Sinuhe egyptiläinen

Klassikkoteos kätkee sisälleen paljon enemmän kuin lääkärinä toimivan Sinuhen matkan läpi Egyptin.

Minä, Jussi, Martin ja hänen vaimonsa Leenan poika, kirjoitan tämän. En tuodakseni esiin lukeneisuuttani tai muuta jonninjoutavaa. En ylistääkseni itseäni tai ketään muutakaan, sillä sitä en pidä suuressa arvosta ja jos jotain niin sen olen jo elämäni aikana ymmärtänyt. Vaan itseni tähden minä tämän kirjoitan ja siinä luulen eroavani kaikista kirjoittajista niin menneisyydessä kuin tulevaisuudessa.

Tältä kuulostaisi, jos kirjoittaisin tekstini Waltarin klassikon, Sinuhe egyptiläisen, sävyyn.

Pidetään sävy kuitenkin pyhänä Waltarille, ja keskitytään pyhempiin teemoihin. Tarinaa tuntemattomalle nopea recap: Sinuhe on lääkäri, joka mutkien kautta nousee faraon lääkäriksi ja kiertelee ympäri muinaista Egyptiä (1300-luvulla e.a.a.) ja on päättänyt ikuistaa oman tarinansa ja ajatuksensa 15 kirjaan, jotka yhteen nidottuna kokonaisuutena muodostavat kevyen, vajaa 800-sivuisen kokonaisuuden.

Miksi Sinuhe egyptiläinen on sitten niin tuttu nimi monelle? Mikä tekee Sinuhesta klassikon? Tähän lienee monta hyvää vastausta, mutta tiivistäisin omani kolmeen avainsanaan: ajattomuus, rehellisyys ja koruttomuus. Avataan näitä hieman.

Ajattomuus. Tarina voisi hyvin olla kirjoitettu 2000-luvun henkilöstä eri kontekstissa. Ihmisten kuvaus on sillä tasolla, että lukija ymmärtää nopeasti, että ihmisyyden peruspiirteet pysyvät suhteellisen muuttumattomina, vaikka asiat ympärillämme muuttuisivat kovaakin vauhtia. Toimipahan tämä samalla myös hyvänä muistutuksena siitä, että elämä kannattaa mielummin perustaa perusarvojen kuin ylimääräisten asioiden päälle. Varsinkin loppua kohden Sinuhen vanhetessa alkaa tulla ilmi, miten turhana Sinuhe näkee suurimman osan ihmisyyteen liittyvästä tavoittelusta ja ponnistelusta.

Rehellisyys. Kirjassa puhutaan todella suoraan; ihmiseltä ihmiselle. Ystävykset voivat jutella arkisista asioista, ja seuraavassa lauseessa todeta, että soisi toisen tapettavan, mutta koska on tämän ystävä, ei tätä halua tehdä. Asiat myös myönnetään itselle rehellisesti. Omilla sanoillaan lihava on lihava, rikas on rikas, köyhä on köyhä. Yltiöpäinen rehellisyys aiheuttaa toisinaan huvittavia tilanteita, kun yrittää kuvitella itsensä sanomassa vastaavia asioita vastaavissa tilanteissa. En usko, että pystyisin, mutta samalla kysyn, että miksi; mikä on se syy, miksi kartamme rehellisyyttä, vaikka sisimmissämme arvostamme eniten niitä, jotka ovat suorapuheisia.

Koruttomuus. Sinuhe tajuaa matkallaan, että ulkoinen loisto ei tee hänen elämästään hyvää, päinvastoin. Samalla hän loppua kohden tulee kuitenkin hyvään päätelmään siitä, että jos joku ihminen elää kuvitelmassa omasta elämästään, on jalompaa antaa tämän ihmisen elää kuvitelmassaan kuin koittaa tuoda häntä totuuden valoon ja rikkoa tämä kuvitelma.

Myönnän, että Sinuhen lukeminen oli aikamoinen urakka. Saatoin lukea väsyneenä useamman sivun ajatellen jotain aivan muuta, vain palatakseni takaisin ja lukeakseni sivut uudestaan. En ihmettelisi, vaikka omalta osaltani olisinkin tuplannut kirjan pituuden keskittymisen puutteella. Loppua kohden kuitenkin skarppasin ja tuntui, että koko kirjan tunnelma kirkastui minulle. Samaistuin Sinuheen ja hänen ajatuksiinsa elämästä. Siihen, että liian paljon tavoitellaan asioita niiden itsensä takia. Samaistuin myös Sinuhen pyyteettömyyteen ja haluun palvella köyhiä ilmaiseksi. Jos tekee työtä sen takia, että voi itse vaurastua, voi vaurastumisen seurauksena huomata, että merkitys on kuitenkin se varallisuutta suurempi taho. Ja mitä merkitystä on varallisuudella, jonka on saavuttanut tekemällä merkityksettömiä tekoja?

Tästä päästäisiin pidempiinkin pohdintoihin, mutta kuten Sinuhekin usean kappaleen lopussa toteaa, olen jo puhunut tästä tarpeeksi enkä enää jaksa kirjoittaa, sillä käteni ovat vanhat ja kipeytyvät kirjoittaessa.

...tai selaa aiheittain: artikkeli , kirja-arvostelu tai podcast .

Heräsikö ajatuksia?

Usein blogeissa on kommentointiosio, jossa kävijät pääsevät jakamaan ajatuksiaan muille lukijoille. Olen jättänyt kommentointimahdollisuuden tarkoituksella pois seuraavista syistä:

  1. Jos blogi on kävijämääriltään maltillinen (kuten tämä), kommentointiosiot ovat usein tyhjiä.
  2. Kommentit ovat harvemmin pitkän ajatustyön tuloksia, vaan enemmänkin nopeita heittoja.
  3. Henkilökohtainen keskustelu on usein antoisampaa.

Kommenttisi ja ajatuksesi ovat minulle tärkeitä. Kannustankin sinua lähestymään minua suoraan ajatuksellasi. Laita sähköpostia minulle. Ne keskustelut, jotka ovat nousseet jostain kirjoituksestani, ovat usein toimineet innostuksena jatkaa kirjoittamista. Kiitos, että jaksatte uskoa ja osallistua.

Jussi Virtanen

Olen suunnittelija, joka on saanut palvella lähes 100 asiakasta, joihin kuuluvat mm. Smartly.io, Nosto, Leadfeeder, Kesko, PwC ja Ruohonjuuri. Aiemmin toimin Venuun brändivastaavana.

Perustamani suunnittelutoimisto Solder auttaa asiakkaitaan rakentamaan maailmanluokan palveluita.

Edellinen Seuraava
Jussi
Virtanen
Menu