Tekoäly

Matkaopas Johtajalle

Lennokas tekoälyn matkaopas johtajalle ohjaa tekoälynoviisia kädestä pitäen kohti tulevaisuutta, joka muuttuu kovempaa vauhtia kuin ymmärrämmekään.

Tiesitkö, että maapallon päällä on tällä hetkellä yksi, iso ja voimakas megafoni? Olet kyllä kuullut sen huudon, joko tiedostaen tai tiedostamatta. Tämän megafonin syöttöpäässä, siellä missä huudetaan, seisoo valtava joukko ihmisiä. He yksissä voimin ja yhteen ääneen toistavat yhtä sanaa: TEKOÄLY.

Et ole voinut välttyä tekoälyltä. Eikä ihme, sillä tekoäly on a) kaikkialla b) iso juttu. Aihe oli minulle pintatasolla tuttu, mutta kun kuulin ystäväni Antti Merilehdon julkaisseen aiheesta kirjan, tartuin välittömästi tilaisuuteen. Halusin tietää lisää. Ja niin kannattaisi sinunkin.

Tekoälyä vaivaa scifileffamainen mielikuva. Se nähdään helposti mystisenä ja kaukaisena, jopa pelottavana ilmiönä, jonka ymmärtäminen on liian vaikeaa. Todellisuudessa tekoäly ja varsinkin sen perusteet ovat kuitenkin varsin helposti ymmärrettävissä.

Tekoäly – Matkaopas johtajalle on toimiva esimerkki helposta ymmärrettävyydestä. Väitän, että tekoälyn nykytilan ja tulevaisuuden potentiaalin ymmärtäminen on yksi tärkeimmistä asioista, joita voit tällä hetkellä oppia.

Saatat väittää, että tekoäly ei kosketa sinua, mutta uskallan inttää vastaan. Kun avaat Facebookin, tekoälyllä jylläävä algoritmi tarjoilee ystäviesi postauksia juuri siten, että jaksat selata vielä vähän lisää. Kun luet uutisia, näkemäsi mainokset optimoidaan tekoälyn avulla. Ja miten se Netflix oikein tiesikin, että saattaisin juuri tykätä tästä sarjasta?

Maailma muuttuu, ja se muuttuu aivan perkeleen kovaa vauhtia.

Moni maailman johtava yritys ja henkilö pitää tekoälyä ja sen kehitystä merkittävimpänä asiana maailmassa. Eikä suotta. Merilehto listaa matkaoppaassaan tutkimuksen, jossa tekoälyn asiantuntijat arvioivat, mitä tekoälyn saralta on luvassa lähitulevaisuudessa. Miltä seuraavanlainen aikajana koneiden aikaansaannoksista kuulostaa:

Vaikka pidemmälle ulottuvat ennusteet ovat vähintäänkin epämääräisiä, niiden sanoma on selvä: maailma muuttuu, ja se muuttuu aivan perkeleen kovaa vauhtia.

Yrityksille tämä voi tarkoittaa isoja voittoja tai tappioita. Merilehto kertoo esimerkin, jossa Netflix on havainnut keskivertokäyttäjän poistuvan palvelusta, jos mielekästä katsottavaa ei löydy 90 sekunnissa. Tätä ongelmaa taklaava tekoälyllä toimiva suosittelumoottori on johtanut yrityksen arvion mukaan noin miljardin dollarin vuosittaiseen tuottoon asiakaspysyvyyden kautta. Jep, miljardi. Se on 1000 miljoonaa.

Tekoälyssä on kyse todella suurista asioista. Ja siinä maailmassa suoratoistopalvelun asiakaspysyvyyden optimointi on häviävän pieni tekijä.

Polttopiste on suoraselkäisesti yritysjohdon ymmärryksen rikastamisessa.

Noniin, jottei menisi täysin Antin kirjan tiivistelmäksi, vedän arvostelubyysat takaisin jalkaan.

