The Subtle Art of Not Giving a Fuck

The Counterintuitive Approach to Living a Good Life

Lennokkaalta kuulostavan otsikon takaa paljastuu hauska ja syvällinen katsaus itselle tärkeiden asioiden määrittelystä ja rajaamisesta.

Teen usein alkuun tunnustuksia, ja voi olla, että olen tehnyt tämän kyseisen jo aiemmin. Minulla on nimittäin tapana selata muiden kirjoittamia arvioita ennen omani kirjoittamista. Koitan kalastella ajatuksia kanssakirjoittajien teksteistä. Mutta kun kyseessä on teos, jonka pelkkä otsikko jo haistattelee, teenkin poikkeuksen. Kirjoitan suoraan sydämestä.

Mark Mansonin The Subtle Art of Not Giving a Fuck on yksi suorasukaisimmista lukemistani kirjoista, joka onnistuu samanaikaisesti olemaan sekä hauska että ajatuksia herättävä. Sävystä tulee välittömästi mieleen Neil Straussin The Truth, joka ilahdutti avoimuudellaan. On virkistävää lukea tekstiä, joka ei kainostele. Eikä jokasivuiset naurahduksetkaan ole pahitteeksi juuri ennen nukkumaanmenoa.

Tykkään selata kirjojen sisällysluetteloita. Mitä oudommilta tai provokatiivisemmilta ne vaikuttavat, sitä parempi. Vilkaistaanpas, mitä tämä teos on syönyt:

 1. Älä yritä
 2. Onnellisuus on ongelma
 3. Et ole erityinen
 4. Kärsimyksen arvo
 5. Teet aina valintoja
 6. Olet väärässä kaikesta (mutta niin olen minäkin)
 7. Epäonnistuminen on suunta eteenpäin
 8. Kieltäytymisen tärkeys
 9. …Ja sitten kuolet

Lista kutkuttaa. Tullaan puhumaan onnellisuuden tavoittelun haasteista, kärsimyksestä, epäonnistumisesta ja kuolemasta.

Sisällysluetteloa silmäillessä mieleen hiipii myös toinen ajatus. Nimittäin se, että samat teemat ovat tulleet vastaan muuallakin. Tämä vahvistaa käsitystä, että elämän perusopit ovat helposti tiedettävissä ja löydettävissä, mutta samalla todella vaikeita noudattaa. Esimerkiksi klassikko The 7 Habits of Highly Effective People sisältää paljon yhtäläisyyksiä Mansonin teokseen.

Kipu on arvokasta tietoa, mutta jossain vaiheessa olemme unohtaneet sen tärkeyden.

Manson tutustuttaa lukijan perusoppeihin, joiden ymmärtäminen tekee elämästä sekä helpompaa että vaikeampaa. Kuulostaa paradoksaaliselta, joten avaan tarkemmin. Helpompaa siksi, että tiedät jatkossa, miten haluat elää. Vaikeampaa siksi, että tämä tieto voi johtaa tekoihin, jotka voivat tuntua ylitsepääsemättömän vaikeilta. Se voi olla parisuhteen lopettaminen, addiktoivasta tavasta luopuminen tai vaikkapa omien arvojen uudelleenmäärittely. Jos sinulla on kokemusta jostain edellämainituista, tunnet niiden tuoman lyhyen tähtäimen tuskan ja pitkän tähtäimen ilon.

Onnellisuus on vaikea käsite

The Subtle Art of Not Giving a Fuck esittelee kärkkäältä kuulostavan väitteen: onnellisuus on ongelma. Ei niinkään, että onnellisuus itsessään olisi ongelma, vaan se, että kaikilla pitäisi olla kivaa jatkuvasti. Jos katsotaan ihmistä biologiselta kantilta, tämä ei ole edes mahdollista: hyvä olo on suhteellista, ja nykyhetken hyvä olo on seuraavan hetken lähtötaso. Ärsytys on usein henkistä kipua, jota aivot eivät osaa kunnolla erottaa fyysisestä kivusta. Kipu puolestaan on biologinen komponentti, jonka tarkoitus on kertoa, kun on aika muuttaa suuntaa.

Kipu on arvokasta tietoa, mutta jossain vaiheessa olemme unohtaneet sen tärkeyden. Kivun juurisyyn etsimisen ja ratkaisemisen sijasta keskitymme epämukavien tuntemusten poistamiseen. Tämä on ongelmallista.

Ne henkilöt, jotka onnistuvat ratkaisemaan mielekkäitä ongelmia ratkaisevat niitä huomattavasti enemmän, tehokkaammin ja innokkaammin.

