Straight to Hell

True Tales of Deviance, Debauchery, and Billion-Dollar Deals

Twitter-ilmiöksi nousseen @GSElevatorin taustalla häärivä John LeFevre aiheuttaa enimmäkseen myötähäpeää.

“Some chick asked me what I would do with 10 million bucks. I told her I’d wonder where the rest of my money went.” -@GSElevator

Nopeaan suosioon kasvanut @GSElevator on tarjoillut Twitter-kansan iloksi rahoitusmaailman ympärille nidottuja irstauksia ja epäasiallisuuksia. Goldman Sachsin nimellä ratsastanut ilmiö keräsi muutamassa päivässä satoja tuhansia seuraajia, mikä johti tutkintaan tilin takana olevan henkilön identiteetistä. Selvisi, että tilin perustaja, John LeFevre, ei ole koskaan edes ollut töissä GS:llä, mutta halusi tuoda suuren kansan tietoisuuteen ns. hississä kuultuja juttuja Wall Streetin sisäpiireistä. Nyt LeFevre tuo omia kokemuksiaan urastaan esille kirjan muodossa.

Mitään Michael Lewis​in Liar’s Pokerin tai Big Shortin tyyppistä hyvin rakennettua kokonaisuutta ei LeFevren esikoisteokselta kannata odottaa. Sapluuna on yksinkertainen: ensin häröillään työpaikalla tai asiakkaiden kanssa (= kustannuksella), sitten ryypätään, sikaillaan, vedetään huumeita, viihdytään punaisten lyhtyjen alueella ja aamulla herätään ilman sen suurempia muistikuvia tapahtumista. Tätä samaa kaavaa kun pyörittää parinkymmenen kappaleen verran, voidaan puhua puuduttavasta lukukokemuksesta.

Straight to Hell nostatti pintaan lähinnä myötähäpeää. Aikuiset ihmiset sekoilemassa ja ennen kaikkea kehuskelemassa sillä. Parikymppisenä olisin saattanut ihannoidakin tällaista rahalla, vallalla ja viinalla rälläystä, nyt koen lähinnä sääliä.

Vaikka itse tarinoissa oli paikoitellen naurua aiheuttaneita kohtauksia, kirjan ehdottomasti parasta antia ovat jokaista kappaletta edeltävä sivu, jossa on valikoituja tweettejä @GSElevatorilta. Toisaalta, en olisi tarvinnut kirjaa niiden lukemiseksi.

Lue mielummin: Liar’s Poker (Michael Lewis, 1989)

...tai selaa aiheittain: artikkeli , kirja-arvostelu tai podcast .

Heräsikö ajatuksia?

Usein blogeissa on kommentointiosio, jossa kävijät pääsevät jakamaan ajatuksiaan muille lukijoille. Olen jättänyt kommentointimahdollisuuden tarkoituksella pois seuraavista syistä:

  1. Jos blogi on kävijämääriltään maltillinen (kuten tämä), kommentointiosiot ovat usein tyhjiä.
  2. Kommentit ovat harvemmin pitkän ajatustyön tuloksia, vaan enemmänkin nopeita heittoja.
  3. Henkilökohtainen keskustelu on usein antoisampaa.

Kommenttisi ja ajatuksesi ovat minulle tärkeitä. Kannustankin sinua lähestymään minua suoraan ajatuksellasi. Laita sähköpostia minulle. Ne keskustelut, jotka ovat nousseet jostain kirjoituksestani, ovat usein toimineet innostuksena jatkaa kirjoittamista. Kiitos, että jaksatte uskoa ja osallistua.

Jussi Virtanen

Olen suunnittelija, joka on saanut palvella lähes 100 asiakasta, joihin kuuluvat mm. Smartly.io, Nosto, Leadfeeder, Kesko, PwC ja Ruohonjuuri. Aiemmin toimin Venuun brändivastaavana.

Perustamani suunnittelutoimisto Solder auttaa asiakkaitaan rakentamaan maailmanluokan palveluita.

Edellinen Seuraava
Jussi
Virtanen
Menu