Tools of Titans

The Tactics, Routines, and Habits of Billionaires, Icons, and World-Class Performers

Koekaniinien esi-isän Tim Ferrissin tuorein kokoelma saa lukijan helposti joko innostumaan tai tuntemaan itsensä täysin aikaansaamattomaksi.

Omien fiilisten tarkastelu on mielenkiintoista puuhaa. Esimerkiksi juuri nyt tunnen itseni täysin avuttomaksi, kun koitan kirjoittaa jostain itseäni huomattavasti suuremmasta. Päähän koskee. Tiedostan, että en tule millään onnistumaan siinä kuvailussa, jonka teos ansaitsisi. Tai ainakin tuntuu siltä. Haluan kuitenkin yrittää. Tällä avuttomuudella on nimittäin erittäin tärkeä merkitys: hämmennys. Ja hämmennys, se on tunnehinta oivalluksesta.

Avuttomuuden hetkellä huomaan, että tieni ulos avuttomuudesta on kirjoittaa siitä tunteesta, joka avuttomuuden aiheuttaa. Boom. Yhtäkkiä teksti syntyy kuin itsestään.

En missään nimessä usko, että tämä toimintatapa toimii kaikille, mutta olen löytänyt sen toimivan itselleni. Sama periaate pätee Tim Ferrissin uusimman teoksen, Tools of Titansin, oppeihin. Moni niistä voi toimia sinulle. Moni ei varmasti toimi. Useampaa olisi kiva kokeilla. Jotkin tuntuvat liian pelottavilta. Kaikkia oppejaan jakavia henkilöitä yhdistää kuitenkin yksi tekijä: rohkeus elää omannäköistä elämää.

Jotta ymmärtäisimme edes vähän, mistä tässä on kyse, otetaan muutama askel taaksepäin.

Tim kuka? Tools of Titansin takana oleva Timothy “Tim” Ferriss nousi aikanaan suuren yleisön tietoisuuteen vuonna 2007 teoksellaan The 4-Hour Workweek, jonka voidaan katsoa jopa synnyttäneen oman liikkeen—“The New Rich”. Sittemmin Ferriss on kerennyt tehdä itsestään tunnetun hahmon Piilaaksossa ja on omien projektiensa ohella aktivoitunut sekä sijoittajana että neuvonantajana.

The 4-Hour Workweek iski aikanaan kuin tuhat volttia. Vietin tuolloin Floridassa vaihto-opiskeluvuotta. Kun olin saanut kirjan loppuun, seuraavat kaksi viikkoa elin jatkuvassa flow-tilassa. En ollut koskaan tuntenut mitään vastaavaa. Pääni kävi ylikierroksilla. Aloin miettiä, miten internetiä rakennetaan ja muistan istuneeni parhaimmillaan 16 tuntia putkeen pienessä kopperohuoneessani tietokoneen äärellä opiskellen jotain aivan muuta kuin yliopiston kurssien materiaaleja.

Vaikka sitä en vielä silloin ymmärtänyt, tämä innostuspiikki muodostui sittemmin koko yrittäjäurani pohjaksi. Kun Tim julkaisi aikanaan seuraavat kirjansa, The 4-Hour Body ja The 4-Hour Chef, tilasin ne välittömästi. Olihan minusta tullut Timin fani.

Hypätään loppuvuoteen 2016. Huomaan ilmoituksen Timin uudesta kirjasta, ja laitan sen heti valvontaan. Vuoden 2017 alussa pääsen vihdoin kirjaan käsiksi ja nyt useampi kuukausi myöhemmin sain teoksen päätöksen. Huhhuh, mikä matka.

Ja sitten vihdoin itse kirjaan. (Kiitos muuten kun kestät nämä pohjustavat avautumiset. Onneksi en kirjoita juttujani mihinkään viralliseen julkaisuun—niitä kun ei koskaan julkaistaisi.)

Tools of Titans on käytännössä tiivis kokoelma Ferrisin vuonna 2014 aloittaman podcastin, The Tim Ferriss Show, haastateltavien opeista. Toisin sanoen kirja on synteesi yli 100 ikonin, miljardöörin ja maailmanluokan osaajan rutiineista, taktiikoista ja tavoista. Ei mikään ihan pieni paketti purtavaksi. Tämä selittää myös kirjan ison sivukoon ja -määrän (n. 650 sivua).

Rakenteellisesti Tools of Titans jakautuu kolmeen osaan. Ensin käsitellään terveyttä (Healthy), sitten varallisuutta (Wealthy) ja lopulta viisautta (Wise). Jako tuntuu luontevalta ja toimii.

