Positiivinen jalanjälki

Jussi Virtanen puhumassa Markkinoinintitoimisto Expressionin 10-vuotisjuhlissa.

Toisin kuin usein ajaudumme ajattelemaan, ei positiivisen jalanjäljen jättäjä ole aina välttämättä syntynyt rooliinsa, vaan siihen voi oppia.

Positiivisen jalanjäljen jättäjä on henkilö, joka kylvää enemmän plusmerkkisiä kokemuksia ei ainoastaan itseensä, vaan myös ympäristöönsä. Toisin kuin usein ajaudumme ajattelemaan, ei positiivisen jalanjäljen jättäjä ole aina välttämättä syntynyt rooliinsa, vaan siihen voi oppia.

Jos oikein tarkasti kuulostelee sanaparia “positiivinen jalanjälki”, voi ensimmäisenä tulla mieleen mediassakin paljon palstatilaa rohmunnut hiilijalanjälki. Teknisesti ottaen näissä onkin paljon samaa: siinä missä hiilijalanjälki viittaa aiheuttamaamme maapallon ilmaston kuormitukseen, positiivinen jalanjälki kuvastaa sitä psykologista jälkeä, jonka henkilö jättää itseensä ja ympäristöönsä.

On olennaista huomata, että oma psykologinen jälki—olipa se sitten positiivinen tai negatiivinen—ei rajoitu aina omaan lähiympäristöön. Pienillä eleillä, liikehdinnöillä eri suuntiin, voit vaikuttaa pitkällä tähtäimellä lukemattomien ihmisten elämään. Pelottava ajatus, ja herääkin kysymys, miten ihminen voi kehittyä positiivisemman jalanjäljen jättäjänä. Vastaus on yksinkertaisempi, kuin voisi kuvitella.

Positiivisen jalanjäljen kulmakivet

Positiivisuuden määritelmä on monisyinen, mikä antaa ymmärtää, että konteksti määrää usein termin tarkoituksen. Yhtä totuutta lienee turha etsiä, mutta olen karkeasti jakanut positiivisen jalanjäljen kolmeen pääteemaan, jotka ovat:

  1. Itsensä ylittäminen
  2. Uskallus
  3. Avoimuus

Näistä kolmesta kulmakivestä jokainen on toiminnallinen ominaisuus, ei niinkään luonteenpiirre. Ne ihmiset, ketkä jättävät positiivisen jäljen, tekevät paljon asioita, jotka edelleen aiheuttavat positiivisen kierteen.

Itsensä ylittäminen

Milloin olet viimeksi ylittänyt itsesi? Itsensä ylittäminen on kontekstiriippuvaista, mutta yksi yhteinen tekijä on mukavuusalueelta poistuminen. Riippuen omasta tilanteestasi se voi tarkoittaa esiintymispelon voittamista tai roskapussin viemistä ilman kehotusta.

Jos et koskaan tutki omia rajojasi, saatat jäädä oman elämäsi paitsioon.

Itsensä ylittäminen tuntuu aina vaikealta, mutta ylitettävien asioiden vaikeusasteen nostaminen mahdollistuu vain, kun ylität itsesi. Kuten Elastinen kappaleessaan Hallussa laulaa: “Tavoitteet paisu ja mittakaava vaihtu; mut asennetta ikin muuttanu en, mä viihdyn epämukavuusalueel.” Toisin sanoen itsesi ylittämisen epämukavuus ei poistu koskaan—eikä pidäkään—mutta saavutusten mittakaava paisuu.

Mitä useammin ylität itsesi, sitä enemmän saat yleensä aikaan. Kääntäen: jos et koskaan tutki omia rajojasi, saatat jäädä oman elämäsi paitsioon. Tämä johtaa helposti tyytymättömyyden, riittämättömyyden ja voimattomuuden tunteisiin. Ylittämällä itsesi varmistat, että annat enemmän maailmalle ja usein tämä tarkoittaa sitä, että jätät positiivisemman jäljen.

Uskallus

Mietitään hetki hyviä tarinoita. Niistä jokainen pitää sisällään monia pieniä uskalluksia, jotka pitkällä tähtäimellä johtivat tarinan muodostumiseen. Uskallus voi olla mikä vain pieni ele suuntaan, jonka koet oikeaksi.

Uskallus ilmenee uteliaisuutena nähdä, kokea ja tuntea uutta.

Uskallus on tehdä pieniä arkisia eleitä eri suuntiin ilman, että tavoittelet hetken huumaa. On hyvä huomata, että siinä pienessä uskalluksen hetkessä harvoin on mitään glamouria. Työpaikan taukohuoneessa tavallisen arkijutustelun sijaan kysyt siltä hiljaisemmalta tyypiltä, että miten menee. Punttisalilla nyökkäilyn sijaan menet juttelemaan sille samalle vanhalle naamalle, jota katsot joka päivä, mutta jonka sisintä et tunne.

