The 7 Habits of Highly Effective People

Powerful Lessons in Personal Change

Ajattomuus on osuva kuvaus teokselle, jonka seitsemän oppia ovat jo lähes 30 vuotta tarjonneet monelle paremman suunnan elämälleen.

Vaikka itsensä kehittämiseen suunnattu kirjallisuus jakaa usein mielipiteitä, Stephen R. Coveyn vuonna 1989 kirjoittama The 7 Habits of Highly Effective People: Powerful Lessons in Personal Change (suom. Tie menestykseen - 7 toimintatapaa henkilökohtaiseen kasvuun ja muutokseen) ansaitsee paikkansa myynti- ja lukulistojen kärjessä. Yli 25 miljoonalla myydyllä kappaleella teos on myös heittämällä maailman 100 myydyimmän kirjan joukossa. Jos haluaa yksinkertaisen vastauksen kirjan menestykseen, se on tämä: The 7 Habits of Highly Effective People on trendit sivuuttavan ajaton, mutta ajankohtainen kuvaus tapojen ymmärtämisestä ja muuttamisesta. Jos haluaa pidemmän vastauksen, kannattaa jatkaa lukemista.

The 7 Habits of Highly Effective People -otsikko johtaa helposti harhaan. Ensivilkaisulla voisi luulla, että kyseessä on puhdas bisnesopas, jonka käytännönläheiset esimerkit ja vinkit johdattavat sinut ja yrityksesi kohti ikuista menestystä. Ah, taas tällaista kamaa, en jaksa vaivautua, voisi ajatella. Alaotsikko Powerful Lessons in Personal Change nostaa kuitenkin kulmakarvat kiinnostuneempaan asentoon. Mistäs nyt tuulee? Mihin se tehokkuus jäi? Vaikka liiketoimintaa sivutaan siellä täällä, fokus on alaotsikossa, henkilökohtaisen käytöksen muutoksessa.

Kirjan otsikointi aiheutti itse asiassa sen, että teos jäi roikkumaan vuosiksi hyllylle. Luotettavan ystävän suositus kuitenkin käänsi tilanteen, ja uskalsin tarttua kirjaan äänikirjan muodossa. Äänikirjoissa on muuten se hauska piirre, että jos kuuntelun jälkeen selailee saman teoksen kirjallista versiota, tekstiä lukee mitä luultavimmin samalla äänensävyllä kuin millä sen alunperin kuunteli.

Kuuntelin tämän teoksen alkuvuodesta. Kun kaivoin kirjan tänään hyllystä analyysiä varten, aloin muistella kuuntelemaani. Ennen kuin avaisin kirjan, halusin palauttaa mieleeni ne opit, jotka päällimmäisinä muistaisin. Lista oli lyhyt ja ytimekäs:

  1. Tee asioita, jotka ovat tärkeitä, mutta eivät kiireellisiä
  2. Käsittele jokaista tekoasi tilisiirtona: joko teet talletuksen tai noston
  3. Ihmiset eivät välitä, että tiedät. He haluavat tietää, että välität.

Vaikka en juuri nyt muistaisikaan kirjan muita oppeja siinä mitassa, että voisin niitä vakuuttavasti luetella, ovat ne kuitenkin jääneet mieleeni hautumaan. Sieltä ne palaavat aikanaan käytäntöön, kun vastaan tulee tilanteita, joissa haluan toimia paremmin kuin aiemmin.

Takaisin kirjaan.

Ennen tapoihin pureutumista Covey tutustuttaa lukijan menestyksen määrittelyyn, sisältä ulospäin suuntautuvaan ajatteluun, paradigmoihin, kasvuun ja periaatteisiin. Läpi kirjan Covey käyttää eläväisiä esimerkkejä omista lapsistaan (ja lapsenlapsistaan, joita hänelle siunaantui huimat 52 kappaletta!). Kirja jopa alkaa esimerkkitarinalla Coveyn omasta pojasta.