Tools of Titansissa on jotain kaikille. Kirjan sivuilta löytyy muun muassa Paulo Coelho, Malcolm Gladwell, Seth Godin, Sam Harris, Reid Hoffman, Tony Robbins, Rick Rubin, Peter Thiel ja Jamie Foxx—ja tällä kertaa kirjoitin todella hyvällä omatunnolla listan alkuun “muun muassa”.

Jokainen kappale noudattaa samaa kaavaa. Ensin esitellään henkilö ja kerrotaan lyhyesti, miksi hän on päätynyt podcastiin (ja sitä kautta tähän kirjaan). Tämän jälkeen esitellään haastateltavan lainauksia ja ajatuksia, joista Tim on vielä lukijan iloksi lihavoinut erityisen tärkeäksi kokemiaan kohtia.

Mitä Tim sitten kysyy vierailtaan? Normaalin jutustelun lomassa Tim pudottelee jokaiselle haatateltavalle tiettyjä vakiokysymyksiä. “Jos pystyttäisit valtavan mainostaulun haluamaasi paikkaan, mitä siinä lukisi?”, “minkä uskot olevan totta, vaikka et voi sitä todistaa?” tai “mikä alle $100 ostos viimeisen puolen vuoden aikana on vaikuttanut eniten elämääsi positiivisesti?” ovat esimerkkejä kysymyksistä, joihin kuulet mielenkiintoisia vastauksia—ja jotka monessa tapauksessa ovat täysin toistensa vastakohtia.

Henkilöhaastatteluiden lisäksi Tools of Titans sisältää reilu 30 osiota, joissa syvennytään johonkin tiettyyn aiheeseen (esimerkiksi “5 Tools for Faster and Better Sleep”, “What My Morning Journal Looks Like” tai “Lazy: A Manifesto”). Nämä lisäkappaleet olivat pääsääntöisesti kirjan mielenkiintoisinta antia, sillä toisin kuin henkilöhaastatteluissa, näissä Tim pääsi enemmän itse ääneen.

Mitä sitten jää käteen, kun lukee yli sadan hc-tason ihmisen kokemuksia, vinkkejä ja näkemyksiä?

Oppi numero yksi: kaikilla on vaikeaa, eikä mikään osaaminen, varallisuus tai status tee onnelliseksi. Tämä on hyvä muistaa vertaillessa ja kadehtiessa.

Oppi numero kaksi: jengi tekee juttuja ihan omalla tavallaan, eikä mitään yhtä oikeaa tapaa ole. Se, että Seth Godin syö aamupalaksi banaania ja mantelimaitoa ei tarkoita sitä, että sinusta tulee Seth Godin (tai yhtä menestynyt) kun teet samoin.

Oppi numero kolme: kannattaa hyvissä ajoin määritellä itselleen, mitä menestyminen elämässä tarkoittaa. Saatat huomata, että tavoittelet vääriä asioita ja tuomitset itsesi turhaan epäonneen.

Tools of Titans aiheutti minussa myönteisten kokemusten lisäksi myös kieltämättä niin sanotun valintaparadoksin. On niin monta asiaa, joita haluaisi kehittää tai tehdä, että aina kun tekee jotain, tuntuu, että se on jostain toisesta pois. Kirjoitin ylös monta eri aihetta, joista voisin kirjoittaa esimerkiksi blogipostauksen tai vetää podcastiin jakson. Uskon kuitenkin, että kun tämä informaatioähky menee ajan kanssa ohi, pääsen toteuttamaan näitä alitajuntaan (ja muistipapereille) jääneitä ideoita.

On pakko myöntää, että lukiessa heräsi vilpitön ajatus, että tekeekö Tim oikeasti kaikki asiat, joista kirjassaan puhuu. Ferriss mainitsee todella monessa eri rutiinissa tai kohdassa, että “teen tämän 2-3 iltana viikossa”, mutta tuntuu, että näitä erinäisiä juttuja alkaa kertyä jo suht älytön määrä—kaikesta muusta tekemisestä puhumattakaan. Tämä ruokkii entisestään sitä mahdollista huonoa fiilistä, että ei itse kerkeä tai osaa tehdä kaikkea.

Lukumatka Tools of Titansin parissa on ollut antoisan raskas. Samalla tunnen, että olen hetkellisesti saavuttanut pienen ähkytilan tämän genren kirjoissa ja taidankin hypätä hetkeksi erilaiseen kirjallisuuteen.

