The Checklist Manifesto

How To Get Things Right

Tarkistuslistojen tehokkuus saa uutta nostetta, kun Atul Gawande käy läpi erilaisten listojen käyttöä äärimmäisen vaativissa ympäristöissä aina lentämisestä rakentamiseen ja kirurgiaan.

Pelkkää kirjan nimeä tuijottaen voisi olettaa, että The Checklist Manifesto on käytännönläheinen opas jokapäiväisen to-do -listan muodostamiseksi. Todellisuudessa kyse on kuitenkin jostain aivan muusta: bostonilainen kirurgi, The New Yorkerin kolumnisti ja Harvard Medical Schoolin professori Atul Gawande haluaa esitellä tavan, jolla voimme toimia paremmin ja varmemmin äärimmäisen monimutkaisuuden keskellä. Hän osoittaa, että yksinkertaisten muistilistojen avulla on mahdollista tehostaa toimintaamme monella eri alalla aina lääketieteestä lentokoneen lentämiseen ja pilvenpiirtäjien rakentamiseen.

Elämme maailmassa, jossa on tyypillistä erikoistua entistä kapeammille osaamisalueille. Samaan aikaan toistamme kuitenkin samoja yksinkertaisia virheitä, joilla voi olla katastrofaalisia seurauksia: potilaita kuolee, lentokoneita putoaa, taloja sortuu ja laivoja uppoaa. Ongelma ei ole niinkään ihmisten osaamattomuudessa, vaan enemmänkin kyvyttömyydessä tiedostaa yksinkertaisten rutiinien tärkeys sekä tavanomaisissa että yllättävissä tilanteissa.

Enter muistilistat.

Pitkän linjan kirurgina toimivan Gawanden ratkaisu kompleksiteetin voittamiseen on yksinkertainen. Usean tutkimuksen positiivisten tulosten myötä Gawande uskaltaa väittää, että muistilistojen avulla voimme huomattavasti vähentää virheiden määrää vaativien tehtävien suorittamisessa.

Yksinkertaiselta kuulostava muistilista kätkee sisäänsä tehokkaan työkalun. Eräässä esimerkissä useamman sairaalan leikkaussalin tiimi otti käyttöön muistilistan leikkauksen valmistelujen vaiheista. Ensimmäinen vaihe oli yksinkertaisesti tiimin esittäytyminen ja nimien opettelu. Seuraavaksi käytiin läpi antibioottien annostelu, leikkauksessa tarvittavat työvälineet ja niiden toimivuus ja esimerkiksi potilaan tunnetut allergiat.

Vaikka tyypillisesti kirurgia pidetään leikkaussalin johtajana, muistilista mahdollisti leikkaussalissa työskentelevän tiimin tasapuolisemman osallistumisen, mikä edelleen johti parempaan työntekijöiden tyytyväisyyteen. Mutta koska tyytyväisyys sellaisenaan on hieman hatara mittari, konkreettisten tulosten todistaminen oli etusijalla.

Koevaiheen aikana valituissa sairaaloissa (jotka olivat ympäri maailmaa ja varustukseltaan hyvin eri tasoisia) saavutettiin merkittäviä tuloksia. Esimerkiksi antibioottien vääräaikainen annostelu poistui kokonaan ja komplikaatioiden määrä putosi 36 %. Entä kuolemat? Leikkaustan aikaisten kuolemien määrä laski huimat 47 %. Ja tämä kaikki yksinkertaisen muistilistan käytön ansiosta.

Muistilistojen käyttö ei luonnollisesti ole Gawanden lanseeraama ihmelääke. Niitä on käytetty pitkään esimerkiksi lentäjien apuna sekä rutiinien suorittamisessa että hätätilanteiden selvittämisessä.

Gawande kuvailee elävästi tarinansa lentokonesimulaattorien ja pilvenpiirtäjien rakentamisesta vastuussa olevien ihmisten arjen läpi. Olen usein itsekin miettinyt, että miten esimerkiksi isojen rakennusprojektien hallinta voi olla mahdollista, ja nyt sain ainakin osittaisen vastauksen: muistilistojen avulla.

Jos olisin sokkona avannut kirjan ja lukenut muutaman sivun, olisin voinut laittaa pääni pantiksi, että kyseessä on Malcolm Gladwellin teos. Kirjoitustyyli on lähes identtistä, ja Gladwellia lukeneet (esim. Outliers, Blink, David & Goliath ja Tipping point) tuntevat olonsa kotoisaksi, kun Gawande kuvailee avoimesti omaa hämmennystään läpi koko projektin aina ajatuksesta lopulliseen implementointiin. Kirjoitustyyli on rauhallisen analyyttinen, mutta samalla osoittaa samaistuttavia piirteitä, kun Gawande tuo omia tuntemuksiaan esiin.

Vuonna 2009 Gawanden työryhmän tulokset julkaistiin New England Journal of Medicinen julkaisussa ja positiivisten tulosten siivittämänä muistilistojen käyttö on alkanut levitä laajemmin sairaaloihin ympäri maailman. Uskonkin, että The Checklist Manifesto on oiva teos minkä tahansa suuren vastuun sisältävän työn ammattilaisille.

...tai selaa aiheittain: artikkeli , kirjakatsaus tai podcast .

Heräsikö ajatuksia?

Usein blogeissa on kommentointiosio, jossa kävijät pääsevät jakamaan ajatuksiaan muille lukijoille. Olen jättänyt kommentointimahdollisuuden tarkoituksella pois seuraavista syistä:

  1. Jos blogi on kävijämääriltään maltillinen (kuten tämä), kommentointiosiot ovat usein tyhjiä.
  2. Kommentit ovat harvemmin pitkän ajatustyön tuloksia, vaan enemmänkin nopeita heittoja.
  3. Henkilökohtainen keskustelu on usein antoisampaa.

Kommenttisi ja ajatuksesi ovat minulle tärkeitä. Kannustankin sinua lähestymään minua suoraan ajatuksellasi. Laita sähköpostia minulle. Ne keskustelut, jotka ovat nousseet jostain kirjoituksestani, ovat usein toimineet innostuksena jatkaa kirjoittamista. Kiitos, että jaksatte uskoa ja osallistua.

Jussi Virtanen

Olen suunnittelija, joka on saanut palvella lähes 100 asiakasta, joihin kuuluvat mm. Smartly.io, Nosto, Leadfeeder, Kesko, PwC ja Ruohonjuuri. Aiemmin toimin Venuun brändivastaavana.

Perustamani suunnittelutoimisto Solder auttaa asiakkaitaan rakentamaan maailmanluokan palveluita.

Edellinen Seuraava
Jussi
Virtanen
Menu