Zero to One

Notes on Startups, or How to Build the Future

Peter Thielin luennoilta kerättyjen muistiinpanojen pohjalta rakennettu kokonaisuus summaa käytännössä kaiken, mikä liittyy uuden luomiseen vanhan jalostamisen sijasta.

Myönnettäköön, että olin pelkän otsikkotekstin perusteella skeptinen Zero to Onen mahdollisuuksista tarjota jotain mielenkiintoista. Joo, Peter Thiel, Paypalin yksi perustajista, on varmasti kova sälli, mutta silti. Sitten luin takakannesta, että Nassim Nicholas Taleb suosittelee kirjaa, ja johan muuttui ääni kellossa. Jumankavita! Tän on pakko olla hyvä! Ja niin olikin.

Zero to One kertoo ytimekkäästi siitä, miten tulevaisuus perustuu uuden luomiselle, nollasta ykköseen liikkumiselle. Moni firma keskittyy ykkösestä eteenpäin, eli siitä vaiheesta, kun on jo keksitty jotain. Thiel kuitenkin osoittaa, että tulevaisuus on enemmänkin kiinni uusista keksinnöistä (0 → 1) kuin vanhojen käytäntöjen kopioimisesta ja laajentamisesta (1 → n). Todettakoon myös, että nollasta lähteminen on aina haastavampaa ja kohtaat suuremmalla varmuudella epäilijöitä ja vastarintaa. Kaikelle uudelle ollaan joskus naurettu, kunnes aika on osoittanut sen toimivaksi. Samasta teemasta ovat puhuneet lukemattomat muutkin, ja paikoitellen mieleeni tulikin Saku Tuomisen Luova järkevyys -teos. Tehdään jotain paremmin ja eri lailla kuin ennen.

Kirja sai alkunsa, kun Thiel luennoi Stanfordin yliopistolla ja yksi oppilaista, Blake Masters, teki kattavia muistiinpanoja kurssista. Muistiinpanot levisivät nopeasti kampuksella ja sen ulkopuolella, ja Thiel päätti yhteistyössä Blaken kanssa saattaa sanoman suuremmalle yleisölle kirjan muodossa.

Thiel kirjoittaa rauhalliseen sävyyn. Hän ei koe tarpeelliseksi leveillä saavutuksillaan, vaan antaa esimerkkien ja tekstin puhua puolestaan. Joitain pieniä poikkeuksia lukuun ottamatta kanta pysyy objektiivisena, ja asiat esitetään periaatteella “minä koen tämän näin, mutta totuus tietenkin voi olla toinen.” Tykkään tyylistä.

Zero to One on paljon enemmän kuin rakennusohje aloittavalle yritykselle. Se on yllättävän laaja näkemys siitä, miten tulevaisuutta fundamenttitasolla rakennetaan, ja ottaa kantaa myös koulutusjärjestelmään ja siihen, miten tunnistaa hyvä yrityksen perustajatiimi. Kirjan sävyssä on jotain ajatonta ja voisin hyvin kuvitella, että teos pysyy validina vielä vuosikymmeniä tästä eteenpäin. Ja miksei pidempäänkin. Mitään hetken huumaa, räiskettä ja startupsäpinää ei Zero to Onelta kannatakaan täten odottaa, vaikka kirja viliseekin esimerkkejä onnistuneista yrityksistä Paypalista Teslaan. Ja hyvä niin, sillä nykymaailma on jo pullollaan nopeita lääkkeitä oireisiin tuputtavia teoksia ja laitoksia. Ongelma on, että niin kauan kun ihmiset haluavat nopeita ratkaisuja, joku on niitä valmis myymään. Lukijan annetaan kuitenkin lempeästi ymmärtää, että tulevaisuutta ei rakenneta nopeasti, ja että hyvät asiat syntyvät pitkäkestoisen tekemisen tuloksena.

...tai selaa aiheittain: artikkeli , kirjakatsaus tai podcast .

Heräsikö ajatuksia?

Usein blogeissa on kommentointiosio, jossa kävijät pääsevät jakamaan ajatuksiaan muille lukijoille. Olen jättänyt kommentointimahdollisuuden tarkoituksella pois seuraavista syistä:

  1. Jos blogi on kävijämääriltään maltillinen (kuten tämä), kommentointiosiot ovat usein tyhjiä.
  2. Kommentit ovat harvemmin pitkän ajatustyön tuloksia, vaan enemmänkin nopeita heittoja.
  3. Henkilökohtainen keskustelu on usein antoisampaa.

Kommenttisi ja ajatuksesi ovat minulle tärkeitä. Kannustankin sinua lähestymään minua suoraan ajatuksellasi. Laita sähköpostia minulle. Ne keskustelut, jotka ovat nousseet jostain kirjoituksestani, ovat usein toimineet innostuksena jatkaa kirjoittamista. Kiitos, että jaksatte uskoa ja osallistua.

Jussi Virtanen

Olen suunnittelija, joka on saanut palvella lähes 100 asiakasta, joihin kuuluvat mm. Smartly.io, Nosto, Leadfeeder, Kesko, PwC ja Ruohonjuuri. Aiemmin toimin Venuun brändivastaavana.

Perustamani suunnittelutoimisto Solder auttaa asiakkaitaan rakentamaan maailmanluokan palveluita.

Edellinen Seuraava
Jussi
Virtanen
Menu