Tärkeät määritelmät

Ensimmäinen keskeinen määritelmä on tapa. Covey näkee, että tapa on alue, jossa tieto, osaaminen ja tahto kohtaavat. Jotta jostain tekemisestä voi tulla tapa, sen tulee sisältää nämä kolme komponenttia.

Voin esimerkiksi olla tehoton kommunikoimaan työkavereideni, ystävieni tai puolisoni kanssa, jos aina kertoisin heille mitä ajattelen, mutta en kuuntelisi heidän näkemystään. En ole välttämättä tullut edes ajatelleeksi, että voisin kuunnella. En tiedä, että niin voisi tehdä.

Jos tiedän, että toisten kuunteleminen on tärkeää, en välttämättä silti osaa kuunnella.

Henkisesti kypsällä ihmisellä matka impulssista reaktioon on tavanomaista pidempi.

Ja vaikka osaisinkin kuunnella, en välttämättä tahdo kuunnella. Tavan muodostuminen edellyttääkin aina näiden kolmen tekijän tiukkaa yhteispeliä.

Toinen tärkeä määritelmä on P/PC-tasapaino, jossa P (= production) on tuotos ja PC (= production capability) tuotantokyky. Näiden kahden tasapaino on yksi elämän tärkeimmistä asioista.

Otetaan esimerkiksi ruohonleikkuri. Se tuottaa kauniisti leikatun nurmikon (P), kunhan sitä huoltaa ja ylläpitää säännöllisesti (PC). Jonkun aikaa voi nauttia leikatusta nurmikosta (P), mutta jos ei välitä huoltaa laitetta (PC), aikanaan kone alkaa sakata, eikä se enää kykene leikkaamaan nurmikkoa.

Sama logiikka toistuu vanhassa klassikkotarinassa kultaisia munia munivasta hanhesta: jos viittaa kintaalla tuotantokyvylle (PC) ja ahneudesta tappaa hanhen, jää ilman kultamunia (P).

Kuten kaikki ajattomat ja tärkeät asiat, nämäkin seitsemän oppia vaativat rauhallista lähestymistä. Alun lähes 70-sivuinen johdatus periaatteisiin voi äkkiseltään tuntua pitkältä, mutta toimii tarvittavana pohjustuksena kirjan varsinaiseen sisältöön.

7 tapaa

Vaikka aiemmin esittelemäni kolmikohtainen luettelo olisikin hyvä juuri minulle, teoksen nimi ei ole The 3 Habits of Jussi Virtanen. Sen sijaan The 7 Habits of Highly Effective People sisältää nimensä veroisesti seitsemän tehokkaan ihmisen oppia, joista kolme ensimmäistä ovat henkilökohtaisia ja kolme jälkimmäistä julkisia saavutuksia. Näiden ympärille nivoutuu vielä seitsemäs tapa, joka käsittelee ensimmäisen kuuden tavan ylläpitämistä ja käyttöönottoa.

Aina kun uskomme, että ongelma on muissa tai “tuolla jossain”, kyseinen ajatus itsessään on ongelma.

Koska varmasti tässä vaiheessa janoat jo kuulla, mitkä seitsemän tapaa ovat saaneet kymmenet miljoonat ihmiset laittamaan lukulasit silmille, kuvailen nämä tavat lyhyesti. Lisäsin jokaisen tavan loppuun herättelevän harjoitteen, jolla voit alkaa kehittää kyseistä tapaa.

#1 Ole ennakoiva

Covey jakaa ihmiset karkeasti kahteen ryhmään: ennakoiviin ja reagoiviin. Ennakoiva ihminen ymmärtää olevansa hallinnassa omasta elämästään. Hän päättää reaktionsa ärsykkeisiin harkitummin. Voi ajatella myös niin, että henkisesti kypsällä ihmisellä matka impulssista reaktioon on tavanomaista pidempi. Ennakoivat ihmiset eivät ole olosuhteidensa uhreja.