Kirjaa lukiessa huomasin, että kun yli 100 kovan tason tekijää suosittelee erinäisiä juttuja, en millään tule muistamaan näitä kaikkia. Päätin luoda oman koodikielen, ja aloin kirjoittaa marginaaliin mystisesti kirjaimia. Sinne ilmestyi sisällön luonteesta riippuen K (“kokeile”) tai G (“googlaa”). Nyt kun selailen kirjaa jälkikäteen, löydän helposti ne kohdat, joita halusin kokeilla tai selvittää lisää. Ja koska kirjoitan kuitenkin tämän listan itselleni ylös, voin yhtä hyvin myös jakaa sen:

G, eli “Googlaa lisää” listan tulokset

 1. Maltese work on strings (s. 12)
  • Hauisten kehittäminen renkailla roikkuessa, ei niinkään hauiskäännöillä
 2. Lyme disease (s. 23)
 3. Exogenous ketones (s. 26)
  • “Eksogeeniset ketonit, toiselta nimitykseltään terapeuttiset ketonit ovat monelle hyödyllisiä ketoosiin pääsemisen tueksi. Terapeuttiset ketonit ovat ketonisuoloja, joita nautitaan esimerkiksi juomana”
 4. Glute medius, Lonkkalihas (s. 62)
 5. The Pleasure of Finding Things Out (dokkari, s. 73)
 6. Arm Size and Strength: The Ultimate Guide (kindlenä) (kirja, s. 74)
 7. Turkish get-up (s. 89)
 8. Kettlebell windmill (s. 90)
 9. Flotation therapy (s. 110)
 10. Kelly Starrett (mobilitywod, s. 122)
 11. ChiliPad (s. 140)
  • Patjan päälle laitettava lisäpatja, jonka lämpötilaa voi säädellä
  • Suht kallis (~500€ toimitettuna + verot = ~650 €?)
 12. AVC (Apple Cider Vinegar) + Hunaja (s. 140)
  • 2 ruokalusikallista omenasiiderietikkaa + 1 ruokalusikallinen hunajaa sekoitetaan kuumaan veteen ennen nukkumaanmenoa
  • Omenasiiderietikka (sama jota Tim suositteli)
 13. Joy on Demand (kirja, s. 154)
 14. Tchaikovsky piano concerto no 1 full argerich charles dutoit, katso 31 minuutin kohdalle (pianokonsertto, s. 209)
 15. Valve: Handbook for New Employees (e-kirja, s. 321)
 16. Eero technology, parempi wifi (s. 326)
 17. Silverorange, Firefoxin logon suunnittelijat (s. 332)
 18. Tung Ting dark roast -tee (tosin ei “dark”-versiota) (s. 341)
 19. Ecamm Call Recorder (Skypen nauhoitus, s. 353)
 20. Ableton Live, Musan editointiin (s. 355)
 21. From Sleep, Nukkumismusaa (s. 358)
 22. Walden (Henry David Thoreau, kirja, s. 362)
 23. Li.st, Appi listojen tekemiseen (s. 378)
 24. Maker’s Schedule, Manager’s Schedule, essee ajanhallinnasta (s. 387)
 25. David Lee Roth Tim Ferriss
 26. Henry David Thoreau (s. 408)
 27. 9 learnings from 9 years on Brain Pickings (s. 410)
 28. “If This Is a Man” & “The Truce” by Primo Levi (kirjoja, s. 414)
 29. AudioMolly.com (s. 428)
 30. GiveWell.org, Träkkää hyväntekeväisyysjärjestöjen tehokkuutta (s. 447)
 31. Reasons and Persons (kirja, s. 447)
 32. The Power of Persuasion (kirja, s. 448)
 33. The Dickens Process
 34. Make Good Art (puhe, s. 482)
 35. The Power of Myth ja The Hero with a Thousand Faces (s. 484)
 36. The Art of Learning (kirja, s. 485)
 37. One Hundred Years of Solitude, Suomeksi: etsi huuto.netistä (kirja, s. 498)
 38. Birb by Bird (kirja kirjoittamisesta, s. 513)
 39. In Praise of Idleness and Other Essays (Bertrand Russell, s. 518)
 40. Dropping Ashes on the Buddha (kirja, s. 522)
 41. The Art of Dramatic Writing (kirja, s. 533)
 42. Eric Karjaluto, Designeri, jolla sattuu olemaan suomalainen sukunimi (s. 536)
 43. The Prophet, Piirretty? (leffa, s. 562)
 44. The Essential Scratch & Sniff Guide to Becoming a Whiskey Know-It-All, Ei vaikuttanut kovin lupaavalta (kirja, s. 563)
 45. Grenache from Rusden, Zinfandel from Turley (viinejä, ei löytynyt Alkolta, s. 564)
 46. Lapsang souchong (teelajike, s. 572)
 47. 5 great examples of “in meadias res”
 48. Morning Pages (s. 614)