Kun isovanhempiemme ikäpolvea ärsytti, ärsytykseen ei välttämättä haettu suurempia selityksiä. “Jaahas, nyt vähän ärsyttää, mutta tämä kuuluu elämään”, saattoi joku todeta ja mainita tunteesta vaimolleen tai kavereilleen. Elämä kuitenkin jatkui.

Kun nykyään kokee ärsytystä, huomaa selaavansa sosiaalista mediaa ja sen lukuisia kuvia onnellisista ja iloisista ihmisistä, jotka elävät onnellisuuden huipulla, jatkuvassa kliimaksissa. Yhtäkkiä oman ärsytyksen tulkitsee niin, että itsessä on jotain vialla. Miten minulla ei voi olla tuota jatkuvaa onnea, joka muilla on?

Onnellisuus on ongelmanratkaisua

Elämässä on väistämättäkin ongelmia, joten ongelmattoman elämän tavoittelu on tuomittu epäonnistumaan. Voidaan sanoa, että onnellisuus on ongelmanratkaisua, joten ratkaise sellaisia ongelmia, joista nautit.

Mistä tiedät, mitä ongelmia haluat ratkaista? Kuuntele omia taipumuksiasi. Saatan esimerkiksi käyttää suhteettoman paljon aikaa tämän sivun tekniseen viilailuun, vaikka siitä ei suoranaisesti olisi hyötyä. Kuitenkin rakastan näiden teknisten haasteiden ja ongelmien selvittelyä. Se on itsessään antoisaa. Siinä salaisuus. Kyse on matkasta, ei päämäärästä. Ja koska teen tätä intohimoisesti, opin myös paljon uusia asioita. Kun oppi hiljalleen kasautuu, huomaan ymmärtäväni isompia ja vaikeampia kokonaisuuksia ja vaivihkaa rakennan myös ammatillista osaamistani.

Ne henkilöt, jotka onnistuvat ratkaisemaan mielekkäitä ongelmia ratkaisevat niitä huomattavasti enemmän, tehokkaammin ja innokkaammin. Ne ihmiset, jotka edes jollain asteella nauttivat punttisalilla käymisestä, penkkaavat oman painonsa tuplana. Ne henkilöt, jotka nauttivat korporaatioelämän lainalaisuuksista ja tyylistä ovat niitä, ketkä siinä maailmassa myös pärjäävät.

Tämä ei tarkoita, että edes mielekkäiden ongelmien ratkaisu olisi aina hauskaa. Ei tietenkään. Saatan repiä hiuksia päästäni, kun en saa jotain juttua toimimaan. Mutta kun jaksan puurtaa, ratkaisu lopulta löytyy. Ja palkitsee. Hämmennys on tunnehinta oivalluksesta. Olen saanut huomata tämän usein viimeisten vuosien aikana.

Kuuntele omia taipumuksiasi.

On helppo vitsailla ensimmäisen maailman ongelmista, mutta todellisuudessa viimeisen 30 vuoden aikana länsimainen kulttuuri on luonut ikäpolven, jonka stressiongelmat, ahdistus ja masentuneisuus ovat kohonneet huolestuttavalle tasolle – vaikka kaikilla olisi hieno auto, uusi telkkari ja mahdollisuus tilata ruokaa kotiovelle kuljetettuna. Ongelmamme ovat enenevissä määrin henkisiä. Lisätietoja kaipaavalle suosittelen Tim Urbanin artikkelia, joka kuvailee kattavasti, miksi nykynuoret ovat onnettomia.

Positiivisten asioiden tavoittelu on negatiivinen kokemus

Mansonin mukaan positiivisuudesta puhuessa unohdetaan yksi tärkeä ajatus. “Positiivisten kokemusten tavoittelu on itsessään negatiivinen kokemus. Ja kääntäen, omien negatiivisten kokemusten hyväksyminen on itsessään positiivinen kokemus”, Manson sanoo. Filosofi Alan Watts kutsui tätä ilmiötä nimellä the backwards law, eli nurinkurisuuden laki. Mitä enemmän pyrkii tuntemaan oloaan paremmaksi, sitä tyytymättömämpi on, koska pyrkimys vain korostaa, että ei vielä ole sitä, mitä tavoittelee.

Avain on olla sinut sen kanssa, mitä tällä hetkellä on.

Mitä kauniimmaksi haluaa itsensä kokea, sitä rumemmaksi itsensä kokee – huolimatta siitä, miltä näyttää. Mitä epätoivoisemmin haluaa olla rikas, sitä köyhemmäksi itsensä tuntee, vaikka kylpisi rahassa. Tavoittelemalla rahaa ei koskaan saavuta rikkautta, vaan ainoastaan köyhyyden uusia tasoja, koska standardit muuttuvat tavoitteiden kanssa käsi kädessä. Jos omissa tavoitteluissaan luulee olevansa tämän kierteen yläpuolella, kannattaa tarkastella asiaa vielä uudemman kerran.

