What if?

Serious Scientific Answers to Absurd Hypothetical Questions

Entinen NASAn työntekijä ja nykyinen sarjakuvapiirtäjä Randall Munroe vastaa fysiikan avulla pikkutarkan hauskasti lukijoidensa outoihin kysymyksiin.

Oletko koskaan miettinyt, kuinka monta LEGO-palikkaa tarvittaisiin sillan rakentamiseksi New Yorkista Lontooseen? Tai entä mitä tapahtuu jos koko maapallon ihmisväestö pakattaisiin samaan paikkaan ja kaikki hyppäisivät siten, että osuisivat samaan aikaan maahan? Ai et? No varmasti olet miettinyt, mitä tapahtuisi, jos meren pohjaan ilmestyisi halkaisijaltaan 20 metriä leveä aukko, joka alkaisi imeä vettä.

Halusit tai et, Randall Munroe, kuuluisan nettisarjakuvasivuston xkcd.comin perustaja ja entinen NASAn työntekijä vastaa näihin ja moneen muuhunkin päättömältä kuulostavaan kysymykseen tieteellisen tarkasti.

Munroe oli päivätöissä NASAlla ja piirsi siinä ohessa sarjakuvia, joiden päälle päätti perustaa nettisivuston xkcd.com (nimi ei kuulemma ole lyhenne mistään, vaan yksinkertaisesti vaan sattumanvarainen kirjainyhdistelmä). Kun sarjakuvahommat alkoivatkin vetää, päätti Munroe jättää päivätyöt ja pyhittää elämänsä tikku-ukoille ja outoihin kysymyksiin vastaamiselle; sivuston “what if?” -kysymysosio on kerännyt lukemattomia outoja kysymyksiä. Nyt Randall keräsi on kerännyt mielenkiintoisimpia kysymyksiä kirjan muotoon ja panostanut tieteellisiin vastauksiin kunnioitettavalla pikkutarkkuudella. Kukapa ei haluaisi tietää, mitä tapahtuu, jos baseballia heitetään 0,95 kertaisella valonnopeudella?

Välillä on kiva lukea jotain kevyempää, ja lasken tämän siihen kategoriaan. Munroen kirjoitustyyli on lähellä Wait But Why? -blogisti Tim Urbania, minkä ansiosta nauruja herättäviä letkautuksia (erityisesti alaviitteissä) löytyi lähes joka sivulta.

Jos etsit kirjaa, joka on hauskaa ja jonka vakavuus kohdistuu päättömyyksien selvittämiseen, What if? toimii varmasti.

Edellinen Seuraava
Jussi
Virtanen
Menu