The Click Moment

Seizing Opportunity in an Unpredictable World

Elämän sattumanvaraisuus on pakollista, mutta sattumanvaraisuutta voi oppia havaitsemaan ja valjastamaan paremmin omaksi eduksi.

Kun juuri huollosta palanneeseen autoon ilmestyy uusi vika, manaamme huonoa tuuriamme. Kun yrittäjä nousee menestykseen, kuuntelemme vinkkejä bisneksen luomisesta korvalehdet jäykkänä. Vaikka kovin haluamme uskoa toisin, molemmissa näissä tapauksissa on yksi merkittävä yhteinen tekijä, ja se on sattumanvaraisuus.

The Click Momentin takana hääräävään ruotsalais-amerikkalaisen Frans Johanssonin mielestä meidän ei ole kuitenkaan syytä vaipua epätoivoon. Tuntemalla sattumanvaraisuuden toimintaperiaatteet voimme huomattavasti parantaa mahdollisuuksiamme valjastaa onni puolellemme.

The Click Moment lähtee vikkelästi liikkeelle jakamalla maailman kahteen kategoriaan, joita voidaan kutsua vaikkapa säädellyksi ja eläväksi. (Johansson ei käytä mitään tiettyjä nimityksiä.)

Säädelty ympäristö tottelee ennaltamäärättyjä ja harvoin muuttuvia sääntöjä, jotka ovat yleisessä tiedosssa. Tällaisessa ympäristössä syy-seuraussuhteet ovat selkeät ja opittavissa. Kuvittele esimerkiksi shakkia, tennistä tai koripalloa. Niissä kuka tahansa voi tulla todella hyväksi, kunhan 1) harjoittelee paljon, 2) aloittaa aikaisin ja 3) löytää motivaation.

Elävä ympäristö on puolestaan huomattavasti säännöttömämpi ja avoimempi sattumanvaraisuudelle. Tällaisia ympäristöjä ovat esimerkiksi yritysmaailma ja musiikki. Kukaan ei osaa ennustaa, mistä kappaleesta tulee seuraava hitti tai mikä yritys nousee menestykseen.

Tästä herää kysymys, ja samalla kirjan suurin anti: mitä konkreettisia toimenpiteitä voimme tehdä, jotta saisimme sattumanvaraisuuden puolellemme?

Sääntö numero yksi: keskity useampaan asiaan.

Vaikka tämä voi kuulostaa epäintuitiiviselta, joskus liian tarkka keskittyminen yhteen asiaan sulkee mahdollisuuden havaita ympäristöä. Eräässä esimerkissä koehenkilöitä pyydettiin laskemaan heille annetusta lehdestä löytyvien kuvien määrä. Lehden toisella sivulla oli mainos, jossa luki isolla “Lopeta laskeminen. Tässä lehdessä on 43 kuvaa.” Ne koehenkilöt, jotka ennen testiä olivat ilmoittaneet kokevansa itsensä onnekkaiksi (n. 50 % koehenkilöistä), näkivät tämän mainoksen huomattavasti todennäköisemmin kuin ne, jotka kokivat itsensä epäonnekkaiksi (n. 14 % koehnkilöistä).

Jos haluaa sattuman olevan puolellaan, kannattaa ottaa etäisyyttä. Mieti, mitä tämä tarkoittaa esimerkiksi täyteen varatun kalenterin tai kiireisen arjen yhteydessä.

Sääntö numero kaksi: tee pieniä merkityksellisiä panostuksia.

Kaikki tekemisemme on panostamista johonkin. Panoksen koko ei juurikaan vaikuta todennäköisyyteen menestyä. Onkin mielekästä tehdä mahdollisimman paljon pieniä merkityksellisiä panostuksia. Pieni merkityksellinen panos tarkoittaa, että kokeilee ideaansa pienesti. Näin jää varaa ja aikaa kokeilla monia eri asioita.

Kahden ensimmäisen säännön lisäksi maailman monimutkaisuus vaikuttaa kaikkeen tekemiseen. Kun perhonen läpäyttää siipiään Brasilisiassa, se johtaa hurrikaaniin Aasiassa. Sattumanvarainen kohtaaminen uran alkutaipaleella voi luoda satumaisen mahdollisuuden kymmenen vuotta myöhemmin. Pieni muutos tapahtumaketjun alkupäässä vaikuttaa suuresti lopputulokseen. Tätä kutsutaan kansankielellä perhosefektiksi, ja se tekee esimerkiksi sään ennustamisesta tavattoman vaikeaa.

The Click Moment on käytännön opas sattumanvaraisuuden ymmärtämiseksi. Se on puuttuva ohjekirja Nassim Talebin joskus monimutkaisille ajatuksille (Fooled By Randomness ja The Black Swan).

Reilu 200-sivuinen kirja hujahtaa nopeasti. Teksti on helppolukuista, ja sävy positiivisen innostava. The Click Moment toimii ennen kaikkea hyvänä muistutuksena tehdä asioita, joihin itse uskoo. Ja jos ei vielä ole löytänyt sitä, mihin itse uskoo, saa vahvan kannustimen etsimisen jatkamiseksi.

Mutta miten löytää sen asian, jota jaksaa tehdä, kokeilla ja yrittää aina uudestaan? Vastaus on yksinkertainen: tunnista intohimosi. Tunnista se, mihin uskot.

Kuten Viktor Frankl totesi: “Those who have a why to live, can bear almost any how.”

Kun teet sitä, mihin itse uskot, et voi olla menestymättä.

...tai selaa aiheittain: artikkeli , kirjakatsaus tai podcast .

Heräsikö ajatuksia?

Usein blogeissa on kommentointiosio, jossa kävijät pääsevät jakamaan ajatuksiaan muille lukijoille. Olen jättänyt kommentointimahdollisuuden tarkoituksella pois seuraavista syistä:

  1. Jos blogi on kävijämääriltään maltillinen (kuten tämä), kommentointiosiot ovat usein tyhjiä.
  2. Kommentit ovat harvemmin pitkän ajatustyön tuloksia, vaan enemmänkin nopeita heittoja.
  3. Henkilökohtainen keskustelu on usein antoisampaa.

Kommenttisi ja ajatuksesi ovat minulle tärkeitä. Kannustankin sinua lähestymään minua suoraan ajatuksellasi. Laita sähköpostia minulle. Ne keskustelut, jotka ovat nousseet jostain kirjoituksestani, ovat usein toimineet innostuksena jatkaa kirjoittamista. Kiitos, että jaksatte uskoa ja osallistua.

Jussi Virtanen

Olen suunnittelija, joka on saanut palvella lähes 100 asiakasta, joihin kuuluvat mm. Smartly.io, Nosto, Leadfeeder, Kesko, PwC ja Ruohonjuuri. Aiemmin toimin Venuun brändivastaavana.

Perustamani suunnittelutoimisto Solder auttaa asiakkaitaan rakentamaan maailmanluokan palveluita.

Edellinen Seuraava
Jussi
Virtanen
Menu