Profeetta

Lempeään sävyyn elämän keskeisistä kysymyksistä keskusteleva Almustafa antaa lukijan itse ymmärtää vastaukset.

Profeetta on tiivis katsaus elämän tärkeimpiin ja vaikeimpiin kysymyksiin. Kirjan päähenkilö Almustafa on lähdössä matkaan, mutta ennen laivan saapumista kyläläiset huolestuvat ja pyytävät Almustafaa kertomaan elämän isoista kysymyksistä: rakkaudesta, elämästä, antamisesta, ruoasta, lapsista, vaatteista, rikoksesta ja rangaistuksesta ja tuskasta — käytännössä kaikista elämän kulmakivistä. Ja Almustafa kertoo. Ja nimenomaan kertoo; ei saarnaa eikä tuomitse.

Almustafan lauseet ovat ytimekkäitä ja suorasukaisia. Esimerkiksi mukavuudenhalusta hän puhuu näin:

“Mukavuudenhalusta tulee kesyttäjä, ja koukuilla ja ruoskalla se alistaa korkeammat halunne sätkynukeiksi; … ; Se tekee pilaa terveistä aisteista ja suojaa ne raskaudellaan niin kuin iho hauraan suoniston; Totisesti, mukavuudenhalu tappaa sielulliset intohimot ja astuu hautajaisiin pilaa tehden.”

Miettikää sanomaa hetki. Mistä tässä on kyse? Näen sanoman siten, että rakennamme helposti elämämme erilaisten mukavuuksien ja niiden tavoittelun ympärille, mutta kuinka moni on lopulta löytänyt niistä elämälleen täytettä? Voin kokemuksesta sanoa, että fyysisten puitteiden jatkuva parantaminen voi tuntua hetken hyvältä, mutta itseisarvoksi en sitä kohottaisi.

Profeettaa tavatessa huomasin, tai sain oikeastaan vahvistusta sille, että elämän viisaudet eivät ole aika-, kulttuuri- tai tilanneriippuvaisia. Kun tämän jälkeen kääntää television päälle ja kuulee mainoksen elämänlaatua parantavasta tuotteesta X, tekee mieli viedä kämmen rauhassa kohti kasvoja ja pitää sitä siinä hetken. Alan entistä enemmän ymmärtää Nassim Talebin nuivaa suhtautumista kaikkea uutta kohtaan.

Jos etsit jotain uutta ja maailmaa mullistavaa, Profeetta ei välttämättä ole sinua varten. Jos puolestaan haluat jotain ajan patinaa kestävää ja ehkä hieman arkisesta lukurutiinistasi poikkeavaa selattavaa, suosittelen Profeettaa lämpimästi.

Loppuun lainaus rakkaudesta, jonka rustasin myös hyvän ystäväni kihlajaisonnittelukorttiin:

“Rakkaus antaa vain itsensä ja ottaa vain itseltään. Rakkaus ei omista, ei antaudu omistettavaksi; Rakkaus on itsessään täysi.”

...tai selaa aiheittain: artikkeli , kirjakatsaus tai podcast .

Heräsikö ajatuksia?

Usein blogeissa on kommentointiosio, jossa kävijät pääsevät jakamaan ajatuksiaan muille lukijoille. Olen jättänyt kommentointimahdollisuuden tarkoituksella pois seuraavista syistä:

  1. Jos blogi on kävijämääriltään maltillinen (kuten tämä), kommentointiosiot ovat usein tyhjiä.
  2. Kommentit ovat harvemmin pitkän ajatustyön tuloksia, vaan enemmänkin nopeita heittoja.
  3. Henkilökohtainen keskustelu on usein antoisampaa.

Kommenttisi ja ajatuksesi ovat minulle tärkeitä. Kannustankin sinua lähestymään minua suoraan ajatuksellasi. Laita sähköpostia minulle. Ne keskustelut, jotka ovat nousseet jostain kirjoituksestani, ovat usein toimineet innostuksena jatkaa kirjoittamista. Kiitos, että jaksatte uskoa ja osallistua.

Jussi Virtanen

Olen suunnittelija, joka on saanut palvella lähes 100 asiakasta, joihin kuuluvat mm. Smartly.io, Nosto, Leadfeeder, Kesko, PwC ja Ruohonjuuri. Aiemmin toimin Venuun brändivastaavana.

Perustamani suunnittelutoimisto Solder auttaa asiakkaitaan rakentamaan maailmanluokan palveluita.

Edellinen Seuraava
Jussi
Virtanen
Menu