The Click Moment

Seizing Opportunity in an Unpredictable World

Elämän sattumanvaraisuus on pakollista, mutta sattumanvaraisuutta voi oppia havaitsemaan ja valjastamaan paremmin omaksi eduksi.

Kun juuri huollosta palanneeseen autoon ilmestyy uusi vika, manaamme huonoa tuuriamme. Kun yrittäjä nousee menestykseen, kuuntelemme vinkkejä bisneksen luomisesta korvalehdet jäykkänä. Vaikka kovin haluamme uskoa toisin, molemmissa näissä tapauksissa on yksi merkittävä yhteinen tekijä, ja se on sattumanvaraisuus.

The Click Momentin takana hääräävään ruotsalais-amerikkalaisen Frans Johanssonin mielestä meidän ei ole kuitenkaan syytä vaipua epätoivoon. Tuntemalla sattumanvaraisuuden toimintaperiaatteet voimme huomattavasti parantaa mahdollisuuksiamme valjastaa onni puolellemme.

Innostavalta tuntuva teos lähtee vikkelästi liikkeelle jakamalla maailman kahteen kategoriaan: säädelty ja elävä. (Termit tosin ovat omiani, koska Johansson ei käytä näistä mitään tiettyjä nimityksiä.)

Säädelty ympäristö tottelee ennaltamäärättyjä ja harvoin muuttuvia sääntöjä, jotka ovat yleisessä tiedosssa. Tällaisessa ympäristössä syy-seuraussuhteet ovat selkeät ja opittavissa. Kuvittele esimerkiksi shakkia, tennistä tai koripalloa. Niissä kuka tahansa voi tulla todella hyväksi, kunhan 1) harjoittelee paljon, 2) aloittaa aikaisin ja 3) löytää motivaation. Jos tämä muuten tuntuu uudelta ajatukselta (minulle ainakin tuntui), voit tutustua teokseen nimeltä Talent is Overrated.

Elävä ympäristö puolestaan on huomattavasti säännöttömämpi ja täten avoimempi sattumanvaraisuudelle. Tällaisia ympäristöjä ovat esimerkiksi yritysmaailma ja musiikki. Kukaan ei osaa ennustaa, mistä kappaleesta tulee seuraava hitti tai mikä yritys nousee menestykseen.

Tästä herääkin luonnollisesti seuraava kysymys, ja samalla kirjan suurin anti: mitä konkreettisia toimenpiteitä voimme tehdä, jotta saisimme sattumanvaraisuuden puolellemme?

Sääntö numero yksi: älä keskity liikaa yhteen asiaan.

Vaikka tämä voi kuulostaa epäintuitiiviselta, joskus liian tarkka keskittyminen yhteen asiaan sulkee mahdollisuuden havaita ympäristöä. Eräässä esimerkissä koehenkilöitä pyydettiin laskemaan heille annetusta lehdestä löytyvien kuvien määrä. Lehden toisella sivulla oli mainos, jossa luki isolla “Lopeta laskeminen. Tässä lehdessä on 43 kuvaa.” Ne koehenkilöt, jotka ennen testiä olivat ilmoittaneet kokevansa itsensä onnekkaiksi (n. 50 % koehenkilöistä), näkivät tämän mainoksen huomattavasti todennäköisemmin kuin ne, jotka kokivat itsensä epäonnekkaiksi (n. 14 % koehnkilöistä).

Mitä opimme? Jos haluamme sattuman (tai onnen, miksi sitä haluaakaan kutsua) olevan puolellamme, kannattaa ottaa etäisyyttä. Mieti, mitä tämä tarkoittaa esimerkiksi täyteen varatun kalenterin tai kiireisen arjen yhteydessä.

Sääntö numero kaksi: tee pieniä merkityksellisiä panostuksia.

Kaikki tekemisemme on panostamista johonkin. En ollut aiemmin miettinyt tätä, mutta panoksen koko ei juurikaan vaikuta todennäköisyyteen menestyä. Näin ajateltuna on mielekästä tehdä mahdollisimman paljon pieniä merkityksellisiä panostuksia.

Pieni merkityksellinen panos tarkoittaa, että kokeilet ideaasi pienimmällä mahdollisella tavalla. Näin sinulla on varaa ja aikaa kokeilla monia eri asioita. Tekeminen on ainoa voittava strategia.

