harvemmin pitkän ajatustyön tuloksia, vaan enemmänkin nopeita heittoja.
  3. Henkilökohtainen keskustelu on usein antoisampaa.

Kommenttisi ja ajatuksesi ovat minulle tärkeitä. Kannustankin sinua lähestymään minua suoraan ajatuksellasi. Laita sähköpostia minulle. Ne keskustelut, jotka ovat nousseet jostain kirjoituksestani, ovat usein toimineet innostuksena jatkaa kirjoittamista. Kiitos, että jaksatte uskoa ja osallistua.

Jussi Virtanen

Olen suunnittelija, joka on saanut palvella lähes 100 asiakasta, joihin kuuluvat mm. Smartly.io, Nosto, Leadfeeder, Kesko, PwC ja Ruohonjuuri. Aiemmin toimin Venuun brändivastaavana.

Perustamani suunnittelutoimisto Solder auttaa asiakkaitaan rakentamaan maailmanluokan palveluita.

Edellinen Seuraava
Jussi
Virtanen
Menu