Tekoäly – Matkaopas Johtajalle on nimensä mukainen kirja. Sen tiivis sisältö rakentuu kahdesta pääotsikosta:

  1. Tekoälyn perusteet
  2. Tekoälyn hyödyntäminen

Perusteet käydään läpi havainnollistavien esimerkkien kautta. Lukija saa pikaisen nostalgiatripin tekoälyn kehityksen historiaan, nopean katsauksen peruskäsitteisiin ja sitä kautta käytännön sovelluksiin. Ja kun puhun pikaisesta ja nopeasta, tarkoitan pikaista ja nopeaa. Moni kappale on vain muutaman sivun mittainen, ja sivujen ollessa pieniä tekstimäärällä mitattuna, asiasisällön määrä on niin ikään rajattua. Jaarittelevia, omaan pointtiinsa rakastuneita teoksia lukeneena tämän johtajan matkaoppaan tiivis ilmaisutapa on positiivinen asia.

Merilehto tekee hyvin selväksi, että tämän teoksen ei ole tarkoitus maalailla tulevaisuudenkuvia — ei positiivisia eikä negatiivisia. Sen sijaan polttopiste on suoraselkäisesti yritysjohdon ymmärryksen rikastamisessa. Tämän huomioiden kirja sopii hyvin henkilöille, jotka eivät vielä ole kerenneet tutustua tekoälyyn ja sen mahdollisuuksiin. Kääntöpuolena on luonnollisesti se joukko, jolle kirja ei sovi: tekoälystä jo tietävien ei tähän teokseen kannatakaan tarttua.

Arvostan selkeää rajausta. Se mahdollistaa kirjan helppolukuisuuden ja selkeän kohderyhmän palvelemisen. Laajempi fokus olisi tarkoittanut eksponentiaalista työmäärää ja tällöin lopputuloksena olisi ollut taskulämmin teos, joka palvelisi lähinnä takanlämmikkeenä.

Lukijan lähtötaso määrittelee, onko lukukokemus tajunnanräjäyttävä.

Merilehto tarjoilee janoisille viittauksia muihin lähteisiin. Seuraavaksi tekninen huomio, jonka yli voit hypätä, ellet ole Antti, tai muuten vaan kiinnostunut teknisistä asioista. Nämä viittaukset olisi nimittäin voinut tehdä kätevästi siten, että olisi laittanut kirjaan suoraan linkit omalle domainille (esim. “https://tekoalymatkaopas.fi/siilasmaan-puhe”, tai jopa hienommin ja lyhyemmin vaikka “t.ekoäly.com/siilasmaa”) ja ohjannut sieltä kävijän eteenpäin kyseisen resurssin ääreen. Näin olisi voinut mitata, mistä asioista ihmiset halusivat tietää lisää. Analytiikka FTW!

Jaaaa takaisin aiheeseen. Tällä kertaa pieni risunippu nöyrästi kädessä.

Rakenteelta jäin kaipaamaan selkeyttä. Kun kirjan alussa käytiin läpi perusteita, olisi ollut hyvä mainita, että jokainen näistä alueista avataan myöhemmin vielä tarkemmin. Vaikka olinkin lukenut sisällysluettelon, hetken jo pelästyin, että sivuutetaanko neuroverkot yhdellä lauseella (onneksi ei). Monelle non-fiction-kirjalle tyypillinen tulevaa rakennetta selittävä ilmaisu toimisi tässäkin.

Toiseksi, kirjassa mainitaan termit AGI (Artificial General Intelligence) ja ANI (Artificial Narrow Intelligence), mutta ei tekoälyn kolmatta muotoa, eli ASI (Artificial Superintelligence). Olen vain pintatiedon varassa, mutta uskoisin ASI:n kuuluvan kahden ensimmäisen yhteydessä mainittavien termien joukkoon.

Teos on elintärkeää lukemista eritoten niille, ketkä toimivat johtotehtävissä, toimialasta riippumatta.