Kärsimys kuuluu elämään

Yksi neljästä buddhalaisuuden perusviisaudesta kertoo meille, että elämä on kärsimystä. Tätä arjessa kärsimistä kutsutaan termillä dukkha. Manson lisää, että kärsimyksen välttely on itsessään kärsimyksen muoto. Ja tästä johtuu valtaosa nykymaailman kärsimyksestä: ihmiset eivät hyväksy vaikeita ja pahoja tunteita ja ajatuksia, vaan pelkäävät, karttavat ja ennen kaikkea turruttavat niitä. Uskotaan, että seuraava loma, telkkari, auto, talo tai vaimo tuo kauan kaivatun ikuisen onnen. Todellisuudessa saavutukset kuitenkin vievät meidät seuraavalle odotuksen tasolle.

Avain on olla sinut sen kanssa, mitä tällä hetkellä on. Hyväksyä nykytilanne ja nauttia siitä. Välittää niistä asioista, jotka on valinnut itselleen tärkeäksi ja antaa muiden asioiden olla. Tämä ei tarkoita, että elämässä ei saisi olla tavoitteita tai unelmia. Elämässä saa ja kannattaakin olla tavoitteita ja unelmia, mutta niiden kannattaa olla linjassa omien arvojensa kanssa. Tällöin voi nauttia myös nykyhetkestä, eikä elä ainoastaan tulevaisuudessa.

Arvosi määrittelevät elämäsi

Kun kuulee mielipiteen tai kohtaa toimintatavan, josta valtavirta on samaa mieltä, mutta se ei tunnu itselle oikealta, kannattaa olla tarkkana. Arvot nimittäin muodostuvat vaikeista valinnoista. Arvot ovat sinulle tärkeitä asioita, joiden pohjalta toimit ja teet päätöksiä elämässäsi. Kun teet jotain, joka sisäisesti ei tunnu hyvältä tai ei ole oikein, syntyy arvoristiriita.

Jos haluaa vaalia avioliittoaan rakastavan pyyteettömästi, syrjähypyt eivät (luultavasti) kuulu arvojen mukaiseen käytökseen. Yhden arvon valitseminen ja noudattaminen vaatii aina jonkun toisen arvon hylkäämistä. Hyvänä puolena arvojen mukaisessa elämässä on se, että toiminta on aina yhtenäistä.

Kirjan pääsanoma ei ole se, että mistään ei pitäisi välittää. Päinvastoin, Manson pitää erityisen tärkeänä, että valitsemme tarkkaan ne asiat, joista päätämme välittää. Jos välitämme liian monesta asiasta, emme välitä mistään.

Loppusanat

The Subtle Art of Not Giving a Fuck on teos, jonka karskin kielenkäytön alta paljastuu hauska, nokkela ja ajatuksia herättävä sanoma. Teksti on helppolukuista ja ymmärrettävää. Manson rakentaa hyvän draaman kaaren, innostaa ja lopuksi vielä pysäyttää koskettavuudellaan. Tämä on elämänmakuinen teos, josta välittyy kokemus ja inhimillisyys.

Jos saisin antaa elämän matkalle yhden opuksen esimerkiksi lukioikäisille, antaisin tämän kirjan.

...tai selaa aiheittain: artikkeli , kirjakatsaus tai podcast .

Heräsikö ajatuksia?

Usein blogeissa on kommentointiosio, jossa kävijät pääsevät jakamaan ajatuksiaan muille lukijoille. Olen jättänyt kommentointimahdollisuuden tarkoituksella pois seuraavista syistä:

 1. Jos blogi on kävijämääriltään maltillinen (kuten tämä), kommentointiosiot ovat usein tyhjiä.
 2. Kommentit ovat harvemmin pitkän ajatustyön tuloksia, vaan enemmänkin nopeita heittoja.
 3. Henkilökohtainen keskustelu on usein antoisampaa.

Kommenttisi ja ajatuksesi ovat minulle tärkeitä. Kannustankin sinua lähestymään minua suoraan ajatuksellasi. Laita sähköpostia minulle. Ne keskustelut, jotka ovat nousseet jostain kirjoituksestani, ovat usein toimineet innostuksena jatkaa kirjoittamista. Kiitos, että jaksatte uskoa ja osallistua.

Jussi Virtanen

Olen suunnittelija, joka on saanut palvella lähes 100 asiakasta, joihin kuuluvat mm. Smartly.io, Nosto, Leadfeeder, Kesko, PwC ja Ruohonjuuri. Aiemmin toimin Venuun brändivastaavana.

Perustamani suunnittelutoimisto Solder auttaa asiakkaitaan rakentamaan maailmanluokan palveluita.

Edellinen Seuraava
Jussi
Virtanen
Menu