Reagoiva ihminen puolestaan kokee, että asiat vain tapahtuvat, eikä hän voi niille mitään. Siinä missä ennakoiva ihminen tykkää verbeistä, reagoiva ihminen on tunteidensa uhri. Reagoivan ihmisen voi kuulla puhuvan esimerkiksi näin:

Reagoivan ihmisen ajatuksista kasvaa varkain itseään täyttäviä ennusteita, joihin on helppo tuudittautua. Aina kun uskomme, että ongelma on muissa tai “tuolla jossain”, kyseinen ajatus itsessään on ongelma.

Jos tuntuu, että ei ole kontrollissa elämästään, saattaa keskittyä asioihin, joihin ei voi vaikuttaa. Tähän liittyen Covey esittelee ympyrämallin, johon hän piirtää kaksi aluetta. Uloin, isompi alue kuvastaa itseä koskettavia asioita. Sisempi, pienempi ympyrä puolestaan kuvaa asioita, joihin voi vaikuttaa. Jos pahoittaa mielensä huonosta säästä tai veropolitiikasta, pyörii vaikutusvaltansa ulkopuolella. Tällaisiin asioihin keskittyminen vastaa oikosulkua: virtaa kuluu, mutta mitään ei tapahdu.

Vaikutusvallan ympyrä kirjasta The 7 Habits of Highly Effective People

Harjoite: Kun mietit “minun täytyy”, sano “minä valitsen”. Kun mietit “en voi tehdä tälle mitään”, sano “tutkitaanpas kaikki mahdolliset vaihtoehdot, joita minulla tässä on”. Saatat huomata, että olosuhteet eivät enää määrittelekään tekemistäsi yhtään niin paljon kuin aiemmin.

#2 Aloita lopputulemasta

Kuvittele olevasi omissa hautajaisissasi. Silminnähden surun murtama puolisosi nousee seisomaan ja kaivaa vapisevin käsin taskustaan lapun, johon on kirjoittanut puheen. Miten hän kuvailee sinua? Suhdettanne? Vaikutustasi läheisiin ja perheeseen? Tällä jo klassikoksi muodostuneella mielikuvaharjoitteella Covey haluaa johdattaa sinut toiseen tapaan: lopputulemasta aloittamiseen.

Lopputulemasta aloittaminen tarkoittaa omien arvojen löytämistä ja periaatteiden mukaan elämistä. Kun elää periaatteidensa ja arvojensa mukaisesti, ei tarvitse koskaan häkeltyä arvokysymysten äärellä.

Arvoista käsin operointi ei ole ainostaan The 7 Habits of Highly Effective Peoplen ominaisuus. Se on toistuva piirre jokaisessa tämän kategorian kirjassa. Jos tutustut muihin saman kategorian kirjoihin, huomaat arvolähtöisyyden nopeasti:

Vaikka arvojen määrittely voi kuulostaa konsulttihöpinältä, se on elämän yksi tärkeimmistä teoista. Elämässä on nimittäin liian helppoa jumiutua kiireellisyyteen ja työskennellä kovempaa kiivetäkseen menestyksen tikkaita vain huomatakseen, että ne nojaavat väärää seinää vasten.

Harjoite: Tee sellaisia asioita tänään, jotka tuntuvat oikeilta ja joista haluat ihmisten sinut muistavan. Piste. Yksinkertaista, mutta samalla todella vaikeaa.

#3 Laita ensimmäiset asiat ensimmäiseksi

Mark Manson totesi kirjassaan The Subtle Art of Not Giving a Fuck, että onnellisuus on mielekkäiden ongelmien ratkomista. Covey komppaa samaa ajatusta ja esittelee tekemisen nelikentän, jossa vaaka-akselilla on tehtävän kiireellisyys ja pystyakselilla tärkeys. Suosittelen painamaan seuraavan kuvan mieleen.

Nelikenttä, jossa pystyakselilla tärkeys ja vaaka-akselilla kiireellisyys

1. neljännes on kaikille tuttu. Jatkuvat tulipalot, päätön kiire ja lopulta uupumus eivät päästä otteestaan sitä, joka viettää valtaosan hereilläoloajastaan täällä. Uupumusta puuduttaakseen hän hakee lohtua 3. ja 4. neljänneksestä, koska on väsynyt 1. neljänneksen tuomasta stressistä.

