Oppimishakkerointi

Oppimista voi edesauttaa erilaisilla keinoilla, joista voidaan puhua termillä oppimishakkerointi.

Oppiminen on etuoikeus, johon Suomessa luodaan upeat puitteet koulujärjestelmän avulla. Koulun aikana oppiminen tuntuu kuitenkin työltä, ja tämä stigma tuntuu jäävän levyn lailla päälle monelle loppuiäksi. Vaikka todellisuudessa elämä on iso, jatkuva oppimiskokemus.

Arjen keskellä lisäopin löytäminen voi tuntua vaikealta ja usein taustalla on pätevältä kuulostavia syitä, kuten kiireellisyys, työ, lapset tai stressi. Ajattelin hieman raottaa mahdollisuuksien verhoa kertomalla oppimishakkeroinnista, eli miten voi moninkertaistaa oppimisen sekä määrällisesti että laadullisesti. Ennen sitä lähdetään kuitenkin liikkeelle oman potentiaalin ymmärtämisestä.

Potentiaali

On totta, että ihmisillä on eri lähtökohdat suorittaa elämää. En puhu suorittamisesta suorituskeskeisyytenä, vaan kyvykkyytenä hoitaa ja tehdä asioita; saada aikaan. Esimerkiksi minä jo pelkän geneettisen perimäni pohjalta en näe itseäni kehonrakentajana tai pokerinpelaajana — minulta puuttuu niiden alueiden hallitsemiseen tarvittavia ominaispiirteitä. Tarkastellaan ilmiötä seuraavan kuvion avulla.

Oman potentiaalin ymmärtäminen ja havaitseminen on elintärkeää onnellisuudelle. Jos taistelet sektorissa B, kohtaat suhteettomasti epäonnistumisia ja kehittyminen voi olla vaikeaa. Tältä sektorilta voi siirtyä sektoriin A, jos ymmärtää vaihtaa alaa tai aluetta.

Sektorin C henkilö voi olla oikealla tekemisen alueella, mutta tekemisen määrää väheksytään. Näitä ovat esimerkiksi urheilun nuoret lupaukset, jotka luottavat omaan lahjakkuuteensa. Harjoittelu ei ole lahjattomille, se on kaikille. Ottamalla henkisestä niskastaan kiinni tältä alueelta voi liikkua sektorille A, mutta se voi vaatia suuria ponnistuksia.

Mutta voinko jotenkin tietää, missä oma potentiaalini lepää? Lyhyt vastaus: et voi.

Sektorin D henkilö ei liiku oman potentiaalin alueella, eikä ole valmis tekemään töitä. Hän voi olla epätietoinen tai kadoksissa, tai pahimmassa tapauksessa luopunut toivostaan. Tältä sektorilta voi olla vaikeaa ponnistaa ylöspäin omin voimin.

Lienee itsestään selvää, että onnistumistarinat syntyvät sektorista A. Olet joko sattumalta tai oman etsinnän ja valinnan kautta löytänyt alueen, jossa potentiaalisi on korkealla ja olet valmis pistämään puita uuniin.

Mutta voinko jotenkin tietää, missä oma potentiaalini lepää?

Lyhyt vastaus: et voi.

Pidempi vastaus: vaikka absoluuttisesti etukäteen et voi tietää, missä tulisit olemaan hyvä, voit huomattavasti parantaa sektorin A löytämisen todennäköisyyksiä kokeilemalla ja opettelemalla monipuolisesti. Tästä lisää hieman alempana.

Tehdään selväksi myös yksi asia: maailman huiput ovat valinneet suhteellisen aikaisessa vaiheessa elämäänsä alueen, jossa heillä on huippupotentiaali, ja panostaneet siihen täysillä uhrauksia tehden; sektori A. Toisin sanoen onnella on erittäin merkittävä rooli siinä, kuka ulkoisesti mitattuna menestyy ja kuka ei. Yksinkertaistaen voidaan todeta, että jos 1000 samoilla kyvyillä ja samalla yrittämisen määrällä varustettua henkilöä pistetään läpi elämän putken, osa pärjää loistavasti ja osa jää hännille. Eli osa löytää potentiaalinsa kohteen joko sattumalta tai onnea avittaen. Se on raadollista; sitä kutsutaan jakaumaksi.

Apu saapuu

Ongelma on ilmeinen, mutta tarjoan hyviä uutisia: voit itse vaikuttaa oman potentiaalin löytämiseen. Kun katsot huippuartistia, -urheilijaa tai vaikka ammattipuhujaa, saatat hiljaan todeta itsellesi, että “jos olisin aloittanut aikaisemmin ja opetellut uskollisesti, voisin nyt itse olla tuossa.” Tuttua puhetta meistä monelle.

Lisää hyviä uutisia: oppiminen ja oman alueen löytäminen odottaa juuri sinua.

