Tietäjän kylä

Trilogian viimeinen osa johdattaa Tommy Hellstenin Tietäjä-Einarin alkujuurille, jossa menneisyyden yllättävät käänteet keräävät kylän koolle.

Tietäjä trilogian kolmas osa saattaa loppuun sen, minkä kaksi ensimmäistä osaa (Tietäjä ja Tietäjän silmin) aloittivat. Koska kyseessä on trilogian päätösjakso, lukemisen aloittaminen jännittää vielä aiempia osia enemmän. Mitä Einarilla voi vielä olla sanottavana? Mihin hän tällä kertaa pureutuu? Käy ilmi, että kaikkia kiviä ei olekaan vielä käännetty.

Tämä on Tietäjä-trilogian viimeinen osa. Lue myös osa 1 Tietäjä ja osa 2 Tietäjän silmin.

Hellsten on työmatkalla Ahvenanmaalla. Hellstenin luennon jälkeen tuntematon mies lähestyy häntä ja kysyy yllättäen, haluaisiko tämä tavata Einarin. Hellsten ensin yllättyy ja sitten innostuu, mutta samalla pelkää rikkovansa Einarin toiveen olinpaikkansa salaisuudesta. Mies ja Hellsten sopivat, että näkemisen sijaan he keskustelevat Einarista Hellstenin hotellilla.

Alkaa matka, joka ei viekään Hellstenin hotellille, vaan kylään, jossa Einari ja hänen yhteisönsä asuvat. Tarina liikkuu aiempaa verkkaisemmin, mikä saa lukijan malttamattomaksi. Varsinkin, kun tietää Einarin kohtaamisen olevan väistämättä edessä. Kyseessä on kuitenkin vain yksi monista Tietäjän piilosanomista: kärsimättömyytemme ja odotuksemme tulevasta pilaavat kyvyn nauttia nykyhetkestä.

Rauhallisuus näkyy erityisesti siinä, miten Einari tekee tilaa kylän muille henkilöille ja ilmiöille. Lukijaa säästetään ensimmäisen osan tyyppisiltä pitkiltä saarnoilta, kun Einari pysyy yllättäen enemmän taka-alalla. Niiltä osin kun Einari on äänessä, kaava on tuttu: Hellsten kyselee ja Einari vastaa. Mitäpä sitä toimivaa reseptiä vaihtamaan.

Varsinaiseen vauhtiin Tietäjän kylä pääsee, kun Hellsten nostaa esille aiemman teoksen homouteen liittyvän kysymyksen. Einari saa mahdollisuuden tarkentaa vastaustaan, samalla hioen kärkkäimmän terän pois aiemmista sanomisistaan. Vastauksia lukiessa on vaikea olla miettimättä, kokeeko Hellsteen tarpeelliseksi vastata saamaansa palautteeseen.

Kaikille Tietäjä-trilogian osille ominaiseen tapaan tarjolla on yllätyksiä. Tällä kertaa yllätys tulee kuitenkin eri suunnasta ja muuttaa jopa teoksen tyylisuuntaa. Mieleen palautuu Dan Brownin tyyliset arvoitusten ja mysteerien täyttämät seikkailut. Muutos tuntuu ensin tarpeettomalta pitkitykseltä, mutta jälkikäteen tarkasteltuna siinä on paljon muutakin. Se opettaa, miten elämämme juuret ovat kaukana menneisyydessä ja miten erilaiset yhteisöt muokkaavat elämäämme.

Lopulta tulee se hetki, jota alitajuisesti on odottanut. Einari ottaa tutun tilansa ja keskittyy saarnaamaan yhteisöllisyydestä. Olemmehan pääkallopaikalla, Tietäjän kylässä, Tietäjän ystävien, hänen yhteisönsä keskellä.

Ihmiset ovat, Einari saarnaa, menettäneet otettaan rakkaudellisuuteen ja tätä kautta eivät osaa elää osana yhteisöä. Suhtautuminen omaan yhteisöön ja ajatus yhteisöllisyydestä on heikentynyt, kun yksilökeskeisyys on ottanut vahvan jalansijan erityisesti länsimaisessa kulttuurissa. Asuntomme neliöt kasvavat samaa tahtia kuin kohtaamiset toisten ihmisten kanssa vähenevät.