Jos puolestaan keskittyy 3. neljännekseen, käyttää suurimman osan ajastaan näennäisesti kiireellisten, mutta merkityksettömien asioiden parissa. Usein tämän neljänneksen tehtävät ovat muiden miellyttämistä tai muiden prioriteettien noudattamista. Tämä johtaa tarpeettomuuden tunteeseen ja lyhyen tähtäimen optimointiin. Huomaan sortuvani tähän aika ajoin, varsinkin silloin, kun välttelen tärkeämpiä (mutta vaikeampia) tehtäviä.

Aivan kuten tasapainoiseen ruokavalioonkin, tasapainoiseen elämään saa sisällyttää herkkuja.

4. neljännes on tyypillinen pakokanava 1. ja 3. neljänneksen aiheuttamalle huonolle ololle. Jos luulee, että tämän neljänneksen toiminnot virkistävät ja ovat hyväksi, voit tutustua nautinnon ja ilon eroihin.

Jäljelle jäävä 2. neljännes on alue, jonka aktiviteeteilla on pitkäkestoinen positiivinen vaikutus. Osoittaaksen tämän neljänneksen tärkeyden Covey kysyy yksinkertaisen kysymyksen:

Jos saisit tehdä yhden asian (jota et tällä hetkellä tee), jolla olisi valtava positiivinen vaikutus henkilökohtaiseen elämääsi, mikä se olisi?

Covey uskoo, että kaikki vastaukset tähän kysymykseen osuvat 2. Neljännekseen. Kieltämättä on vaikea olla eri mieltä.

Minkä takia 2. neljänneksen aktiviteetit sitten ovat niin vaikeita? Koska ne eivät ole kiireellisiä. Vaikka kuinka tietäisimme, miten tärkeää on syödä, levätä ja kuntoilla hyvin, pakoilemme näitä aktiviteetteja.

On yllättävän helppo selittää itselleen, miksi tänään voi valvoa vähän pidempään kuin kannattaisi, miksi tänään voi jättää treenit välistä tai miksi Netflix vain sopii juuri tällä kertaa fiilikseen paremmin kuin kirjan lukeminen.

2. neljänneksen aktiviteetteihin keskittyminen ei poista mahdollisuutta nauttia myös viihteestä ja muista virikkeistä. Aivan kuten tasapainoiseen ruokavalioonkin, tasapainoiseen elämään saa sisällyttää herkkuja.

Aito empaattinen kuunteleminen on taito, joka harvalla on hallussa.

Toisen neljänneksen toimintojen ujuttaminen elämääsi vaatii ei-sanan opettelua. Onko viikonloppu täynnä illanviettoja ja aktiviteetteja? Peru niistä puolet. Ehdottaako kaveri lounasta huomiselle? Tee vastaehdotus viikon päähän. Pitäisikö Instagramiin laittaa kolmas kuva tänään? Poista koko sovellus. Maailma on täynnä huomiovarkaita, mutta onneksi voit itse päättää, kenet niistä haluat päästää aikakukkarollesi.

Kuten huomaa, seitsemän tapaa rakentuvat yksi toisensa päälle. Kun uskoo, että on itse kontrollissa (tapa #1) ja aloittaa lopputulemasta (tapa #2), tulee ehkä huomanneeksi, että 2. neljänneksen aktiviteetit (tapa #3) johtavat usein parempaan elämään (tavoite).

Harjoite: Seuraavan kerran kun teet jotain, mieti, mihin neljännekseen kyseinen aktiviteetti kuuluu. Tarkkaile viikon ajan karkeasti, mihin neljänneksiin tekemisesi sujahtavat.