Oppiminen tapahtuu usein inspiraation kautta. Innostut jostain, ja haluat tietää lisää.

Oma jo edesmennyt isoisäni aloitti ohjelmistokehityksen eläkkeellä, ja kehitti oman ohjelmistonsa musiikin teoriasta. Siihen aikaan internet oli niin alkutekijöissään, että kaikki opit tilattiin kotiin kirjojen ja lehtien muodossa ulkomailta.

Samaan henkeen hyvän ystäväni sisko suoritti korkeakoulututkinnon huippunopeasti vaikeana pidetyltä linjalta, ja pääsi valmistuttuaan näköalapaikalle töihin rahoitussektorille. Kaikki ei kuitenkaan tuntunut oikealta, ja nyt jo yli 10 vuotta myöhemmin kyseinen henkilö perustaa toista joogastudiotaan Australiassa, elää oman potentiaalinsa alueella ja haluaa panostaa siihen kaikkensa.

Jos aloittaminen tuntuu vaikealta, suosittelen tutustumaan kirjoitukseeni aiheesta.

Arjen niksit

Miten siis löytää aika oppimiseen arjen keskellä? Jaan konkreettisia vinkkejä, miten itse ylläpidän ja kehitän omaa osaamista sekä niillä alueilla, joilla harjoitan ammattiani, että muilla alueilla, jotka minua kiinnostavat.

1. Kuuntele

Kuunteletko musiikkia töissä nappikuulokkeista tai radiosta? Matkalla töihin ja takaisin? (Keskimääräinen työmatkan pituus on muuten 14 km, siinä ajassa kerkeää kuunnella tai lukea paljon.) Sen sijaan, että kuuntelisit musiikkia, mikä tietenkin on myös upea tapa rentoutua ja nauttia elämästä, kuunteletkin ensi kerralla jotain aivan muuta. Mitä muuta? Vaihtoehtoja on monia, tässä esimerkkejä:

On kerrassaan upeaa, miten nykymaailmassa on mahdollista oppia viisaammiltaan näin helpossa muodossa. Koskaan aiemmin oppiminen ei ole ollut näin mahdollistettua, mutta samalla materiaalin yltäkylläisyys tuottaa lapsi karkkikaupassa -efektin: et tiedä mistä aloittaa. Lapsi kyllä lappaa karkkia lopulta pussiin, mutta kun puhutaan oppimisesta, yltäkylläisyys voi olla suuri este. Älä kuitenkaan anna sen ottaa yliotetta, vaan aloita esimerkiksi jostain yllämainituista lähteistä ja etene sitä kautta itseäsi lähellä oleviin aiheisiin.

Jos työpaikallasi kuunnellaan radiota, eikä mahdollisuutta nappikuulokkeisiin ole, ehdota työkavereillesi, että laitat tänään pari hyvää puhetta musiikin sijasta. Ota kritiikki avosylin vastaan, mutta pysy kannassasi. Sinä haluat oppia lisää. Ja sinä muuten opit.

On tärkeää huomata, että asiasisällön kuuntelu vaatii erilaista keskittymistä kuin esimerkiksi musiikin kuuntelu. Lisäksi on hyvä huomioida, että työn ohessa kuunneltuna tarkoituksena ei välttämättä olekaan kuunnella asioita sanasta sanaan, vaan syöttää aivoihin ideoita sieltä täältä. Ideaalitapauksessa kuuntelisit saman puheen uudestaan vielä päivän päätteeksi ajatuksella, jolloin oppiminen on moninkertaista.

2. Lue

Lukeminen on yksi aliarvostetuimmista keinoista oppia, sillä koulumaailma synnyttää sen ympärille inflaation. Samalla lukeminen on kuitenkin upea tapa saada lisää tietoa aihealueista, jotka itseä mahdollisesti kiinnostavat.

Lukeminen on mahdollista esimerkiksi työmatkoilla, lounastauolla tai illalla sängyssä—oikeastaan missä vain. Yhtä paljon kuin on mahdollisuuksia, on kuitenkin myös selityksiä. Taklaan seuraavaksi muutaman yleisimmän verukkeen.

Minulla ei vain yksinkertaisesti ole aikaa lukea

Taklaus: jos hiuksesi palaisivat, olisiko sinulla aikaa sammuttaa ne? Pointtina on, että kiire on yhtä kuin prioriteettijärjestys. Jos haluat oppia, voit esimerkiksi jättää illalla uutiset katsomatta ja käyttää sen ajan lukemiseen.

Olen hidas lukemaan

Taklaus: ei hätää, lukunopeutta voi kehittää helposti ja nopeasti.