Uskallus ilmenee uteliaisuutena nähdä, kokea ja tuntea uutta.

Juuri uteliaisuus ja innostus mielenkiintoista materiaalia, Merino-villaa, kohtaan vei ystäväni noin vuosi sitten perustamaan vaatebrändin, Formal Fridayn. Julkaisutilaisuudessa innostuksen kiilto silmissään perustajat kertoivat, miten alkutaipaleilla kolme pientä sattumaa johtivat firman perustamiseen. Innostus oli täysin ansaittua; talo oli täynnä ystäviä ja muotialan vaikuttajia.

Ja jokainen näistä sattumista vaati pientä uskallusta, pienen liikkeen, tapahtuakseen.

Seikkailut ja tarinat syntyvät uskalluksesta — ja näistä molemmat tuovat maailmaan paljon positiivisuutta.

Avoimuus

Mitä avoimempi olet maailmaa kohtaan, sitä avoimempi maailma on sinua kohtaan. Avaan tätä hieman: pitkällä tähtäimellä totuuden pakoilu kuluttaa henkistä kapasiteettia huomattavasti enemmän kuin mitä paljastuminen tuo tuskaa.

Dilemma piilee siinä, että oman haavoittuvuuden tai heikkouden paljastaminen sattuu, ja ihminen luonnostaan välttelee kipua. Kipu on kuitenkin aina signaali ja sen kohtaaminen pitkällä aikajänteellä välttämätöntä.

On huomattavasti helpompi olla avoimesti virheellinen, kuin vilpillisesti täydellinen.

Kun kohtaa oman heikkouden ja on siitä ympäristölle avoin, voi elää vapaasti. Kutsun tätä tilanneherruudeksi; et joudu jatkuvasti miettimään, onko antamasi kuva linjassa oikean minäsi kanssa. On huomattavasti helpompi olla avoimesti virheellinen, kuin vilpillisesti täydellinen.

Elämän ei ole tarkoitus olla helppoa, ja jatkuva pieni turbulenssi on arvokasta informaatiota, josta mm. Nassim Taleb kirjassaan Antifragile puhuu vertaillessaan pankkiiria ja taksikuskia: pankkiirin palkkakuitti voi näyttää stabiililta ja taksikuskin ansiot puolestaan riskialttiimmilta, mutta todellisuudessa jälkimmäisen ammatissa muutokset ja mahdolliset ongelmat ovat heti näkyvissä, siinä missä pankkiirin maailma on keinotekoisesti tasapainoinen—kunnes YT:t alkavat ja muutos on kerralla radikaali. Ydinajatus: peittämällä informatiivista turbulenssia muodostetaan harvempia, mutta skaalaltaan suhteessa suurempia kriisejä.

Sama pätee henkilökohtaiseen epätasapainoon ulkoisen ja sisäisen minän kanssa.

Olemalla avoin mahdollistat oman positiivisuutesi ja sitä kautta muiden positiivisuuden. Olen saanut omin silmin nähdä, miten ihmiset muuttuvat varautuneesta vapautuneiksi, kun tuo oman haavoittuvuuden avoimesti esiin. Se on iso alku positiivisuudelle.

Ja silloin kaikki on mahdollista.

...tai selaa aiheittain: artikkeli , kirja-arvostelu tai podcast .

Heräsikö ajatuksia?

Usein blogeissa on kommentointiosio, jossa kävijät pääsevät jakamaan ajatuksiaan muille lukijoille. Olen jättänyt kommentointimahdollisuuden tarkoituksella pois seuraavista syistä:

  1. Jos blogi on kävijämääriltään maltillinen (kuten tämä), kommentointiosiot ovat usein tyhjiä.
  2. Kommentit ovat harvemmin pitkän ajatustyön tuloksia, vaan enemmänkin nopeita heittoja.
  3. Henkilökohtainen keskustelu on usein antoisampaa.

Kommenttisi ja ajatuksesi ovat minulle tärkeitä. Kannustankin sinua lähestymään minua suoraan ajatuksellasi. Laita sähköpostia minulle. Ne keskustelut, jotka ovat nousseet jostain kirjoituksestani, ovat usein toimineet innostuksena jatkaa kirjoittamista. Kiitos, että jaksatte uskoa ja osallistua.

Jussi Virtanen

Olen suunnittelija, joka on saanut palvella lähes 100 asiakasta, joihin kuuluvat mm. Smartly.io, Nosto, Leadfeeder, Kesko, PwC ja Ruohonjuuri. Aiemmin toimin Venuun brändivastaavana.

Perustamani suunnittelutoimisto Solder auttaa asiakkaitaan rakentamaan maailmanluokan palveluita.

Edellinen Seuraava
Jussi
Virtanen
Menu