#4 Tavoittele win-win-tilannetta

Kun kolme ensimmäistä tapaa keskittyvät sisäisiin saavutuksiin, kolme seuraavaa keskittyvät ulkoisiin. Niistä ensimmäisen otsikko, eli win-win-tilanteen tavoittelu, selittää pitkälti itse itsensä. Covey esittelee myös muita lähestymisvaihtoehtoja, kuten win-lose, lose-win, lose-lose ja win-win tai ei mitään. Tämä kappale lähinnä virkisti ajatuksia vanhasta periaatteesta, mutta ei tarjonnut sen kummallisempaa sisältöä.

Maailma on täynnä huomiovarkaita, mutta onneksi voit itse päättää, kenet niistä haluat päästää aikakukkarollesi.

Harjoite: Seuraavan kerran kun päädyt neuvottelutilanteeseen, mieti ensin, miten voisitte päätyä molempia osapuolia miellyttävään ratkaisuun.

#5 Ymmärrä ensin, tule ymmärretyksi vasta sitten

Istuin muutama päivä sitten kahden ystäväni kanssa lounaalla. Syömisen ohessa tulin maininneeksi, että kirjoittaisin pian The 7 Habits of Highly Effective Peoplesta katsauksen. Välittömästi toinen ystävistäni madalsi ääntänsä ja lievästi eteenpäin nojautuen sanoi: “seek first to understand, then to be understood”. En yhtään ihmettele, että tämä tapa oli jäänyt ystäväni mieleen (ja kokemuksesta tiedän, että myös käytäntöön). Kyseessä kun on yksi kirjan parhaista kappaleista.

Kappaleessa esitellään mieleenpainuva keskustelu isän ja koulunkäynnin mielekkyyttä pohtivan teinipojan välillä. Covey käy läpi yleisiä virheitä, joita kuunnellessa tuppaamme tekemään. Arvioimme, tiedustelemme, neuvomme ja tulkitsemme. Tukahdutamme vastapuolen pinnan alla olevan tarpeen, jonka takia keskustelu alunperin sai alkunsa. Vuorosanoja lukiessa havahtuu väkisinkin ymmärtämään, että aito empaattinen kuunteleminen on taito, joka vaatii harjoittelua.

Kuinka usein keskustelussa ryntää tarjoamaan ratkaisuja ja kertomaan omia tarinoitaan sen sijaan, että yrittäisi rauhassa ymmärtää, mitä toisella on oikeasti kerrottavanaan?

Ymmärtäminen on kuitenkin vain puolet yhtälöstä. Ymmärretyksi tuleminen on yhtä tärkeää. Kun esittää asiansa siten, että osoittaa ymmärtäneensä vastapuolen tarpeet, tulee varmemmin itsekin ymmärretyksi. Yksinkertaista, mutta haastavaa.

Harjoite: Kuuntele ymmärtääksesi, älä vastataksesi.

#6 Synergisoi

Kun kaksi kasvia kasvavat lähellä, niiden juuret yhtyvät, maaperä rikastuu ja lopputuloksena molemmat kasvavat paremmin. Synergiassa on kyse tilanteesta, jossa yksi plus yksi voi olla kolme.

Covey painottaa erityisesti, että synergistinen tilanne on mahdollista vasta, kun osapuolten luottamus ja yhteistyö ovat korkealla tasolla. Tätä ennen voidaan päästä ainoastaan win-lose- tai kompromissiratkaisuihin.

Win-win-kappaleen tavoin tämä tapa jätti hieman laimean jälkimaun, eikä tarjonnut suurempia ahaa-elämyksiä.

Harjoite: Tee lista ihmisistä, kenen kanssa et tule hyvin toimeen. Seuraavaksi valitse yksi näistä ihmisistä, ja kuvittele hetken olevasi tämä ihminen. Mitä ajattelet? Mistä haaveilet? Mitä pelkäät? Seuraavan kerran kun kohtaat tämän ihmisen ja olet ärsyyntymässä, palauta mielikuvaharjoitus mieleesi. Mieti, mitä syitä ärsyttävän käytöksen takana voisi olla. Jos hyvin käy, suhtaudut henkilöön myönteisemmin, ja (synerginen) yhteistyönne on taas askeleen lähempänä onnistumista.