En tiedä mitä haluaisin lukea

Taklaus: mieti, mitkä aihealueet edes etäisesti kiinnostavat sinua. Sen jälkeen kirjoita Googleen hakusanat “paras kirja [syötä oma aiheesi]:sta”. Jos osaat lukea englanniksi, kannattaa tutustua esimerkiksi Amazoniin ja sen mahtavan kattavaan arviokantaan, jossa näet helposti ensimmäiseksi parhaaksi katsotut arvostelut, eli ne, jotka muiden mielestä kuvaavat kirjaa parhaiten. Itse käytän kirjojen tilaamiseen Adlibris-nimistä verkkokauppaa, jossa ei peritä toimituskuluja.

Mieti käyttämääsi aikaa sijoituksena: haluatko sijoittaa sohvalla makaamiseen kaksi tuntia, vai voisitko sinä aikana oppia jotain uutta?

Yksi vinkki liittyen lukemisen helpottamiseen on tutustua kirjaan todella nopeasti ennen varsinaista lukemista. Tiivistettynä: selaa kirja läpi siten, että luet jokaista sivua 6-10 sekuntia, eikä yhtään enempää. Näin selaat kirjan 30-60 minuutissa ja varsinaisella lukukerralla tuntuu, että olisit jo lukenut kirjan.

Lopuksi haluan vielä todeta, että kaikki hyvään elämään tarvitsemasi tieto on jo kirjoitettu — sinun tehtäväsi on enää tutustua siihen ja laittaa oppi käytäntöön.

3. Katso

Seuraatko jotain televisiosarjaa? Katsotko elokuvia? Hienoa, niin minäkin! Haastan sinut kuitenkin kokeilemaan jotain muuta. Seuraavalla kerralla 2 tunnin elokuvan sijaan katso hyviä puheita. Tässä muutama ehdotus katsottavaksi:

Oppiminen tapahtuu usein inspiraation kautta. Innostut jostain, ja haluat tietää lisää. Tai haluat olla kuten puhuja, ja tutustut hänen taustoihinsa. Katsomalla hyviä puheita luot mahdollisuuden inspiroitumiselle ja sitä kautta oppimiselle.

Kun olet avannut oppimisen tien, mikään ei ole esteenä ja kekseliäisyys alkaa korvata selitykset.

Lopuksi

Oppiminen, kuten mikä tahansa ajankäytön muoto, on aina sijoitus. Mieti käyttämääsi aikaa sijoituksena: haluatko sijoittaa sohvalla makaamiseen kaksi tuntia, vai voisitko sinä aikana oppia jotain uutta? Mitä veikkaat, kumman vaihtoehdon toteuttamisen jälkeen tunnet itseäsi virkeäksi ja aikaansaavaksi?

Oppimisen aloittamisen kynnyksen madaltaminen on myös taiteenlaji. Kun opit ensin jonkin pienen asian, kyky oppia seuraavan askeleen hieman isompi taito kasvaa.

Haaste

Käytä seuraavan viikon aikana 10 minuuttia päivästä jonglöörauksen harjoitteluun. Aloita katsomalla parin minuutin opetusvideo jonglöörauksesta. Jos kotona ei ole palloja (kuten minulla), tee sukista myttyjä ja harjoittele niillä. Tulet hämmästymään, miten nopeasti opit uuden taidon.

Kun olet avannut oppimisen tien, mikään ei ole esteenä ja kekseliäisyys alkaa korvata selitykset.

Silloin tiedät, että olet ottanut suunnan kohti A-sektoria.

...tai selaa aiheittain: artikkeli , kirjakatsaus tai podcast .

Heräsikö ajatuksia?

Usein blogeissa on kommentointiosio, jossa kävijät pääsevät jakamaan ajatuksiaan muille lukijoille. Olen jättänyt kommentointimahdollisuuden tarkoituksella pois seuraavista syistä:

  1. Jos blogi on kävijämääriltään maltillinen (kuten tämä), kommentointiosiot ovat usein tyhjiä.
  2. Kommentit ovat harvemmin pitkän ajatustyön tuloksia, vaan enemmänkin nopeita heittoja.
  3. Henkilökohtainen keskustelu on usein antoisampaa.

Kommenttisi ja ajatuksesi ovat minulle tärkeitä. Kannustankin sinua lähestymään minua suoraan ajatuksellasi. Laita sähköpostia minulle. Ne keskustelut, jotka ovat nousseet jostain kirjoituksestani, ovat usein toimineet innostuksena jatkaa kirjoittamista. Kiitos, että jaksatte uskoa ja osallistua.

Jussi Virtanen

Olen suunnittelija, joka on saanut palvella lähes 100 asiakasta, joihin kuuluvat mm. Smartly.io, Nosto, Leadfeeder, Kesko, PwC ja Ruohonjuuri. Aiemmin toimin Venuun brändivastaavana.

Perustamani suunnittelutoimisto Solder auttaa asiakkaitaan rakentamaan maailmanluokan palveluita.

Edellinen Seuraava
Jussi
Virtanen
Menu