Vaikka Einarin sanomasta voi olla montaa mieltä, tiede on Tietäjän puolella: yhteisöllisyys ja perhekeskeisyys on yksi suurimmista selittävistä tekijöistä ihmisen elämän pituudelle. (Tiedenäkökulmasta enemmän kiinnostuneet voivat tutustua ns. sinisiin alueisiin, joilla ihmiset elävät huomattavasti tyypillistä vanhemmiksi.) Jos Tietäjän kylää pitäisi kuvata joillain sanoilla, ne olisivat kiireettömyys ja yhteisöllisyys. Tietäjä tietää mistä puhuu.

Aiempien osien tyylistä poiketen Tietäjän kylässä eletään enemmän hetkessä ja annetaan lukijan tehdä itse havaintoja ympäristöstä, tapahtumista ja ilmiöistä. Hellsten pääsee tarkkailemaan, miten kylän asukkaat kohtelevat toisiaan, ja miten he suhtautuvat toisiinsa, luontoon ja myös rajuihin vastoinkäymisiin. Kylän asukkaat jakavat kipeitä tarinoita ja tuntuu hyvältä seurata kyläläisten esimerkillisen empaattista tapaa olla läsnä toisen rinnalla.

Tietäjän kylä on kirjoitettu rauhalliseen, jopa viipyilevään sävyyn. Lukijalle annetaan aiempaa enemmän hengitystaukoja. Lukiessa tempo tuntui jopa liian rauhalliselta, mutta lukukokemuksen jälkeisessä tunnelmassa sitä muistelee enemmänkin lämmöllä. Tämä oli tarkoitettu juuri näin, esimerkkinä kiireettömyydestä.

Tietäjä-trilogia on avunhuudon ja manifestin sekoitus. Sanon tämän täydellä lämmöllä, sillä avunhuudon takana oleviin ajatuksiin on helppo samaistua. Markkinoiden palvonta vie meitä jatkuvasti kauemmas toistemme kohtaamisesta ja voi vaivihkaa tuhota yhteisöllisyyden. Elämme nopeammin, kiireellisemmin, stressaavammin ja uupuneemmin kuin koskaan. Ja samalla opetamme tulevat sukupolvet pitämään tätä normaalina.

Kun käännän viimeisen sivun, tajuan haikeana, etten enää tapaa Einaria. Jään kaipaamaan hänen saarnojaan, hänen suoraa ilmaisutyyliään ja kaiken takana piilevää totuudellisuutta.

Näiden ajatusten keskellä kuitenkin huojennun, sillä tiedän, että Einarin sanoma tulee kaikumaan minussa vielä pitkään.

Ja se ajatus lämmittää.

Tämä oli Tietäjä-trilogian viimeinen osa. Lue myös osa 1 Tietäjä ja osa 2 Tietäjän silmin.

...tai selaa aiheittain: artikkeli , kirjakatsaus tai podcast .

Heräsikö ajatuksia?

Usein blogeissa on kommentointiosio, jossa kävijät pääsevät jakamaan ajatuksiaan muille lukijoille. Olen jättänyt kommentointimahdollisuuden tarkoituksella pois seuraavista syistä:

  1. Jos blogi on kävijämääriltään maltillinen (kuten tämä), kommentointiosiot ovat usein tyhjiä.
  2. Kommentit ovat harvemmin pitkän ajatustyön tuloksia, vaan enemmänkin nopeita heittoja.
  3. Henkilökohtainen keskustelu on usein antoisampaa.

Kommenttisi ja ajatuksesi ovat minulle tärkeitä. Kannustankin sinua lähestymään minua suoraan ajatuksellasi. Laita sähköpostia minulle. Ne keskustelut, jotka ovat nousseet jostain kirjoituksestani, ovat usein toimineet innostuksena jatkaa kirjoittamista. Kiitos, että jaksatte uskoa ja osallistua.

Jussi Virtanen

Olen suunnittelija, joka on saanut palvella lähes 100 asiakasta, joihin kuuluvat mm. Smartly.io, Nosto, Leadfeeder, Kesko, PwC ja Ruohonjuuri. Aiemmin toimin Venuun brändivastaavana.

Perustamani suunnittelutoimisto Solder auttaa asiakkaitaan rakentamaan maailmanluokan palveluita.

Edellinen Seuraava
Jussi
Virtanen
Menu