Pistipä silmään muutama särähtävä yksityiskohtakin. Välillä puhutaan termeillä “mega” ja “tera”, kun tarkoitetaan megatavua ja teratavua. Termi API puolestaan avattiin “application interface”, vaikka kyseessä on “application programming interface”. Myös väite, että koneet eivät pysty tuntemaan on niin latautunut, että en itse uskaltaisi niin julistaa. Kohderyhmää tällaiset nyanssit onneksi tuskin häiritsevät.

Kirjan teksti on lennokasta ja erittäin helppolukuista. Nostan hattua Merilehdon kyvylle elävöittää vaikeita asioita yksinkertaisilla esimerkeillä. Erityisesti strösselivertaus aiheutti pienen tirskahduksen (lue niin tiedät). On helppo uskoa, että Antin vetämät puheet aiheesta ovat vähintään yhtä lennokkaita. Eikä ehkä vähiten sen takia, että Merilehto valittiin tapahtuma-alan vuoden puhujaksi vuonna 2018.

Tekoäly – Matkaopas johtajalle on nimelleen uskollinen. Se auttaa tekoälynoviiseja ymmärtämään, mitä tekoälystä kannattaa ymmärtää ja kehottaa rohkeasti siirtymään käytännön sovellutusten pariin. Teos on elintärkeää lukemista eritoten niille, ketkä toimivat johtotehtävissä, toimialasta riippumatta. Lukijan lähtötaso määrittelee, onko lukukokemus tajunnanräjäyttävä.

Jos muuten Merilehdon kirjan jälkeen haluaisit tutustua tekoälyn tulevaisuudenkuviin – tai jos koet jo tietäväsi tekoälyn perusteet – suosittelen tutustumaan Tim Urbanin kaksiosaiseen artikkelisarjaan, joka sukeltaa suoraan syvempään päätyyn ilman happipulloja.

Vaikka tekoälystä tekisi mieli kirjoittaa vaikka kuinka pitkästi, on aika tehdä kunniaa Merilehdolle, joka kuvailee teostaan paremmin kuin itse koskaan osaisin:

“Matkaoppaasta luetaan ne asiat, jotka itseä kiinnostavat ja sen jälkeen sovelletaan luettua matkakohteessa.”

Laittamalla Tekoälyn opit käytäntöön voit olla mukana koneessa, kun muut odottavat terminaalissa.

...tai selaa aiheittain: artikkeli , kirja-arvostelu tai podcast .

Heräsikö ajatuksia?

Usein blogeissa on kommentointiosio, jossa kävijät pääsevät jakamaan ajatuksiaan muille lukijoille. Olen jättänyt kommentointimahdollisuuden tarkoituksella pois seuraavista syistä:

  1. Jos blogi on kävijämääriltään maltillinen (kuten tämä), kommentointiosiot ovat usein tyhjiä.
  2. Kommentit ovat harvemmin pitkän ajatustyön tuloksia, vaan enemmänkin nopeita heittoja.
  3. Henkilökohtainen keskustelu on usein antoisampaa.

Kommenttisi ja ajatuksesi ovat minulle tärkeitä. Kannustankin sinua lähestymään minua suoraan ajatuksellasi. Laita sähköpostia minulle. Ne keskustelut, jotka ovat nousseet jostain kirjoituksestani, ovat usein toimineet innostuksena jatkaa kirjoittamista. Kiitos, että jaksatte uskoa ja osallistua.

Jussi Virtanen

Olen suunnittelija, joka on saanut palvella lähes 100 asiakasta, joihin kuuluvat mm. Smartly.io, Nosto, Leadfeeder, Kesko, PwC ja Ruohonjuuri. Aiemmin toimin Venuun brändivastaavana.

Perustamani suunnittelutoimisto Solder auttaa asiakkaitaan rakentamaan maailmanluokan palveluita.

Edellinen Seuraava
Jussi
Virtanen
Menu