Tähän väliin pieni hyppy kiinnostavalle sivuladulle. Tiedätkö sen tunteen, kun törmäät yhtäkkiä johonkin ajatukseen, joka itselläsi on ollut jo pidemmän aikaa? The Click Moment on sellainen teos. Tajusin sitä lukiessa, että olen itse asiassa jopa kirjoittanut samasta aiheesta aiemmin, joskin hieman eri kulmalla. Puhuin silloin kirjoittamisesta näin:

“Kun kirjoitan, valmistaudun johonkin, joka ehkä odottaa tai ei odota minua tulevaisuudessa. Avaan yhden oven. Olennaista on, että kirjoitan huolimatta tulevaisuudesta. Sama pätee muihin juttuihin, joita teen siksi, että ne tuntuvat oikealta. Yksi asia johtaa yleensä toiseen, ja kun systemaattisesti avaat ovia eri suuntiin, saattaa paljastua täysin uusia ovia, joita ei olisi auennut ilman ensimmäisen oven avaamista. Avaa siis ovia.”

Tajusin, että tämähän on täysin sama ajatus kuin Johanssonin pienet panokset. Muutenkin The Click Momentista huokuu ajatus, että tekeminen on aina tärkeintä, koska et voi tietää, mihin tilanteeseen tekeminen sinut johtaa. Usein tässä uudessa tilanteessa on taas uudet mahdollisuudet ja ovet avattavana. Ja ilman tekemistä nämä ovet ja mahdollisuudet olisivat jääneet paljastumatta.

Okei, takaisin The Click Momentin pariin.

Vaikka ottaisitkin kaksi ensimmäistä sääntöä haltuun, on olemassa sellainen pieni muuttuja kuin muu maailma ja sen kompleksit voimat, joilla on sanansa tapahtumien kulkuun. Kun perhonen läpäyttää siipiään Brasilisiassa, se johtaa hurrikaaniin Aasiassa. Yhtä lailla jokin sattumanvarainen kohtaaminen urasi alkutaipaleella voi luoda satumaisen mahdollisuuden kymmenen vuotta myöhemmin. Pieni muutos tapahtumaketjun alkupäässä vaikuttaa suuresti lopputulokseen. Tätä kutsutaan kansankielellä perhosefektiksi, ja se tekee esimerkiksi sään ennustamisesta tavattoman vaikeaa.

The Click Moment on käytännön opas sattumanvaraisuuden ymmärtämiseksi. Se on puuttuva ohjekirja Nassim Talebin joskus monimutkaisille ajatuksille (Fooled By Randomness ja The Black Swan).

Loppua kohden huomasin, että tämä reilu 200-sivuinen kirja oli hujahtanut nopeasti. Teksti on helppolukuista, ja sävy positiivisen innostava. The Click Moment toimii ennen kaikkea hyvänä muistutuksena tehdä asioita, joihin itse uskoo. Ja jos et vielä ole löytänyt sitä, mihin itse uskot, saat vahvan kannustimen etsimisen jatkamiseksi.

Loppuun ehkä vielä tärkein pohdinta. Miten löydämme sen asian, jota jaksamme tehdä, kokeilla ja yrittää aina vaan uudestaan? Vastaus on yksinkertainen: tunnista intohimosi. Tunnista se, mihin uskot.

Kuten Viktor Frankl totesi: “Those who have a why to live, can bear almost any how.”

Kun teet sitä, mihin itse uskot, et voi olla menestymättä.

...tai selaa aiheittain: artikkeli , kirja-arvostelu tai podcast .

Heräsikö ajatuksia?

Usein blogeissa on kommentointiosio, jossa kävijät pääsevät jakamaan ajatuksiaan muille lukijoille. Olen jättänyt kommentointimahdollisuuden tarkoituksella pois seuraavista syistä:

  1. Jos blogi on kävijämääriltään maltillinen (kuten tämä), kommentointiosiot ovat usein tyhjiä.
  2. Kommentit ovat harvemmin pitkän ajatustyön tuloksia, vaan enemmänkin nopeita heittoja.
  3. Henkilökohtainen keskustelu on usein antoisampaa.

Kommenttisi ja ajatuksesi ovat minulle tärkeitä. Kannustankin sinua lähestymään minua suoraan ajatuksellasi. Laita sähköpostia minulle. Ne keskustelut, jotka ovat nousseet jostain kirjoituksestani, ovat usein toimineet innostuksena jatkaa kirjoittamista. Kiitos, että jaksatte uskoa ja osallistua.

Jussi Virtanen

Olen suunnittelija, joka on saanut palvella lähes 100 asiakasta, joihin kuuluvat mm. Smartly.io, Nosto, Leadfeeder, Kesko, PwC ja Ruohonjuuri. Aiemmin toimin Venuun brändivastaavana.

Perustamani suunnittelutoimisto Solder auttaa asiakkaitaan rakentamaan maailmanluokan palveluita.

Edellinen Seuraava
Jussi
Virtanen
Menu