#7 Teroita saha

Seitsemäs tapa on tavan sijasta lähestyminen, jolla kaikki aiemmat tavat laitetaan käytäntöön ja pidetään yllä. Tämä on usein myös kaikista haastavin vaihe. Vaikka tietää, mitä pitäisi tehdä, ei välttämättä osaa tai muista viedä oppeja käytäntöön. Kun turhautuu, on helppo lopettaa ja vajota takaisin vanhoihin tapoihin.

Sahan teroittaminen voidaan nähdä henkilökohtaisen tuotantokyvyn (muistatko vielä termin PC, production capability?) kehittämisenä ja ylläpitämisenä. Se voidaan jakaa neljään ulottuvuuteen:

Covey käy nämä kaikki yksitellen läpi ja antaa selkeitä ohjeita jokaisen kehittämiseksi. Hienoiseksi yllätykseksi hän käy läpi esimerkiksi kuntoiluun liittyviä optimaalisia pulssivälejä ja suorituskykyä. En olisi odottanut näin ruohonjuuritasolle pureutuvaa lähestymistä, mutta toisaalta konkretia toimi hyvänä tehokeinona.

Loppusanat

The 7 Habits of Highly Effective People on syystäkin merkkiteos. Se on hyvin kirjoitettu ja sisältää ajattomia keinoja kehittyä paremmaksi (ja tehokkaammaksi) ihmiseksi. Mikään opetetuista keinoista ei ole nopea purkkaratkaisu, vaan isoja linjoja muuntava toimenpide.

En jäänyt kaipaamaan oikeastaan mitään. Muutamaa kappaletta (win-win ja synergia) lukuunottamatta sisältö oli tiivistä, sisälsi havainnollistavia esimerkkejä ja aktivoi juuri sopivasti aivonystyröitä. Covey tuo tutut asiat esille tavalla, joka jaksaa innostaa.

Voin myös suositella vahvasti äänikirjaversiota, jonka Covey on itse lukenut. Takaan, että Coveyn ääni tulee jäämään pysyvästi mieleesi.

Kun kirjoitan tätä katsausta, huomaan jääväni lukemaan pitkiä pätkiä kirjasta uudestaan. Ehkä tästä syystä tästä tuli enemmänkin tiivistelmä kuin katsaus.

Mieleen nousee ajatus, että pitäisikö sitä joskus lukea jokin kirja uudestaan. Jos joskus niin päätän tehdä, tämä teos on listalla korkealla.

...tai selaa aiheittain: artikkeli , kirjakatsaus tai podcast .

Heräsikö ajatuksia?

Usein blogeissa on kommentointiosio, jossa kävijät pääsevät jakamaan ajatuksiaan muille lukijoille. Olen jättänyt kommentointimahdollisuuden tarkoituksella pois seuraavista syistä:

  1. Jos blogi on kävijämääriltään maltillinen (kuten tämä), kommentointiosiot ovat usein tyhjiä.
  2. Kommentit ovat harvemmin pitkän ajatustyön tuloksia, vaan enemmänkin nopeita heittoja.
  3. Henkilökohtainen keskustelu on usein antoisampaa.

Kommenttisi ja ajatuksesi ovat minulle tärkeitä. Kannustankin sinua lähestymään minua suoraan ajatuksellasi. Laita sähköpostia minulle. Ne keskustelut, jotka ovat nousseet jostain kirjoituksestani, ovat usein toimineet innostuksena jatkaa kirjoittamista. Kiitos, että jaksatte uskoa ja osallistua.

Jussi Virtanen

Olen suunnittelija, joka on saanut palvella lähes 100 asiakasta, joihin kuuluvat mm. Smartly.io, Nosto, Leadfeeder, Kesko, PwC ja Ruohonjuuri. Aiemmin toimin Venuun brändivastaavana.

Perustamani suunnittelutoimisto Solder auttaa asiakkaitaan rakentamaan maailmanluokan palveluita.

Edellinen Seuraava
Jussi
Virtanen
Menu