K, eli Kokeile-listan kohdat

 1. Pyörittele jalkapohjaa tennispallon päällä (kirjassa puhuttiin golfpallosta, mutta aloitetaan kevyemmin) (s. 4)
 2. Liike, jossa istualtaan “hyvää huomenta” -asennossa, vie kädet maata pitkin niin pitkälle kun voit ja koita nostaa suoraksi ojennettuja jalkoja. (s. 18)
 3. Punnerruskoe, jossa tehdään ensin max määrä punnerruksia, sitten hengitellään tietyn kaavan mukaan ja tehdään uudestaan punnerruksia. (s. 42)
 4. “Halo”: liike, jossa viedään levypainoa pään ympäri. Avaa olkapäitä (s. 86)
 5. “Cossack Squat”: liike nilkkojen venyttelyyn. Pidä kahvakuulaa käsissäsi ja vie ylävartaloa vuorotellen molemmille puolille siten, että suoristat toisen jalan. Aloitusasento, jossa jalat 90 asteen kulmassa. (s. 87)
 6. Tee pitkin päivää leukoja puolet maksimistasi. Pidä vähintään 15 min tauko settien välillä. (s. 90)
 7. “Kettlebell windmill” (s. 90)
 8. Flotation tank (suolakellunta) (s. 110)
 9. Liikkuvuusharjoitukset (4 kpl, s. 125)
 10. Kaada 1 kuppiin lämmintä vettä 2 ruokalusikallista omenasiiderietikkaa ja 1 rkl hunajaa. Juo ennen nukkumaanmenoa. (s. 140)
 11. Yksinkertainen 10 sekunnin harjoite (esim. puheen osana): etsi tilasta kaksi henkilöä ja sano mielessäsi: “toivon, että tämä henkilö on onnellinen” molempien kohdalla. Ei puhetta, pelkkä ajatus. (s. 157)
 12. Kokeile kirjoittaa putkeen keskeytyksettä ennalta päätetystä aiheesta. Älä pysähdy kritisoimaan tai korjaamaan. Kirjasta löytyy lista esimerkkikysymyksistä. (s. 516)
 13. Kirjoita itsellesi lappu (tai laita kalenteriin), että sinulla on tapaaminen itsesi kanssa esim. Kahvilassa vaikkapa klo 7:30 aamulla → Menet paikalle, koska kyseessä on “tapaaminen”, josta ei voi myöhästyä tai olla pois (s. 568)
 14. “The Jar of Awesome”
  • Tee purkki, johon laitat otsikoksi “The Jar of Awesome” (tai vastaava) ja laita pitkin viikkoa purkkiin lappuja, joihin kirjoitat asioita, joista voit olla tyytyväinen.
  • Opit arvostamaan pieniä onnistumisia. Opit myös näkemään asioissa hyvät puolet.

...tai selaa aiheittain: artikkeli , kirja-arvostelu tai podcast .

Heräsikö ajatuksia?

Usein blogeissa on kommentointiosio, jossa kävijät pääsevät jakamaan ajatuksiaan muille lukijoille. Olen jättänyt kommentointimahdollisuuden tarkoituksella pois seuraavista syistä:

 1. Jos blogi on kävijämääriltään maltillinen (kuten tämä), kommentointiosiot ovat usein tyhjiä.
 2. Kommentit ovat harvemmin pitkän ajatustyön tuloksia, vaan enemmänkin nopeita heittoja.
 3. Henkilökohtainen keskustelu on usein antoisampaa.

Kommenttisi ja ajatuksesi ovat minulle tärkeitä. Kannustankin sinua lähestymään minua suoraan ajatuksellasi. Laita sähköpostia minulle. Ne keskustelut, jotka ovat nousseet jostain kirjoituksestani, ovat usein toimineet innostuksena jatkaa kirjoittamista. Kiitos, että jaksatte uskoa ja osallistua.

Jussi Virtanen

Olen suunnittelija, joka on saanut palvella lähes 100 asiakasta, joihin kuuluvat mm. Smartly.io, Nosto, Leadfeeder, Kesko, PwC ja Ruohonjuuri. Aiemmin toimin Venuun brändivastaavana.

Perustamani suunnittelutoimisto Solder auttaa asiakkaitaan rakentamaan maailmanluokan palveluita.

Edellinen Seuraava
Jussi
Virtanen
Menu